Botrány! A divatfotózás egyik legnagyobb ikonját is szexuális zaklatással vádolják

2017.december.5.

Az idei év második felének legnagyobb témája a szexuális zaklatás, a Harvey Weinstein-ügy kapcsán kirobbant botrány több szempontból is nagyon-nagyon fontos.

Bruce Weber
Fotó: Rexfeatures

Egy olyan ügyre irányította a figyelmet, ami mindig is az életünk része volt, de próbáltunk úgy tenni, mintha nem mérgezné a kapcsolatainkat, a munkahelyeinket, a mindennapjainkat. A #metoo-kampány döbbenetes aktivitását figyelve azonban egyértelmű lehet, hogy a szexuális visszaélés nem Hollywoodban történik, a színház világában, hanem itt közöttünk. Minden eset megrengeti a bizalmunkat egy-egy terület, szakma tisztaságában, és figyelmeztet minket arra, hogy jobban kell figyelnünk egymásra, és nem hallgathatunk tovább.

A divatvilág sem maradt ki ebből a botrányból, és tegyük hozzá, ez aligha lepett meg bárkit is. Ebben a szakmában szinte nyílt titokként kezelik, hogy néhány szakember nem fél visszaélni egy-egy helyzettel, vagy a befolyásával. Már a Weinstein-ügy kirobbanásakor beszámoltunk róla, hogy milyen felkavaró Cameron Russell sztármodell Instagram-oldala, ahol névtelen vallomások záporoztak modellektől, sminkesektől, akik a divatszakmában elszenvedett zaklatásokról számoltak be.

Olvastad már? Döbbenetes szexuális zaklatások a zenei világban

A mai napig az egyetlen valóban megnevezett bűnös (leszámítva a már rég halott Gianni Versace-t) Terry Richardson, akiről viszont már jóval korábban is tudott volt a "munkamódszere". Most azonban egy valóban komoly ügyre derült fény, ahol nem is csupán arról van szó, hogy a közösségi médiában megvádoltak valakit, hanem már vádemelés is történt, méghozzá nem is egy ismertelen, hanem a szakma egyik sztárja ellen.

Az egyik legbefolyásosabb fotós, Bruce Weber és Marion Cotillard:

Bruce Weber és Marion Cotillard
Fotó: Rexfeatures

A most 71 éves Bruce Weber a divatszakma egyik élő legendája, a fotós évtizedek óta az egyik legnagyobb szaktekintély, aki csak a legnagyobb márkáknak, magazinoknak dolgozik. Rengeteg modell köszönhette az ő képeinek a felemelkedését, emlékezetes munkái jelentek meg a Vogue, a Vainty Fair hasábjain. Az alkalmanként filmrendezőként is dolgozó fotós készítette az Abercrombie & Fitch nagy port kavart a melegek jogai mellett kiálló kampányt is. A köztiszteletben álló fotós ellen most vádat emeltek, mert három éve az egyik fotózásán szexuálisan zaklatta az egyik modelljét, az akkor 28 éves Jason Boyce-ot.

Az áldozat, Jason Boyce:

A tesztfotózáson azt kérte a modelltől, hogy vetkőzzön meztelenre és simogassa a nemi szervét, majd Weber az ujját kezdte szopkodni. Boyce rettenetesen megalázónak érezte a helyzetet, de nem mert ellenkezni, mert az ügynöke előre mondta, hogy ne ellenkezzen a fotóssal, mert könnyen tönkreteheti a karrierjét. Jól mutatja, hogy egy hatalommal rendelkező ember zaklató viselkedését hogyan legitimálják a vele dolgozók, és azt, hogyan hajszolnak bele rettenetes helyzetekbe áldozatokat azzal, hogy előre megmagyarázzák, felmentik a zaklató viselkedését.

Ez is érdekelhet

Selena Gomez elhozta a tavaszi körömtrendek legmenőbb verzióját

Selena Gomez elhozta a tavaszi körömtrendek legmenőbb verzióját

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói