A Victoria´s Secret legnagyobb botrányai

2015.november.10.

A tabuk határait gyakran feszegető szexi fehérnemű márka többször is botrányba keveredett az idők során, és többször felmerült ellenük a rasszizmus, szexizmus vádja.

A 2010. novemberi divatbemutatójuk Wild Things (vad dolgok) szekciójában például törzsi testfestéssel díszített sötét bőrű modelleket küldtek a kifutóra. Ez erősen felborzolta a kedélyeket, mivel sokan úgy gondolták, hogy a divatcég azt sugallja, a fekete nők modern kori barbár rabszolgalányok, akikkel a férfiak azt tesznek, amit akarnak, és ez rasszizmus. A nők egyenjogúságának megsértéséről nem is szólva.

Ugyanebben a show-ban a Country Girl szekció is kiverte a biztosítékot. Itt csak fehér bőrű modellek vonultak fel, aprókockás fétis öltözékben. A kemény kritikusok szerint a fehér nőkről is rossz, rasszista kliséket mutatott a cég. Az engedékenyebbek nem gondolták a VS-t nettó rasszistának, de szerencsétlennek tartották a tabufeszegetés-szerepjátszás kombó megvalósítását, mivel nem volt tekintettel arra, hogy az átlagembereknek ez milyen – a nőket szexuális tárgyként kezelő – mintát mutat.

A 2012. szeptemberében útjára bocsátott, keleti tematikájú Go East kollekció ismét indulatokat kavart. Egész pontosan a Sexy Little Geisha (szexi kis gésa) fantázianevű összeállítás keltette a legnagyobb felháborodást. A fehérneműt kiegészítő miniatűr legyező és a kimonóöv imitáció ezúttal az ázsiai nőkre vonatkozó sztereotípiákkal sértett meg egy meglehetősen nagy közösséget, az elnevezés pedig férfiakat kiszolgáló szexuális tárgyként tüntette fel a nőket. A kritikák hatására a Victoria's Secret visszavonta az egész kollekciót.

Nem volt valami szerencsés évük, ugyanis a novemberi divatbemutatón újabb botrány keletkezett. Karlie Klosst szexi fehérneműben és indián törzsfőnöki fejdísszel küldték a kifutóra. Ez a benszülött amerikai lakosság körében verte ki a biztosítékot: megalázónak és rasszistának tekintették ezt a megoldást. A cég elnézést kért, és tisztelete jeléül a show decemberi tévé közvetítésében már nem szerepeltette a fejdíszt, valamint minden marketing anyagából is kivette.

2014-ig nem is volt komolyabb probléma, de ekkor megjelent a Body kollekciójuk óriásplakát kampánya, amelyben a jól ismert, bombázó angyalok pózoltak a kollekció fehérneműiben, THE PERFECT BODY (a tökéletes test) felirattal.

Ez a "normál" nőket kirekesztő koncepció annyira felháborította a közönséget, hogy egy petíció is készült, amelyben követelték, hogy a Victoria's Secret kérjen bocsánatot és vállalja a felelősséget azért, mert kampánya egészségtelen és káros üzenetet közvetít női testről, és arról, hogy annak milyennek kell lennie. Követelték továbbá, hogy a cég változtassa meg a kampány szlogenjét úgy, hogy az ne irreális szépség elvárásokat hirdessen, és a jövőben is tartózkodjanak az ilyen ártalmas marketing fogásoktól. Tiltakozásul megszületett egy új, bátorító hashtag is a testüket szégyellő nők számára: #iamperfect. Evvel posztolták fehérneműs képeiket a közösségi médiában. A VS, bár hivatalosan nem kért bocsánatot, megváltoztatta szlogenjét, az új felirat a már nem kirekesztő A BODY FOR EVERY BODY lett.

A legfrissebb botrányt idén szeptemberben okozta a márka egyik Facebook posztja. A Cheeky (pimasz) kollekció egyik bugyijában háttal pózoló modellt nyilván szexi reklámnak szánták, csak éppen szegény lány a túlzott Photoshop használat áldozata lett. Egyik farpofáját ugyanis teljesen eltüntették a "gondos" utómunkálatok során.

A Victoria's Secret levette ugyan a képet az idővonaláról, de a világsajtót mégis bejárta a pórul járt modell fotója. Elég viccesen néz ki, mert nagyon elszúrták, de egyúttal fel is hívja a figyelmet, hogy a fotók nyakló nélküli retusálása mennyire irreális testkép ideált közvetít. És persze frusztrál minden hétköznapi nőt, aki nem modell alkatú.

Ez is érdekelhet

Pete Davidson teljesen kopasz lett, és meglepően jól áll neki

Pete Davidson teljesen kopasz lett, és meglepően jól áll neki

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói