Divatmárkák a 3D-s nyomtatóból

Könnyen lehet, hogy tíz éven belül a hagyományos printer mellé egy másik szerkezet is kerül, ami nem a dokumentumainkat, hanem egyedi, divatos kiegészítőinket készíti el az esti partira. És ez korántsem akkora sci-fi, mint amekkorának elsőre hangzik?

Sokáig elképzelhetetlen volt, mostanra azonban a 3D nyomtatás maga a valóság. A professzionális felhasználás mellett már most léteznek hobbicélra fejlesztett, egyszerűbb, de megfizethető árú eszközök, amelyekkel apróbb tárgyakat - például egy gyűrűt - nyomtathatunk.

Honnan hová
Maga a "3D nyomtatás" kifejezés 1995-ből származik. A Massachusettsi Műszaki Egyetemen két doktorandusz átalakított egy hagyományos nyomtatót úgy, hogy az eszköz ne tintát vigyen fel papírra, hanem térbeli tárgyakat megteremtve egymás felé olvasszon rétegeket. Ma persze minden sokkal precízebben működik. Mint Szabó Diána, a megrendelésre 3D modelltervezéssel, nyomtatással és az eszközök használati oktatásával egyaránt foglalkozó Freedee Printing Solutions \ (www.freedee.hu ) marketingese kérdésünkre elmondta, a 3D nyomtatás ún. additív, azaz hozzáadásos eljárás. Szemben a hagyományos gyártási technológiákkal – ahol egy nagyobb anyag kerül megmunkálásra, jelentős hulladékot termelve –, itt az eszköz nagyon vékony rétegek egymásra rakásával készíti el a tárgyakat.

De vajon honnan tudja a nyomtató, mit hová pakoljon? Természetesen az eszköz nem csinál semmit véletlenül, ahogy egy hagyományos nyomtató sem nyomtat találomra szövegeket. Word doksi helyett itt különféle 3D modellező szoftverekben kell megálmodnunk (akár hozzáértő szakember segítségével) az áhított tárgyat, mikrométer (0,1mm) pontossággal. A nyomtató beolvasva ezen adatokat folyamatosan építi fel a modellt metszetekből, amelyek a felhasznált anyag függvényében kötnek vagy tapadnak egymáshoz. Egy-egy nyomtatás ideje sok tényezőtől függ, legyen az az anyag fajtája (például igen elterjedt egy műanyagtípus, a Lego építőkockáknál is használt ABS nyomtatószál), a létrehozni kívánt tárgy mérete és természetesen a bonyolultsága. Így a jelenleg rendelkezésre álló gépekkel lehet ez több órás vagy akár fél napos folyamat is.

Felhasználási területek

Bár a híreket a témában elözönlik az extremitások (például, hogy autó készült nyomtatott alkatrészekből, vagy 1000 kilométeres utat tettek meg egy printelt kerékpárral), jelenleg tömeggyártásra a 3D nyomtatás még nem annyira alkalmas. Ám részt vehet azok előkészítésében, költséghatékonysága itt mutatkozik meg. Ideális esetben nem kell bonyolult gyártósorokat teljesen átalakítani, és akár több száz hibás terméket leselejtezni, hanem a tökéletesítésig születhetnek a prototípusok 3D nyomtatóval.

Szabó Diána kiemeli, hogy a 3D nyomtatás lényege éppen az egyediségben rejlik. Így kedvünk szerint csinálhatunk személyre szabott ajándékokat (például testünk beszkennelése után egy saját magunkról mintázott bábut), ám hasznossága talán az orvostudományban jelenti a legnagyobb előrelépést. Öt évvel ezelőtt Hollandiában 3D nyomtatóval előállított, titán porból készített állkapcsot ültettek be egy asszony arcába, ma pedig már egészen természetes, hogy egyedi protézisekre ezt a technológiát hívják segítségül, legyen szó műfogsorról vagy művégtagról. Ugyancsak készülhetnek orvosi eszközök, műtéti sablonok, oktatási és műtéti felkészülést segítő modellek, vagy csonttörés esetén saját testre szabott rögzítők. Végre megúszhatjuk tehát, hogy egy baleset után hetekig gipszben szenvedjünk!

Chanel haute couture 2015
Chanel haute couture 2015
Fotó: Getty

Lady Gagától Lagerfeldig

Gondoljunk akár ékszerre, táskára, napszemüvegre vagy cipőre, ahogy a technológia egyre fejlettebb, elérhetőbb és olcsóbb lesz, úgy válik több területen népszerűvé. Számos képzőművészeti alkotó mellett mostanra a divatvilág nagyjai kacérkodnak vele. Lady Gaga már egy 2013-as koncertjén fellépett különleges, printelt ruhában, azonban a szakma akkor kezdte igazán megérteni, hogy forradalom előtt állunk, amikor a 2015-ös párizsi divathéten Karl Lagerfeld mutatott be nyomtatott ruhakölteményeket. Ugyanígy a szupersztár designer Francis Bitonti és a divattervező Michael Schmidt közös alkotása, a 2500 darabból álló, tizenkétezer Swarovski kristállyal tündöklő, Dita von Teese testére álmodott fekete lakk ruhadarab is megvalósíthatatlan lett volna máshogy. A holland Iris van Herpen pedig el sem tudná képzelni az alkotófolyamatot 3D nyomtatás nélkül – nézzük meg idén januárban bemutatott Couture kollekcióját, és rögtön megértjük, mennyire határtalanok a lehetőségek!

Iris Van Herpen 2017
Iris Van Herpen 2017
Fotó: Getty

3D divat Magyarországon
Így látja ezt a high-tech kézműves táskákat készítő Abonyi Alma is. Mostanában barátkozik a 3D nyomtatással, és a carbon táskáihoz szeretné használni. "Mikor megálmodtam és elkezdtem kialakítani az ősformákat, csak és kizárólag manuális technikákat alkalmaztam. Minden prototípust és szerszámot én készítettem, ami a legnagyobb precizitás és türelem mellett is óhatatlanul tartalmaz hibákat, ahogy én hívom "humán effekteket". A táskáim tökéletesítésén és fejlesztésén dolgozom folyamatosan, így jutottam el oda, hogy ezeket a nüansznyi eltéréseket is korrigáljam digitálisan a régi modelleken", mondja.

Alma a Glamourt további kulisszatitkokba is beavatta. Az eredeti prototípusokat beszkenneltük lézeres térszkennerrel, a grafikus ezen fájlok alapján újraépítette a testeket digitálisan, most pedig nyomtatjuk az új prototípusokat. E mellett az új formák kialakítása is 3D technológiával történik a jövőben, így rengeteg időt és energiát takarítok meg. Azért rajongóit megnyugtatta: Természetesen csak a formáknál marad ez az eljárás, változatlanul kézimunkával készülnek a táskák.

A jövő tehát minden bizonnyal a vegyes technikáké: ahogy egyre jobban letisztulnak a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségek, és finomodik az eljárás, mindinkább megtalálja a helyét akár a divatban, akár más területeken. "Úgy tudja jól segíteni ez a technika a tervezőt, ha a művész tisztában van azzal, hogy mit hogyan lehet megvalósítani" – állítja Alma, akinek anyagokkal foglalkozó szakemberként egész biztosan hihetünk.

Ez is érdekelhet

Hoppá: titkos üzenetet rejt Britney Spears jegygyűrűje

Hoppá: titkos üzenetet rejt Britney Spears jegygyűrűje

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Monitor

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak