Súlyos veszély leselkedik az egyedülállókra Valentin-napon is

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Jön a valentin-nap, az ünnep, amikor minden a szerelemről szól, a boldogságról, és arról, milyen jó, ha az ember megosztja az életét azzal, akivel igazán szeretik egymást. Aki viszont nem olyan szerencsés, hogy megtalálta már az igazit, könnyen magányosnak és szomorúnak érezheti magát, és rengetegen gondolják úgy, hogy mindent megtesznek azért, hogy február 14-én már ne legyenek egyedül. Ez pedig kifejezetten veszélyes is lehet.

online ismerkedes
A Valentin-napra pont úgy készülnek a csalók, mint a karácsonyra, vagy minden olyan ünnepre, ahol az érzelmek vannak a fókuszban
Fotó: Yan Krukau / Pexels

Ahogyan a karácsonyra, a csalók erre az időszakra is fokozottan készülnek. Igazából minden olyan élethelyzetet, időszakot, ünnepet kihasználnak, amikor nagy szerephez jutnak az érzelmek. Legyen az a karácsony, és a hőn áhított ajándék megszerzése a másik számára, egy családi esemény vagy éppen most a szeretet és a szerelem iránti vágy. Valentin-nap alkalmával megnövekszik az úgynevezett romantikus csalások száma, amikor valaki párkeresési szándékkal visszaélve ver át embereket.

Mindig legyél résen!

Itthon a Valentin-nap a rendszerváltás után, az 1990-es évektől kezdett népszerű lenni. Nem mindenki kedveli, a boldog párkapcsolatban élők is különböző módokon vélekednek róla, ahogyan az egyedülállók közül is vannak olyanok, akiket nem hat meg különösebben a nap, viszont akadnak szép számmal olyanok is, akik ilyenkor mindennél jobban társaságra vágynak.

Az X-Rock Magánnyomozó Iroda tapasztalatai szerint pont ez jelenthet veszélyt. „Valentin-nap környékén sokan még aktívabban keresik párjukat. Ebből adódóan azok a csalók, akik kifejezetten a szinglikre utaznak, azok számára kiemelt időszakká válhat február 14-e és környéke.

Fontos, hogy romantikus csalások nem csak ilyenkor lehetnek, de a potenciális áldozatok ekkor még inkább hajlamosak lehetnek csalók áldozatává válni” – hívta fel a figyelmet Doór Zalán magánnyomozó, hozzátéve, hogy a romantikus csalóknak nagy a potenciális hazai célpiaca, hiszen több mint 2 millió szingli van jelenleg Magyarországon.

Párod chatstílusa mindent elárul a valódi érzelmeiről, és ezt be is bizonyítjuk!

Párod chatstílusa mindent elárul a valódi érzelmeiről, és ezt be is bizonyítjuk!

Nem csak társkeresőkön szedik áldozataikat

Fontos leszögezni, hogy abban, hogy valaki társat keres, nincs semmi elítélendő. Azzal sem, ha mindezt online teszi. Sőt az is előfordulhat, hogy azt veszi észre, hogy az, akiről azt remélte, leéli vele az életét, igazából csaló volt, de lényeges, hogy tudd, emiatt sosem szabad magadat hibáztatni. Megtéveszteni, manipulálni, pénzt kicsalni a másiktól bűncselekmény, a csalók pedig ugyanolyan bűnözők, mint azok, akik az utcán rabolnak ki embereket.

Ha ilyen történik veled, mindenképpen kérj segítséget a rendőrségtől, hiszen nagy eséllyel nem csak te jártál így, hanem több nő is. De ne csak akkor jelentsd, hanem akkor is, ha téged ugyan nem tudott megvezetni, de úgy véled, hogy másoknál is hasonlókkal próbálkozik.

Védd meg magad!

Ne felejtsd el, hogy a csalók bárkinek kiadhatják magukat. Egyedülálló nőkkel férfiként, egyedülálló férfiakkal nőként beszélgetnek online. Lehetnek bármilyen idősek, és fontos tudnod, hogy nem csak társkereső oldalakon, de közösségi felületeken is áldozatokra vadásznak, minden esetben álprofilt használva. Vagyis ha egy olyan ismerősnek jelölésed van, akiről fogalmad sincs, hogy kicsoda, akkor ne jelöld vissza, mert jó eséllyel nem te vagy feledékeny, hanem egy álprofillal van dolgod.

A magánnyomozók szerint napi 100 millió forintos károkozásra is képesek együtt a csalók. Nézd meg a fotóját, keress rá az online térben a nevére, és használhatod a Google képkereső alkalmazását is, így láthatod, hogy ugyanaz a kép még hol, milyen nevekkel tűnik fel. Azonban azt is jó, ha észben tartod, hogy a generatív mesterséges intelligencia pillanatok alatt képes már valódinak tűnő, de sosem létezett emberek fotóját megalkotni.

Érdemes megnézni, hogy a potenciális új kedvesünk közösségi oldalán milyen élet zajlik. Ha csak pár hete regisztrálták, vagy csak furcsa megosztásokkal van tele, amire se reakció, se válasz nem érkezik, akkor jó, ha megszólal a fejünkben a vészcsengő. „Ha például nincs sok ismerőse az illetőnek, vagy nem találunk régi posztokat, ezek arra utalhatnak, hogy viszonylag új a profil és nagy valószínűséggel hamis annak tartalma” – emelte ki Doór Zalán magánnyomozó.

A technika lehetőségeit a csalók is kihasználják

Az X-Rock Magánnyomozó Iroda már rendelkezik olyan informatikai eszközökkel, amelyek segítségével akár a mesterséges intelligencia által generált fotók valódisága is vizsgálható. Ez azért is jelentős, mert a felvételek valódisága már élő videóhívással sem feltétlenül ellenőrizhető. Léteznek ugyanis olyan programok, amelyek élő hívások közben is megváltoztathatják a vonalban lévők képét és hangját is.

10 dolog, ami taszítja a férfiakat egy nőben, és még csak nem is tudtál róla

10 dolog, ami taszítja a férfiakat egy nőben, és még csak nem is tudtál róla

De akkor is érdemes vigyázni, ha kiderül, hogy a személy valódi. Ez persze általános elővigyázatosság, ha idegenekkel kerülünk kapcsolatba, mindig legyünk óvatosak. Itt is érdemes azt az elvet követni, amit már a telefonos átveréseknél is javasoltunk, azaz végiggondolni, hogy ha nem online, hanem az utcán tenné fel ugyanazt a kérdést egy idegen, akkor mit válaszolnánk neki.

Ma már a nyelvi akadályokat is gyakran könnyen leküzdik a csalók, így talán nem is magyarok azok, akik az álszemélyiség mögött rejtőznek. Furcsa megfogalmazás, bevallottan külföldi élet, ezek mind gyanakvásra adhatnak okot.

A szimpátiára és érzelmekre játszanak

Ha valakivel ismerkedsz, és az a célod, hogy párt találj, elkerülhetetlen, hogy szimpátIa alakuljon ki, sőt az is, hogy akár érzelmeid legyenek irányába. Várod, hogy írjon, elkezded megosztani vele az életed, és ő is folyamatosan bókol. Ezek szuper dolgok, de ne hagyd, hogy az alapesetben jól működő ösztöneidet, megérzéseidet, józan eszedet elvegye.

5 jel, hogy amit szerelemnek hiszel, valójában csak illúzió

5 jel, hogy amit szerelemnek hiszel, valójában csak illúzió

Ne küldj neki pénzt, értékeket, ne add meg a banki hozzáférésed, távoli elérést a számítógépedhez, még akkor se, ha valami drámai, de hihető történetet mesél el, miért lenne erre szüksége. És még akkor se, ha mindezt nem pár nap, hanem hetek vagy hónapok után jelenti be. Mindig legyél nagyon óvatos!

A személyes találkozó

A legjobb az lehet, ha kölcsönös szimpátia esetén minél hamarabb sorra kerül az első személyes találkozó valami mindkét fél számára könnyen elérhető, nyilvános helyen. Lehetséges, hogy pont ekkor derül ki, hogy a másikat sokkal jobban érdekli a pénztárcánk, mint a lelkünk.

„Gyakori, hogy pont a személyes találkozó létrejöttéhez, valamint az ehhez kapcsolódó utazási költségekhez kér segítséget az illető. Emellett a rendkívüli kiadások átvészelésére is számos esetben kérhetnek gyors kölcsönt. Ilyen lehet például egy elvesztett bankkártya vagy egy vízum az utazáshoz” – hívta fel a figyelmet az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.

6 jel, amiről felismerheted, ha valaki pszichopata a környezetedben

6 jel, amiről felismerheted, ha valaki pszichopata a környezetedben

Még kisebb összegek esetén is legyünk gyanakvóak, ugyanúgy, ahogy azokban az esetekben is, ha a másik olyan kifejezéseket használnak, amelyeket mindig is hallani szeretnél volna. Egész éjjel rád gondolt, az élete részévé váltál, olyan érzéseket, amelyekkel a csaló gyorsabban el tudja érni a kötődést.

Mit csinálj, ha mégis baj van?

Ha csalás áldozatává válsz, akkor első körben ne szégyelld magad, senki sem tévedhetetlen, te sem. Szakíts meg minden kapcsolatot a csalóval, de ne töröld a beszélgetéseket, sőt mindent dokumentálj, és ments le, hogy meglegyen a következő lépéshez.

„Ezzel párhuzamosan mielőbb értesítsük a hatóságokat és átutalás esetén azt a pénzintézetet is, ahol a bankszámlát vezetjük. Emellett a platformot is érdemes rövid időn belül tájékoztatni, hiszen lehet, hogy az adott profilra több bejelentés is érkezett. Amennyiben jelentős a kár és fontos a mielőbbi kárrendezés, érdemes lehet külsős segítséget is igénybe venni, jogi, azaz ügyvédi segítséget, valamint nyomozói munkára is kiterjedő komplex szolgáltatást is takarhat” – mondta Doór Zalán.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Így tesznek a webshopok vásárlásfüggővé

glamour plusz ikon Így tesznek a webshopok vásárlásfüggővé

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)