Károly király viaszszobra csokitortát kapott az arcába az aktivistáktól

A Just Stop Oil nevű környezetvédelmi szervezet aktivistái újabb helyen csaptak le, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímavédelem fontosságára. Most a londoni Madame Tussaud múzeum szobrai közül az új brit uralkodó, III. Károly királyt találták be.

Károly király
Károly király számára kifejezetten fontos a környezetvédelem
Fotó: Northfoto / i-Images / eyevine

A szervezet célja, hogy elérjék, a brit kormány minden kőolaj- és földgáz kitermeléssel kapcsolatos engedély kiadását állítsa le. Napok óta különböző akciókkal próbálják felhívni a figyelmet az ügyre, aminek a középpontjában képzőművészeti alkotások állnak.

Csokitorta Károly király viasz arcába

A Madame Tussaud múzeumba sikerült becsempésznie némi csokitortát a 20 és 29 éves aktivistának, amit aztán Károly király szobrára kentek. Az aktivisták pólóján a “Just Stop Oil” felirat állt. A teremőrök közbeavatkoztak, a rendőrség pedig négy embert igazoltatott az esettel kapcsolatban, rongálás gyanújával. A múzeum megerősítette a rongálás tényét, azonban nem zárnak be, a kiállítás az érintett szobor kivételével továbbra is látogatható. Arról nem írtak egyelőre, hogy mennyi időbe telik majd restaurálni a viaszszobrot.

Károly király nem fél a természettől, sőt.
Fotó: Northfoto

Nem ez az első eset

A csoport meglehetősen aktív, már ha a képzőművészeti alkotások szándékos rongálását aktivizmusnak lehet nevezni. Korábban szintén Londonban egy konzerv paradicsomlevest öntött Vincent van Gogh világhírű Napraforgók című festményére a közeli Nemzeti Galériában. A leves a festmény körüli aranyozott képkereten okozott kisebb sérülést, de maga az üvegréteggel védett műalkotás sértetlen maradt. A szervezet azt mondja, az október elején kezdett akciósorozat célja a londoni hétköznapok figyelemfelhívó lassítása. Károly király szobra és a Napraforgók mellett festékszóróval rongálták meg egy Aston Martin kereskedés homlokzatát is. Közben a potsdami Barberini Múzeumban Monet Szénaboglyák című festményét öntötték le krumplipürével az Utolsó generáció aktivistái.

A környezetvédelem lehet szórakozás is, mutatjuk hogyan

Károly király régóta szószólója a környezetvédelemnek

Egyébként a dolog pikantériája, hogy Károly király a családon belül az elsők között kezdett el foglalkozni a környezetvédelemmel, és rendszeresen felemeli a szavát a környezetszennyezés és a természet károsítása ellen. 2019-ben azt mondta, hogy az unokája korosztályát képviselő fiatalok már nem szavakat, hanem azonnali cselekvést várnak el. Ezt a mondatát egyébként az aktivisták is idézték. Miután trónra került, az egyik legelső komolyabb spekulációk egyike volt, hogy valószínűleg sokkal hangsúlyosabb lesz az uralkodása alatt a palotán belül is a környezetvédelem kérdése. A király érdeklődési köre a trópusi erdőktől az óceánok mélyéig a fenntartható gazdálkodáson át a vízbiztonságig terjed, és már jóval azelőtt erről beszélt, mielőtt az ilyen jellegű aggodalmak nagyobb hangot kaptak volna

Ő máshogy tiltakozott, amikor 20 éves volt

1969-ben a walesi herceg beiktatása után néhány hónapon belül levelet írt Harold Wilson miniszterelnöknek. Ebben arról írt, hogy aggódik a skót folyók lazacállományának csökkenése miatt, és arra panaszkodott, hogy az emberek nem foglalkoznak eleget a vadon élő állatokkal kapcsolatos kérdésekkel. A lelkesedése azóta sem hagyott alább, az évek során rengetegszer beszélt arról, hogy cselekedni kell a környezetvédelmi kérdésekben, mert a klímaváltozás a legnagyobb kihívás, amivel az emberiség valaha szembenézett.

„Nincs mire várni!” - üzeni a GLAMOUR Bookazine második lapszáma. A GLAMOUR példának tekinti az egyéni felszólalást, és jövőképként egy demokratikusabb, a Földet jobban tisztelő világot vázol fel. Az értékek újradefiniálására van szükség, hiszen az életünk így fenntarthatatlan, a saját jövőnket veszélyeztetjük. Ha többet olvasnál a témáról, keresd a GLAMOUR második Bookazine kiadványát, vagyrendeld meg itt.

Még több környezetvédelem

Ez is érdekelhet

A legvadabb szexbalesetek, amiknek sürgősségi lett a vége

A legvadabb szexbalesetek, amiknek sürgősségi lett a vége

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói