Chiara Ferragni meztelenruhával áll ki a nők jogaiért

A nőket és a testük érintő jogok a mai napig vita tárgyát képezik. A meztelenruha megteremti a meztelenség illúzióját, ami egy emlékeztető minden nő számára: bűntudatnak és szégyenkezésnek nincs helye, ha ők maguk döntenek úgy, hogy szeretnék megmutatni testüket – hívja fel a figyelmet Chiara Ferragni influenszer-divattervező.

Chiara Ferragni kiáll amellett, hogy a női test felett egyedül a nőnek van joga döntéseket hozni
Chiara Ferragni kiáll amellett, hogy a női test felett egyedül a nőnek van joga döntéseket hozni
Fotó: Lionel Hahn/Getty Images

Chiara Ferragni saját testének felszabadításával szeretne hangot adni a világon minden olyan nőnek, aki bármilyen nemű bántalmazástól és a testét érintő szigorú szabályoktól szenved. A divatikon azt üzeni: a női test nem szégyenletes és sokkal több egy vágykeltő, bűnre késztető tárgynál.

Chiara Ferragni, és az ő szégyentelen ruhája

A Chiara meztelen testét szimuláló ruhát a Dior egy 2018-as tavaszi-nyári kollekciójának haute couture darabja inspirálta, amit Maria Grazia Churi tervezett. A Ferragni testére szabott szégyentelen ruhát is a Dior haute couture műhelyében készítették el, és trompe l'oeil hímzéssel reprodukálták a divattervező testét. A trompe l’oeil műfaj célja nem csupán a valósághű ábrázolás, szeretné ha nézője úgy tekintene az alkotásra, mint az anyagi valóság egy darabjára. Ezt nevezik a megtévesztés művészetének.

A meztelenség illúziója

Chiara nem meztelen meztelenruhája megszabadít a szégyentől, amit mindig is a nőkre kényszerítettek. Szimbolikusan ezzel szeretnék bűnei alól mentesíteni Évát is, az első nőt, akit a történelem során szégyenérzetre kényszerítettek.

Koppenhágai divathét: a STAMM nyerte a Zalando Fenntarthatósági Díját

A meztelenség illúziójának célja, hogy emlékeztessen minden nőt, hogy testünk megmutatása senkit és egyik férfit sem jogosítja fel arra, hogy erőszakot kövessen el. A nő szexisége és kihívó ruhája nem mentség és nem enyhítő körülmény a férfi számára, aki nemi erőszakot követ el.

Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!

Leesett az állunk a Louis Vuitton és Yayoi Kusama közös kollekciójától

A ruhát egyébként február hetedikén, a 73. Sanremo zenei fesztivál nyitóestjén mutatta be Chiara Ferragni, aki a nyitóest házigazdája volt. A szégyentelenséget jelképező ruhán kívül három másik Dior alkotást is viselt. Ezek a darabok szintén költői módon szeretnének üzenni a világnak, és olyan társadalmat érintő súlyos problémákra hívják fel a figyelmet, mint a patriarchátus, a nemi sztereotípiák és a gyűlölet.

Hírek a divatvilágból:

Ez is érdekelhet

Kulcsár Edina álomszép nevet adott kislányának – ráadásul a jelentése is különleges

Kulcsár Edina álomszép nevet adott kislányának – ráadásul a jelentése is különleges

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói