60 évesen elhunyt a híres divatfotós

2014.október.29.

David Amstrong Los Angeles-i otthonában hunyt el a hétvégén 60 évesen. A híres divatfotós régóta küzdött már a májrákkal.

60 évesen elhunyt a híres divatfotós
Fotó: DavidArmstrong

A fotós, akinek nevét mára már mindenki ismeri a divatvilágban, a 70-80-as években robbant be a New York-i művészszférában fiatal fiúkról készített ikonikus, érzéki és gyengéden megvilágított képeivel.

Még tinédzserként összeismerkedett Nan Goldinnal, akivel 1981-ben közös kiállítást szerveztek New York/New Wave címmel. A fotósorozattal, melyet Armostrong itt bemutatott, a város intimebb, kedvesebb oldalát mutatta meg, és újszerű meglátása egyből nagy sikert aratott.

David Amstrong 2001 után átevezett a divatfotózásba, amikor Hedi Slimane felkérte, hogy backstage fotókat készítsen a Dior Homme számára. Az évek során olyan divatházaknak dolgozozz, mint a Burberry, a Botega Venetta vagy Alexander Wang. A Rodarte divatház tervezőivel, a Mulleavy testvérekkel szoros kapcsolatot ápolt, fotózta őket a francia Vogue számára, és a 2011-es őszi-téli kollekció kampányképeit is ő készítette Kirsten Dunsttal.

David Armstrong munkáiból több ízben is készült album, 2011-ben kiadta festményszerű portréit, melyeket fiú modellekről készített brooklyni lakásában. Legutóbb pedig 2012-ben gyűjtötte össze egy könyvbe híres New York-i pillanatképeit.

Hirtelen jött sikere ellenére mégis bonyolult viszony fűzte a divatszakmához. Nem igazán volt hajlandó saját vizuális elképzeléseit mások elvárásaihoz igazítani, ezért nagyon kevés kampányfelkérést kapott, viszont magazinok divatanyagainak fotózására annál többet. A New York Times-nak erről az érdekes helyzetről így nyilatkozott: "A márkák nem akarják az érzelmek nyomát sem látni a fotókon, főleg ha azok negatívak. Valami sterilre van szükségük, és ezt nem fogják tőlem megkapni".

Összegyűjtöttük David Armstrong pár híresebb fiú modellekről készített portréját, melyek a Dazed illetve az AnOther Man magazinokban jelentek meg.

Kattints a galériára:

60 évesen elhunyt a híres divatfotós David Armstrong kompromisszumok nélkül is az egyik legnagyobb volt a szakmában.

Ez is érdekelhet

Tóth Andi: „Kicsavarták belőlem az utolsó cseppet”

Tóth Andi: „Kicsavarták belőlem az utolsó cseppet”

Sztárhírek

Cher elárulta élete legnagyobb tragédiáját: három babáját is elvesztette

Cher elárulta élete legnagyobb tragédiáját: három babáját is elvesztette

G-Életstílus

15 dolog, amivel egy nőnek 30 éves korára rendelkeznie kell

15 dolog, amivel egy nőnek 30 éves korára rendelkeznie kell