Védd a bolygót! Ha ezt a 6 fogalmat ismered, akkor sokat tehetsz a környezetért

Szponzorált tartalom

2020.szeptember.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A környezetvédelem egyre égetőbb kérdés társadalmi szinten, ugyanakkor egyénként is sokat tehetsz a bolygóért. Ehhez viszont tisztában kell lenned néhány fontos környezetvédelmi fogalommal, annak pontos jelentésével.

Védd a bolygót! Ha ezt a 6 fogalmat ismered, akkor sokat tehetsz a környezetért
Fotó: Gettyimages.com

Az internet révén rengeteg információhoz juthatunk hozzá nap mint nap, a gyorsaság és a globalizáció révén a világ bármely pontjáról érkezhetnek a hírek. Elkerülhetetlenné vált, hogy valamennyien rálássunk a környezetet fenyegető tényezőkre, azok hatásaira, melyek bizony katasztrofálisak is lehetnek.

Ha most itt vagy, akkor valószínűleg téged is aggaszt a helyzet, így most pontosítjuk a sokszor hallott fogalmakat, hogy a hétköznapok kisebb-nagyobb tetteivel is hatékonyan segíthess.

Újrahasznosítás

A szó hallatán szinte egyből megjelenhetnek lelki szemeid előtt a műanyagpalackok és a jellegzetesen barnás színű, famentes papírok. Nem jársz távol a valóságtól. Az újrahasznosítás két részből áll, az egyik, amikor a nem lebomló, környezetre káros, ember által készített mesterséges anyagokat alakítják át nyersanyaggá vagy használják fel valamilyen más formában ahelyett, hogy a szeméthegyeket gazdagítanák. Erre való a szelektív hulladékgyűjtés is. A másik út az, amikor a környezet élővilágát úgy próbáljuk megóvni, hogy a lehető legkevesebbet használunk a nem megújuló, természetes forrásokból. Ezt azzal érhetjük el, ha minél több újrahasznosítható anyagot készítünk.

Megújuló energiaforrások

Vannak megújuló források is, amelyek esetében nem fenyeget egyelőre a kimerülés veszélye. Ilyen a napenergia, szélenergia, vízenergia, ár-apály energia, a tenger hullámzásából létrejövő energia, a Föld belső hőjéből létrejövő geotermikus energia, vagy a biomassza. A világ is most ezek irányába igyekszik elmozdulni például a tetőkre szerelt napkollektorokkal, napelemekkel.

Ökológiai lábnyom

Az ökológiai lábnyomot hektárban szoktuk megadni, azt jelzi, hogy egy embernek vagy népességnek mennyi földre van szüksége a fennmaradásához. Az egy főre jutó mennyiség 1961-ben 0,88 hektár volt, mára ez 2,2 hektárrá nőtt, a Földön viszont minden emberre 1,8 hektár terület jut. Ez azt jelenti, hogy több erőforrást használunk és több hulladékot termelünk, mint amennyit elbír a bolygó, így a fenntartható fejlődés elve nem teljesül.

Hibrid technológia

A különböző iparterületek, gyárak is igyekeznek átalakítani úgy a munkafolyamataikat, technológiájukat és erőforrásaikat, hogy a környezetvédelmet figyelembe vegyék. Ennek szellemében jöttek létre a villanyautók és a hibrid technológia . Ez utóbbi esetében a belsőégésű motort és a villanymotort ötvözik: a belsőégésű motor generátort hajt, az termeli az áramot, amely így a járművet hajtja vagy az akkumulátort tölti. A hibridautó legnagyobb előnye, hogy az indításnál és gyorsításnál (ezek veszik el a legtöbb energiát a vezetés során) a generátor kapcsol be, áramot termel, így ekkor nincs szükség benzinre. A visszatöltő rendszer segítségével a fékezés, lassítás energiája is visszatöltődik. A hibridautó technológiája így zöldnek tekinthető, mivel kevesebb fosszilis eredetű üzemanyagot fogyaszt, és ezáltal kevesebbet használ fel a Föld nem megújuló energiaforrásaiból.

Fenntartható divat

A ruházati- és textilipar területe is kiemelkedik a környezetszennyezésben a ruha minősége, élettartama, anyaga és előállítása, valamint eldobhatósága, mosása-szárítása – gondoljunk csak a farmerekre, fehérneműkre – miatt. A folyamatok gyorsulásával egyre több lett az olcsó, ám kevésbé minőségi ruha, amelyek rövid élettartamúak és gyorsan eldobjuk őket, ezzel is növelve a szennyezést. A divat területén is tehát egyre égetőbb kérdés a kiselejtezett ruhák, anyagok újra felhasználása, újrahasznosítása.

Öko építőanyagok

Az építőiparban is már olyan anyagokat kezdenek használni, mint például a kendert. Az abból készülő kenderbeton kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, lehet használni padlók, tetők, falak szigetelésére, emellett a föld feletti használata esetén tűzálló, rothadásálló és vízálló is. A kendert már a passzívházak építéséhez is használják, de ezeknél a házaknál például a geotermikus energiát és napenergát is felhasználják a fűtéshez.

Mindebből láthatod, mennyi mindent tehetsz a bolygó jelenéért és jövőjéért. Elég odafigyelned a saját hulladékod kezelésére (például műanyag mosószer flakon vagy joghurtos pohár) elmosására, a papír elválasztására, ha pedig nagyobban gondolkodsz, akkor ruháidat és jövőbeli otthonodat illetően is átgondolhatod a terveidet.

A személyes közlekedésedbe is beépítheted ezt a szemléletmódot például egy környezetkímélő autóval. Ha kíváncsi lettél, milyen érzés egy hibridautót vezetni, esetleg gondolkodsz egy ilyen beszerzésén, akkor nézd meg a FIAT oldalát, ahol most két vadiúj szuper hibrid modell vár, a Panda Hybrid Launch Edition és az 500 Hybrid Launch Edition! Kattints IDE a részletekért.

Felhasznált forrás: Wikipedia.hu

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ezek valóban ők? Hatalmasat nőttek Nagy Ervin és Borbély Alexandra ikrei

Ezek valóban ők? Hatalmasat nőttek Nagy Ervin és Borbély Alexandra ikrei

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)