Döbbenetes, ömlenek a modellek vallomásai a szexuális zaklatásaikról az Instagramon

2017.október.14.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Harvey Weinstein-ügy kirobbanása óta Hollywood csak szédeleg, napról-napra újabb hírességek, egykori ígéretek vallanak arról, hogy a producer miként használta ki őket, hogyan próbálta rávenni őket szexre.

Cameron Russell
Fotó: Getty Images

Közben egyre többen vannak, akik nem csupán Weinsteinről, hanem más a filmiparban befolyásos személyekről rántják le a leplet, így került szinte vállalhatatlan helyzetbe Ben Affleck is. Tudjuk, persze, hogy nem csupán a filmipar működik így, de úgy tűnik, hogy a filmmogul ügye átszakított egy gátat, és egyre többen merik felvállalni, hogy szexuális zaklatás áldozatai voltak.

Ennek a folyamatnak egy megdöbbentő, és túlzás nélkül sokkoló momentuma, ami Cameron Russell sztármodell Instagram-oldalán zajlik. A világ egyik legintelligensebbnek tartott szépség a divatvilágban mindig is fontosnak tartotta, hogy az ismertségét arra használja, hogy ráirányítsa a figyelmet egy sor visszás dologra, például a divatvilágban. Híres TED Talk-os beszédében egyenesen azt mondta, hogy bármit is sugallnak a reklámok, a kinézet nem minden, sőt nem is olyan lényeges.

Cameron Russell egy napja osztotta meg az egyik modellbarátnője levelét a közösségi oldalon, amelyben a névtelenül maradó lány elmeséli Cameronnak, hogy 15 éves korában kezdő modellként az egyik ma is befolyásosnak számító divatfotóssal kellett együtt dolgoznia. A fiatal lányt elkísérte a mostoha anyja a fotózásra, de valahogy a fotósnak sikerült elérnie, hogy egy másik szobában lefoglalják. Ezalatt elmagyarázta a lánynak, hogy bensőségesebb fotókat kell csinálniuk, majd odament a lányhoz, és benyúlt a bugyijába, sőt több alkalommal a vaginájába is. A megrémült lánynak fogalma sem volt hogyan kellene reagálnia. Cameron Russell a megrázó levél mellé kiírta, hogy szeretne felületet biztosítani, ha volna olyan követője, aki hasonló szexuális zaklatás áldozata volt a divatszakmában.

Az első levél, ami elindította a lavinát:

data-instgrm-version="7" style=" background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:658px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% - 2px); width:calc(100% - 2px);"> TRIGGER WARNING #9888;#65039; A brave model (and friend) reached out to me with her story today. She has asked to remain anonymous but asked that I share her words here because the photographer still works in the industry. She wants to encourage other women to speak up. We need a way to begin breaking the silence while remaining protected. We are not talking about one, five, or even twenty men. We are talking about a culture of exploitation and it must stop. IF YOU WOULD LIKE TO SHARE YOUR STORY ANONYMOUSLY, DIRECT MESSAGE ME and I will post your words. If you would like to share publicly use the hashtag #MyJobShouldNotIncludeAbuse so the industry can see the size and scope of this problem. Hearing about #harveyweinstein this week has sparked conversations about how widespread and how familiar his behavior is. We talked about how hard it is to share stories of assault. When they are the norm, calling them out can feel disruptive and unprofessional. On many occasions I've been called a feminist for reporting unwanted groping, spanking, pinching, pressure for dates, phone calls and texts of a sexual nature, lack of appropriate changing areas, etc. And because the response has always been #34;are you surprised?#34; or #34;that's part of the job#34; I tolerated them. When the offenses were bigger, calling them out is terrifying, and demands a level of exposure and backlash to what is already painful and sometimes shameful. #MyJobShouldNotIncludeAbuse Cameron Russell (@cameronrussell) által megosztott bejegyzés, 2017. Okt 12., 12:30 PDT

Olvastad már? Terry Richardson szexért fotóz a Vogue-ba?

Ez a történet is megrázó, de ami ezután jött, és ami most történik, az igazán sokkoló. Cameron Russell kevesebb, mint egy nap leforgása alatt 60-nál is több levelet, eltitkolt vallomást kapott a követőitől. Döbbenetes, tényleg nincs jobb szó erre, borzasztó történetek záporoznak arról, hogyan használnak ki, vesznek rá fiatal lányokat arra, hogy tesztfotózás címén akaratuk ellenére meztelenül fotózzák őket. Hogyan vesznek rá modelleket a saját ügynökeik (nők, férfiak) arra, hogy olyan fotósokkal dolgozzanak, akikről tudják, hogy molesztálja a modelljeit. Hogyan kényszerítette az egyik asszisztensét orális szexre az egyik ismert olasz divattervező, hogyan zsarolta kierőszakolt képekkel egy fotós a modelljeit. Mesél férfi modell, női fotós, sminkes is arról, hogy miként bántalmazták, zaklatták szexuálisan a divatszakmában. Minden levélíró névtelenül nyilatkozik, és egyelőre az elkövetők nevét is kitakarja a modell. Nem tudjuk, hogy lesz-e következménye a vallomásoknak, de már az mellbevágó, hogy egyetlen nap rengetegen meséltek rémesebbnél rémesebb történeteket. Csak remélhetjük, hogy akárcsak a Weinstein-ügyben, el fogja érni a vallomások száma a kritikus szintet, amikor már nem lehet szőnyeg alá söpörni a problémát, mert nagyon nagy baj van!

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Igen, tényleg ilyen hatással van a testedre egy forró fürdő a tudomány szerint

Igen, tényleg ilyen hatással van a testedre egy forró fürdő a tudomány szerint

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)