A legelső street style ikon: Françoise Hardy

2014. július 17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Françoise személyesíti meg a trendekre érzékeny ifjúsági mozgalmat, ami megváltoztatta a kultúrát és a divatot az 1960-as években. Ezt az izgalmas szemléletváltást a Vogue magazin akkori legendás főszerkesztője, Diana Vreeland nagyon plasztikusan "fiatalrengésnek" (youthquake) nevezte.

Françoise Hardy a 60-as években
Françoise Hardy a 60-as években
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A legújabb tervező, aki Françoise előtt tiszteleg, Lisa Perry. Ahogy sok dizájnert megihletett a 60-70-es évek, a Calvin Klein Francisco Costájától a Gucci Frida Gianninijáig, Perry most bemutatott 2015-ös resort kollekciójában is rengeteg Hardyra emlékeztető motívumot fedezhetünk fel: a modellek hosszú, tépett frizurája, a szembe lógó frufru, a fehér, nyaknál fodrozott ing - mind Françoise Hardy stílusát elevenítik fel.

Hogy miért pont most ihlette meg a francia szépség a tervezőket? Talán azért, mert abban a korban hatott igazán először a divatra a street style és a fiatalok öltözködési stílusa, és ez most sincs másként. Viszont manapság sokkal kiszámíthatóbb módon történik mindez. Hardy stílusa azért maradt friss és provokáló, mert egyedi volt. Elsőként elment és ragyogott nadrágkosztümben a nagyszabású partikon, annak ellenére, hogy ezt a ruhadarabot mindenki félszegnek tartotta.

Hardy stílusa fiús és letisztult: fehér pulcsi és fehér nadrág vagy miniszoknya és hosszú csizma, illetve férfias kabát. Pont olyan szabad és elegáns, mint például a "Tous les garçons et les filles" és a "Le temps de l'amour" című számai. Ez a jellegzetes és melankolikus kinézet vezetett ahhoz, hogy többek között az 1965-os Mi újság cicamica? vagy az 1966-os A nagy verseny című filmekben kapjon szerepet, és olyan tervezőket inspiráljon stílusával, mint Yves Saint Laurent vagy Paco Rabanne. Nadrágkosztümjeivel pedig hivatalosan is beleírta magát a francia divattörténelembe. Mick Jagger azt állította róla, hogy ő az ideális nő számára, Bob Dylan ráadásul verset is írt hozzá.

Kattints a galériára és ismerd meg Françoise Hardy időtlen stílusát:

Évtizedekkel később az akkor még a Balenciagát vezető Nicolas Ghesquière is a múzsájának titulálta a francia divatkirálynőt. De talán a legnagyobb hatást a japán tervezőre, Rei Kawakubóra gyakorolta, aki az 1969-ban alapított márkáját a francia beütésnek és természetesen Hardynak köszönhetően Comme de Garçons névre keresztelte.

Stílusának még máig érezhető a visszhangja, sőt mostanra igazán kultikus ikonná vált. A mai napig, még 70 évesen zenével foglalkozik, és ha divatikon mivoltáról kérdezik, akkor teljesen értetlenül reagál: "Nem ismerek magamra. Olyan, mintha valaki másról beszélnének" – nyilatkozta Françoise Hardy egy 2011-es angol interjúban.

A legelső street style ikon: Françoise Hardy A 60-as évek legendás popsztárjának és színésznőjének nagyobb hatása volt a divatra és a popkutlúrára, mint azt ő maga is bevallaná. Françoise Hardy a 60-as években Fehér blúz és fodros gallér, Françoise Hardy védjegyes stílusa Lisa Perry 2015-ös resort kollekciójában jól láthatók a Françoise Hardy-inspirálta motívumok


Galéria

Bezárás
2021.06.29.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Az apáknak is jólesik, ha néha  megdicsérik őket” - így éli meg Király Viktor az apaságot

„Az apáknak is jólesik, ha néha megdicsérik őket” - így éli meg Király Viktor az apaságot

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)