A japán zseni előtt tiszteleg a divatvilág

2011.február.4.

Idén éppen 30 éve, hogy Yohji Yamamoto először mutathatta be kollekcióját a párizsi divathéten, és éppen 10 éve annak, hogy megkezdte együttműködését az Adidasszal.

Yohji Yamamoto egészen különleges egyénisége a divatszakmának, 1981-es nemzetközi debütálása valósággal forradalmi hatással volt divatvilágra. Ebben az évben váltak igazi sztárokká a különleges látásmódot hozó japán tervezők, ekkor mutatkozott be szintén Párizsban Rei Kawakubo márkája a Comme des Garcons is. Yamamoto egyedi, avantgarde ruhái, sötét, de mégis romantikus kollekciói szezonról-szezonra varázsolják el a nemzetközi kifutók közönségét. A 68 éves tervező nem egyszerűen egy dizájner, több annál, egy igazi művész.

Absztrakt szabásvonalak, meghökkentő kreációk, folyamatos megújulás, de mégis művészi állandóság jellemzi. Kollekciói átgondoltak, intellektuális szigora kivételes. Anyaghasználata, és formáinak, sziluettjeinek játékossága egyszerre köti a japán hagyományokhoz, és a klasszikus európai divathoz is. Összetéveszthetetlen tervező, aki az egyik legbefolyásosabb művésszé vált a divatszakmában, parfümje, férfi és női kollekciója mellett tíz éve működik együtt az Adidasszal. S ennyi idő alatt a Y-3 márkanév meghódította a világot. Számos együttműködése közül kiemelkedik a Mandarina Duckkal, a Hermésszel való kapcsolata, két Kitano Takeshi filmhez készített jelmezeket, köztük a lélegzetelállító Bábokhoz. Készített operához ruhákat, Pina Bausch számára fellépőruhát, Elton John viselte kreációit színpadon, a Placebo együttes legtöbbször Yamamotóban lép fel.

Nemrég cége csődközeli helyzetbe került, de jellemző népszerűségére és státuszára hazájában, hogy a japán állam védelmet biztosított számára. Tokióban nem egyszer több ezer ember előtt mutatja be kollekcióit. Idén már sokadik alkalommal rendeznek munkáiból kiállítást, Antwerpen és Párizs után ezúttal Londonban a Victoria & Albert múzeumban március 11. és július 10. között retrospektív tárlata nyílik. Ezzel a kiállítással ünneplik 30 éves nemzetközi pályáját, legendás kreációiból 80 darabot lehet majd megtekinteni, köztük férfi ruháiból is bemutatnak néhányat, például a legendás 1998-as bemutatóról, amelyen női modellek viselték a férfiaknak szánt kreációkat.

yamamoto-nagy-d0000944B46536b000785.jpg
yamamoto-nagy-d0000944B46536b000785.jpg

A kiállítást egyébként számos társrendezvény egészíti ki London-szerte, így aki az angol fővárosba látogat idén tavasszal, kora nyáron, az valóban teljes képet kaphat egy nem mindennapi művész eddigi pályájáról. Közben az Adidas is tiszteleg Yamamoto előtt, ebben az évben a tízéves jubileumot ünnepelendő speciális kollekció is lesz, addig pedig itt az Y-3 friss, tavasz-nyári kampánya. Ehhez a tervező, aki egyébként fekete öves karatemester, csak annyit fűzött hozzá, hogy a lelke mélyén ő egy igazi rocker. De milyen más vallomást várhatunk egy formabontó tervezőtől?

A GLAMOUR üdvözli Yamamotót a jubileum alkalmából!

Ez is érdekelhet

Ilyen látványos kabátot már rég viselt Katalin hercegné

Ilyen látványos kabátot már rég viselt Katalin hercegné

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

G-Életstílus

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?