Mi a nagy Adidas x Stan Smith sikersztori titka?

Idén lesz 45 éves az Adidas egyedülálló Stan Smith teniszcipője, amely nevét a híres amerikai teniszező után kapta, sikere pedig a mai napig töretlen. Egyszerű stílusa és letisztult formavilága igazi klasszikussá teszi, ami senkinek a ruhatárából nem hiányozhat. Úgy gondoltuk, most van itt az ideje, hogy bemutassuk az ikonikus cipő történetét, hátha te is kedvet kapsz a minden stílushoz és személyiséghez passzoló cipő beszerzéséhez.

Mi a nagy Adidas x Stan Smith sikersztori titka?
Ismerd meg a nagy Adidas x Stan Smith sikersztorit
Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Az Adidas márka 1965-ben mutatta be először a cipőt, ami akkor még Adidas Robert Haillet néven került a piacra, ám 1978-ban átnevezték - ezután a cipő sikere valósággal szárnyra kelt, és a mai napig gyártják. Az eredeti cipőn a fehér bőr mellé zöld logóval ellátott sarokbetét párosult, amit a cipő nyelvén zöld alapon fehér Stan Smith portré egészít ki. A német márka talán egyetlen olyan darabjáról van szó, amin nem látható a 3 csíkos márkajelzés, helyette 3 sor perforált, légáteresztő célt is szolgáló lyuk van a cipő külső és belső oldalán is, ami jelezni hivatott, hogy ez is a nagysikerű márkához tartozik. A cipő stílusát és formáját szinte egy az egyben megtartották 1978-as átnevezése óta, 2023-ra csak egyre több színben jelent meg. Természetesen a cipőt számtalan híresség viselte már, rengeteg kollaboráción túl van, és még mindig az egyik legnépszerűbb Adidas termék.

Stan Smith a róla elnevezett cipővel pózol 2019-ben, az Adidas 70. születésnapján
Fotó: Daniel Karmann/picture alliance/Getty Images

Az igazi Stan Smith történet

1963-ban került szóba először az Adidas bőr teniszcipőjének az ötlete, ami Adolf “Adi” Dassler, az Adidas alapítójának fiától, Horst Dasslertől származott. Egy olyan nevet akartak adni a cipőnek, ami tökéletesen reprezentálja annak különlegességét és persze a teniszhez is köze van, így a francia teniszjátékos Robert Hailletre esett a választás a cipő piacra kerülésekor 1965-ben. Amikor Haillet visszavonult, az apa-fia páros Stan Smith amerikai teniszező neve mellett döntött, akinek a nevét a cipő 1978 óta viseli. A klasszikus bőrcipő megjelenésével az amerikai piac is beindult. Stan Smith 1973-ban írta alá a szerződést és az 50-ből a 13. legbefolyásosabb kollaborációnak ítélték meg a sporttörténelemben a Sneaker Report újságírói.

Most már csak az ördög visel Balenciagát?

Erről azonosíthatod be

Az Adidas márkát 3 csíkja teszi igazán felismerhetővé, ám a Stan Smith ezt a márkajelzést nem viseli, helyette, mint már korábban írtuk, a külső és belső oldalon elhelyezett 3 perforált lyuk jelzi, hogy a cipő a 3 csíkos márkához tartozik. A cipő letisztult formavilágával már alapvetően felismerhető, de a márkajelzés nem hiányozhat róla. Amíg eleinte sarokbetét nélkül jelent meg, 1976-ben megkapta a híres zöld sarokbetétet, amin már szerepel az Adidas logója is.

Az ikonikus Stan Smith cipő

Ez az egyik olyan részlete a cipőnek, ami szezonról szezonra, kollaborációról kollaborációra újabbnál újabb színben pompázik, hogy mutassa, halad a korral és mindenki talál a személyiségének megfelelőt. Szintén 1976-ban került rá a cipő nyelvére Stan Smith portréja. Ekkor a cipő még ugyan a Haillet nevet viselte, de már érezhető volt, hogy hamarosan a neve is megváltozik. 1978-ban már Stan Smith név alatt futott a cipő, a zöld Achilles-sarokbetéttel, rajta az Adidas logóval, valamint Stan Smith portréjával és aláírásával a cipő nyelvén, azaz a cipő ma is ismert és látható külsejében.

Kollaborációk, melyek még népszerűbbé tették

A Stan Smith az 1980-as évektől szárnyra kapott, és az Adidas egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő cipője lett. Nem hiába számít ikonikusnak a mai napig, és nem hiába van túl számos kollaboráción és limitált kiadáson. A Stan Smitből már készült Star Wars, Miss Piggy, Mr. Happy és Hellboy kiadás is, de a márka kért már fel divattervezőket, mint Jeremy Scott vagy Yohji Yamamoto, más népszerű márkákat, mint a Swarovski, Stella McCartney (akinek saját Adidas kollekciója is megjelenik évről-évre) vagy legutóbb a Human Made, hogy alkossák meg a saját Stan Smith kiadású cipőjüket. A limitált kiadású cipőkön kívül találunk többféle színkombinációt is, így mindenki könnyedén talál magának valót. Az Adidas egyik kiemelkedő törekvése az óceánból kihalászott műanyag újrahasznosítása, amihez a Parley-val kollaboráltak. A számos Parley termék mellett természetesen már megtalálható az újrahasznosított óceáni műanyagból készült Stan Smith x Parley is.

Megérkezett a hooded staff. eddigi legizgalmasabb kollekciója

Mindenki viselte már

A világon nincs még egy olyan klasszikus cipő, mint a Stan Smith, és mi sem jobb példa erre, mint az, hogy Victoria Beckham is egy pár Stan Smith-t viselt, amikor a 2016-os őszi/téli kollekciójának bemutatója végén megköszönte a közönségnek a támogatást. A Beckham család szinte összes tagján láttunk már stílusos szetteket az Adidas népszerű cipőjével, de Kendall Jenner, Zendaya, Marc Jacob és Hailey Bieber ruhatárában is lapul egy-egy pár. Most, hogy ismered a 45 éves klasszikus történetét, itt az ideje, hogy beszerezz egyet!

Victoria Beckham Stan Smith cipőben 2016-ban
Fotó: Raymond Hall/GC Images/Getty Images

A divat szerelmeseinek:

Ez is érdekelhet

Megdöbbentő, mi történik, ha napi két csésze kávét iszol

Megdöbbentő, mi történik, ha napi két csésze kávét iszol

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói