45! A kilencvenes évek szupernője, aki bevállalta a legrizikósabb ruhákat is

2019.február.9.

A szupermodell-korszak második generációjának tagjai a kilencvenes évek első felében kerültek a címlapokra, és már első pillantásra lehetett látni, hogy ők nem a Linda Evangelista, Claudia Schiffer és Cindy Crawford által megtestesített szépségideálok.

Amber Valletta
Fotó: Rexfeatures

Míg a nyolcvanas évek második felében felbukkanó lányok elképesztően nőiesek, addig a második hullám szupermodelljei fiúsan soványak voltak, ők vezették fel a 2000-es évek szinte androgün manökenjeinek uralkodását. Ennek a második generációnak az emblematikus figurája Kate Moss, és Amber Valletta. Utóbbiról ma már kevesebb szó esik, és ilyenkor joggal tehetnénk hozzá, hogy pedig...

A kilencvenes évek egyik legkedveltebb modellje volt a kifutókon Amber:

Amber Valletta a kifutón a kilencvenes években
Fotó: Rexfeatures

Alig 14 évesen az édesanyja biztatására kezdett modellkedni az amerikai Amber Valletta, aki első komoly munkájára egyenesen Milánóba utazott a nyári szünidőben 1989-ben. Az első fotózásán elsírta magát, mert az elálló fülei miatt úgy érezte, hogy nagyon csúnya a modelltársa mellett, akivel együtt kellett dolgoznia. A kilencvenes években aztán 13 alkalommal szerepelt az amerikai Vogue címlapján, nála többször csak Claudia Schiffer.

Mindössze 18 éves volt, amikor először szerepelt a Vogue címlapján:

Amber Valletta első Vogue címlapja 18 évesen

Amber Valletta népszerűségére a legjobb példa mindenképpen az, hogy a divatbiblia százéves fennállását ünneplő lapszámának a címlapján is ott pózolt szupermodell társaival. Ennél azonban jóval többet tett, hiszen a kifutók egyik első számú kedvence volt. A korszak sikermárkái, mint a Jil Sander, a Prada, benne találták meg az első számú múzsájukat.

Amber Valletta egy Chanel kampányban 1996-ban
Amber Valletta egy Jil Sander kampányban
Amber Valletta 1997-ben egy Prada kampányban

Sőt, a Gianni Versace halál utáni korszakban, Donatella Amber Vallettában látta meg az első számú Versace-nőt. Nem véletlen, hogy éppen ő viselte a kifutón Jennifer Lopez híressé vált meztelenruháját. De ő volt akkor is a modell, amikor Stella McCartney a Chloé élén az egyik legemlékezetesebb bemutatóját vezette elő.

Richard Avedon fotózta 1996-ban a Versace kampányához:

Amber Valletta 1996-ban Richard Avedon Versace kampányfotóján

Stella McCartney 1999-ben éppen ráadta a Chloé kollekciójának záró és mindmáig egyik legemlékezetesebb darabját:

Amber Valletta és Stella McCartney a Chloé bemutatóján
Fotó: Rexfeatures

Veszedelmes viszonyok: Kate Moss legendás szerelmei

Veszedelmes viszonyok: Kate Moss legendás szerelmei

Amber Valletta sok modellhez hasonlóan nem várta meg, hogy veterán modellként aggódnia kelljen, hogy kap-e szerepet a fiatalok mellett, még idejében hollywoodi karrier építésébe kezdett. A kifutónak szinte teljesen hátat is fordított, viszont olyan sikerfilmekben is szerepet kapott, mint a Temetetlen múlt, vagy A randiguru. Az utóbbi időkben pedig több sorozatban is felbukkant, és közben jótékonykodásból is kivette a részét. Az utóbbi években saját vállalkozást üzemeltet, amivel a ruhák újrahasznosítását próbálja megoldani. Nem olyan rég bevallott, hogy a sikerei csúcsán, amikor dollármilliós szerzőséseket kötött a drogok és az alkohol rabja volt. Leszokásáról azóta több motivációs beszédet is tartott már. A divatvilágba, például legutóbb a Versace ünnepi divatbemutatójára, manapság már úgy tér vissza, ahogy egy igazi ikonnak illik. Amber Valletta talán sosem volt olyan népszerű, mint Kate Moss, vagy Gisele Bündchen, de éppen olyan klasszikus, igazi szupermodell, akárcsak ők.

A legendás Herb Ritts fotóján egy 1997-es Vogue magazinból:

Amber Valletta 1997-ben a Vogue divatanyagában Herb Ritts fotóján
Fotó: Vogue

1998-ban jelent meg a Vogue először Oroszországban a címlapon pedig nem is lehetett más, mint a korszak két legikonikusabb arca: Amber Valletta és Kate Moss:

1998-ban az orosz Vogue debütáló címlapján Kate Moss társaságában Amber Valletta

Ez is érdekelhet

Reese Witherspoon-rajongók, figyelem, ezt a hírt imádni fogjátok!

Reese Witherspoon-rajongók, figyelem, ezt a hírt imádni fogjátok!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói