Károly király viaszszobra csokitortát kapott az arcába az aktivistáktól

A Just Stop Oil nevű környezetvédelmi szervezet aktivistái újabb helyen csaptak le, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímavédelem fontosságára. Most a londoni Madame Tussaud múzeum szobrai közül az új brit uralkodó, III. Károly királyt találták be.

Károly király
Károly király számára kifejezetten fontos a környezetvédelem
Fotó: Northfoto / i-Images / eyevine

A szervezet célja, hogy elérjék, a brit kormány minden kőolaj- és földgáz kitermeléssel kapcsolatos engedély kiadását állítsa le. Napok óta különböző akciókkal próbálják felhívni a figyelmet az ügyre, aminek a középpontjában képzőművészeti alkotások állnak.

Csokitorta Károly király viasz arcába

A Madame Tussaud múzeumba sikerült becsempésznie némi csokitortát a 20 és 29 éves aktivistának, amit aztán Károly király szobrára kentek. Az aktivisták pólóján a “Just Stop Oil” felirat állt. A teremőrök közbeavatkoztak, a rendőrség pedig négy embert igazoltatott az esettel kapcsolatban, rongálás gyanújával. A múzeum megerősítette a rongálás tényét, azonban nem zárnak be, a kiállítás az érintett szobor kivételével továbbra is látogatható. Arról nem írtak egyelőre, hogy mennyi időbe telik majd restaurálni a viaszszobrot.

Károly király nem fél a természettől, sőt.
Fotó: Northfoto

Nem ez az első eset

A csoport meglehetősen aktív, már ha a képzőművészeti alkotások szándékos rongálását aktivizmusnak lehet nevezni. Korábban szintén Londonban egy konzerv paradicsomlevest öntött Vincent van Gogh világhírű Napraforgók című festményére a közeli Nemzeti Galériában. A leves a festmény körüli aranyozott képkereten okozott kisebb sérülést, de maga az üvegréteggel védett műalkotás sértetlen maradt. A szervezet azt mondja, az október elején kezdett akciósorozat célja a londoni hétköznapok figyelemfelhívó lassítása. Károly király szobra és a Napraforgók mellett festékszóróval rongálták meg egy Aston Martin kereskedés homlokzatát is. Közben a potsdami Barberini Múzeumban Monet Szénaboglyák című festményét öntötték le krumplipürével az Utolsó generáció aktivistái.

A környezetvédelem lehet szórakozás is, mutatjuk hogyan

Károly király régóta szószólója a környezetvédelemnek

Egyébként a dolog pikantériája, hogy Károly király a családon belül az elsők között kezdett el foglalkozni a környezetvédelemmel, és rendszeresen felemeli a szavát a környezetszennyezés és a természet károsítása ellen. 2019-ben azt mondta, hogy az unokája korosztályát képviselő fiatalok már nem szavakat, hanem azonnali cselekvést várnak el. Ezt a mondatát egyébként az aktivisták is idézték. Miután trónra került, az egyik legelső komolyabb spekulációk egyike volt, hogy valószínűleg sokkal hangsúlyosabb lesz az uralkodása alatt a palotán belül is a környezetvédelem kérdése. A király érdeklődési köre a trópusi erdőktől az óceánok mélyéig a fenntartható gazdálkodáson át a vízbiztonságig terjed, és már jóval azelőtt erről beszélt, mielőtt az ilyen jellegű aggodalmak nagyobb hangot kaptak volna

Ő máshogy tiltakozott, amikor 20 éves volt

1969-ben a walesi herceg beiktatása után néhány hónapon belül levelet írt Harold Wilson miniszterelnöknek. Ebben arról írt, hogy aggódik a skót folyók lazacállományának csökkenése miatt, és arra panaszkodott, hogy az emberek nem foglalkoznak eleget a vadon élő állatokkal kapcsolatos kérdésekkel. A lelkesedése azóta sem hagyott alább, az évek során rengetegszer beszélt arról, hogy cselekedni kell a környezetvédelmi kérdésekben, mert a klímaváltozás a legnagyobb kihívás, amivel az emberiség valaha szembenézett.

„Nincs mire várni!” - üzeni a GLAMOUR Bookazine második lapszáma. A GLAMOUR példának tekinti az egyéni felszólalást, és jövőképként egy demokratikusabb, a Földet jobban tisztelő világot vázol fel. Az értékek újradefiniálására van szükség, hiszen az életünk így fenntarthatatlan, a saját jövőnket veszélyeztetjük. Ha többet olvasnál a témáról, keresd a GLAMOUR második Bookazine kiadványát, vagyrendeld meg itt.

Még több környezetvédelem

Ez is érdekelhet

Molnár Szilágyi Szilvia gyereknapi fotójától egyszerűen elolvadunk!

Molnár Szilágyi Szilvia gyereknapi fotójától egyszerűen elolvadunk!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Megcsalásra gyanakszol? Ezek lehetnek az árulkodó jelek (x)

Megcsalásra gyanakszol? Ezek lehetnek az árulkodó jelek (x)