A plus size mégsem menő?

2015.április.15.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mind a nyomtatott, mind az online GLAMOUR-ban évek óta nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a plus size, vagyis a nem hagyományos értelemben vett modellméretű – értsd nem XXS-es ruhát viselő – fotómodelleket, manökeneket is bemutassuk, sőt, ünnepeljük a tényt, hogy a kétezres évek elején még a soványság trendet éltető divatházak is egyre gyakrabban adják kreációikat a kerekdedebb modellekre. Néhány modellnek azonban elege lett a megkülönböztetésből, és úgy érzik, maga a plus size szó is stigmatizál, hiszen azt hangsúlyozza, hogy valaki eltér a klasszikus érelemben vett modellek méreteitől, vagyis az úgynevezett normától. Sok kerekded modell pedig úgy véli, ők semmiben sem térnek el a normától, mert hogy nincs is semmilyen norma, csak modellek vannak, akik, akárcsak az irodai alkalmazottak, varrónők vagy ügyvédek, különböző méretekkel rendelkeznek, és mindegyik lehet épp olyan csinos, mint a másik.

A plus size mégsem menő?
Fotó: Instagram

Az interneten futótűzként végigszáguldó kampány kezdeményezője az ausztrál modell, Stefania Ferrario volt, aki egy Instagramra posztolt félmeztelen képpel demonstrálta, hogy ő maga is teljes értékű modell, nincs szüksége a feleslegesen beskatulyázó plus size jelzőre. A #droptheplus, vagyis "hagyd el a plus jelzőt" címke már nagyon népszerű a Twitteren és az Instagramon, legutóbb a világ egyik legnagyobb modellügynöksége, a Models 1 is csatlakozott a kampányhoz.

Természetesen mi sosem bántó értelemben használtuk a plus size jelzőt, és szinte sosem mulasztottuk el kikacsintva megjegyezni, hogy ami a modelleknél plus size, az más szakmabeli nőknél az átlagos testalkat. Azt pedig végképp nem támogatjuk, hogy a kamaszok az esetenként egészségtelenül sovány manökeneket tartsák ideáljuknak. A legfontosabb az, hogy mind a ruhagyártó cégek, mind a magazinok és modellügynökségek fölismerjék azt, hogy nem csak XS, S és M méretű nők léteznek, és hogy sokkal színesebb lenne a világ – és kevésbé stresszesek a nők -, ha minden méret éppolyan elfogadott lenne, mint a másik. Ha idáig eljutunk, akkor tényleg semmi szükség megkülönböztető jelzésekre sem a ruhaosztályokon, sem a modellszakmában.

De vajon tartunk már itt? Te mit gondolsz, tényleg bántó a plus size, vagy inkább fölhívja a figyelmet arra, hogy minden méret nyerő?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője