A plus size mégsem menő?

2015.április.15.

Mind a nyomtatott, mind az online GLAMOUR-ban évek óta nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a plus size, vagyis a nem hagyományos értelemben vett modellméretű – értsd nem XXS-es ruhát viselő – fotómodelleket, manökeneket is bemutassuk, sőt, ünnepeljük a tényt, hogy a kétezres évek elején még a soványság trendet éltető divatházak is egyre gyakrabban adják kreációikat a kerekdedebb modellekre. Néhány modellnek azonban elege lett a megkülönböztetésből, és úgy érzik, maga a plus size szó is stigmatizál, hiszen azt hangsúlyozza, hogy valaki eltér a klasszikus érelemben vett modellek méreteitől, vagyis az úgynevezett normától. Sok kerekded modell pedig úgy véli, ők semmiben sem térnek el a normától, mert hogy nincs is semmilyen norma, csak modellek vannak, akik, akárcsak az irodai alkalmazottak, varrónők vagy ügyvédek, különböző méretekkel rendelkeznek, és mindegyik lehet épp olyan csinos, mint a másik.

A plus size mégsem menő?
Fotó: Instagram

Az interneten futótűzként végigszáguldó kampány kezdeményezője az ausztrál modell, Stefania Ferrario volt, aki egy Instagramra posztolt félmeztelen képpel demonstrálta, hogy ő maga is teljes értékű modell, nincs szüksége a feleslegesen beskatulyázó plus size jelzőre. A #droptheplus, vagyis "hagyd el a plus jelzőt" címke már nagyon népszerű a Twitteren és az Instagramon, legutóbb a világ egyik legnagyobb modellügynöksége, a Models 1 is csatlakozott a kampányhoz.

Természetesen mi sosem bántó értelemben használtuk a plus size jelzőt, és szinte sosem mulasztottuk el kikacsintva megjegyezni, hogy ami a modelleknél plus size, az más szakmabeli nőknél az átlagos testalkat. Azt pedig végképp nem támogatjuk, hogy a kamaszok az esetenként egészségtelenül sovány manökeneket tartsák ideáljuknak. A legfontosabb az, hogy mind a ruhagyártó cégek, mind a magazinok és modellügynökségek fölismerjék azt, hogy nem csak XS, S és M méretű nők léteznek, és hogy sokkal színesebb lenne a világ – és kevésbé stresszesek a nők -, ha minden méret éppolyan elfogadott lenne, mint a másik. Ha idáig eljutunk, akkor tényleg semmi szükség megkülönböztető jelzésekre sem a ruhaosztályokon, sem a modellszakmában.

De vajon tartunk már itt? Te mit gondolsz, tényleg bántó a plus size, vagy inkább fölhívja a figyelmet arra, hogy minden méret nyerő?

Ez is érdekelhet

Tudtad, hogy Magyarország csokimikulás-nagyhatalom?

Tudtad, hogy Magyarország csokimikulás-nagyhatalom?

Tedd & Ne tedd

Emma Watson gyönyörű fehér csipkeruhában támogatja a bántalmazott nőket

Emma Watson gyönyörű fehér csipkeruhában támogatja a bántalmazott nőket

Tedd & Ne tedd

Ez ám a meglepetés! Blake Lively negyedik gyermekével várandós

Ez ám a meglepetés! Blake Lively negyedik gyermekével várandós