Eke Angéla és Pálmai Anna imádnak ruhát cserélni egymással

Ahány ember van az életedben, annyi stílussal találkozol és annyi olyan ruhadarabot látsz, amit szívesen viselnél te is. Ahelyett, hogy megveszed, cseréld el! És hogy mennyire járható ez az út, most Eke Angéla és Pálmai Anna is bebizonyítja.

Te szoktál ruhát cserélni a barátnőiddel? Eke Angélánál és Pálmai Annánál ez már bevett szokás!
Te szoktál ruhát cserélni a barátnőiddel? Eke Angélánál és Pálmai Annánál ez már bevett szokás!
Fotó: Zsólyomi Norbert

Eke Angéla és Pálmai Anna is a környezettudatos megoldások népszerűsítői, így amellett, hogy ruháikat igyekeznek fenntartható forrásokból és magyar tervezőktől beszerezni, ők maguk is gyakran csereberélnek, hogy változatosabb legyen a ruhatáruk vagy mert valami különleges eseményre készülnek, és nem szeretnének felesleges dolgokat vásárolni. Mire jók a barátok, nem igaz?!

Rendkívül nagy népszerűségnek örvend a fenntartható divat, ami számotokra is fontos és folyamatosan beszéltek róla a közösségi oldalaitokon. Hogyan tesztek a fenntartható divatért?

ANNA: Nagyon kevés ruhát vásárolok, az öltözködéshez lusta vagyok. De ha mégis rám jön a „shoppingolhatnék”, akkor igyekszem tényleg csak azt venni, amire szükségem van. A régi ruháimat pedig folyamatosan szortírozom barátoknak vagy szeretetszolgálatoknak. Örülök, ha valaki örömmel használja még, amit én esetleg meguntam.

Anna: Kaftán művészi nyomattal, egy magyar tervező műhelyéből – ANNA AMÉLIE annaamelie.com | Ruha MASSIMO DUTTI massimodutti.com | Szandál ZARA zara.com // Angéla: Laza pulcsi Annától, amit szintén egy magyar tervező álmodott meg– VIRAG KERENYI viragkerenyi.com | Sort ZARA zara.com | Fülbevaló EVA REMENYI evaremenyi.com | Táska és papucs OYSHO oysho.com
Fotó: Zsólyomi Norbert

ANGÉLA: A harmónia megteremtése, az önkifejezés és a fenntarthatóság szerintem tud együttműködni. Van, hogy a barátom mackónadrágjában érzem jól magam, van, hogy egy „tetőtől talpig kreációban” esik jól a takarítás. Természetesen nem áll a teljes ruhatáram magyar tervezői darabokból, de van jó néhány ruhám, ami magas minőségű, ezért már nagyon régóta nem kellett vásárolnom. Emellett családi kincsek, papám kalapja, anyukám ruhái, second hand és fast fahion darabok is fellelhetőek nálam. A tervezői ruhák értékálló darabok, valóban mindegyik egy alkotás, még akkor is, ha egy nagyon egyszerű pulóverről van szó. Nem válsz meg tőle olyan könnyen, hanem hosszú évekig hordod. Ugyanakkor a nagy világcégek – még ha csak kicsi, de nagyon fontos – környezetvédelmi törekvései sokkal több emberhez el tudnak jutni a viselőiken keresztül, így az ilyesfajta kollekciókat vásárlásommal én is támogatom.

Tényleg nem pazaroltok, így gondolom, a ruhacsere nálatok is egy bevett szokás. Hogyan és miért cserélgettek?

ANNA: A barátnőimmel folyamatosan cserélgetünk, de a barátom ruháiból is szívesen válogatok. Vannak életre szóló darabok az életemben, amiktől soha nem válnék meg, de nem halmozok semmit. Ha valami nálam csak áll, ami másnak jól jönne, továbbadom, legyen az könyv, ruha, bútor. Most éppen egy lakásfelújítás közepén vagyunk, nem leszek rest minden régi bútort továbbadni, valakinek jól fog jönni. Érdemes így gondolkodni mindenről, amit az ember reflexből a szemétbe dobna.

Anna: Az újrahasznosítás tetőfoka, amikor Anna a barátja vintázsboltban vásárolt nadrágjának egy teljesen új életet ad – CARHARTT – Judas @judas_clothes | Top OYSHO oysho.com | Fülbevaló MASSIMO DUTTI massimodutti.com | Szandál és táska ZARA zara.com
Fotó: Zsólyomi Norbert
Angéla: Vintázsboltból vintázs pulóver Angéla barátjától. És ki tudja, hány ember hordta még? Talán a sok történet az, ami még izgalmasabbá teszi ezt a felsőt –YVES SAINT LAURENT– Poster Urban Outfit pstrstore.com | Szoknya és táska COS cos.com | Karkötő EVA REMENYI evaremenyi.com | Papucs ZARA zara.com
Fotó: Zsólyomi Norbert

ANGÉLA: Legutóbb épp a barátnőnk, Borbély Szandra gardróbját rendeztük át, többek közt a várandóssága miatt, ezáltal került hozzám néhány ruhája, ezeknek pedig érzelmi töltete lesz. A legfontosabb, hogy egy ruhát újra visszajuttassunk a körforgásba ahelyett, hogy szemét válna belőle. Mivel nagyon kevés holmit vásárolok, akkor is funkcionális megfontolásból, így kistáskából például rosszul állok. Annának gyönyörű kisebb táskái vannak, a zöld Kerényi Virág kistatyóját imádom és kölcsön szoktam kérni. Nem akarunk ugyanúgy kinézni, két teljesen különböző karakter vagyunk, más személyiséggel, mégis van egy cipőnk, ami teljesen egyforma. Imádjuk egymás ízlését, különböző nőtípusok vagyunk, mégis szoros szövetség a miénk. Már hagyománnyá vált az éves Jótékonysági Gardróbvásárom, ahol magyar tervezők és saját ruháim is új gazdára találnak, a bevételt pedig teljes egészében az MFÖEK Alapítvány javára ajánlom fel.

Vajon a ruhakölcsönzés lehet a divat jövője?

Mit ajánlotok annak, aki még csak ismerkedik a fenntarthatósággal?

ANNA: Ezt most azonnal kell elkezdeni. Pici lépésekkel, de következetesen és kitartóan. Mindannyiunk érdeke, hogy ne lepjen el minket végleg a műanyag, hogy legyenek még erdők, legyen tiszta víz az óceánokban. Egyik kedvenc filmem, A hetedik így ér véget: „Ez a világ gyönyörű és érdemes harcolni érte! – a második felével egyetértek!” – mondja Morgan Freeman. Valahogy így gondolom én is!

Anna: Anna a narancssárga zakóját egy lakásvásáron vette, ami egy környezettudatos módja a vásárlásnak – ZARA zara.com | Fürdőruha OYSHO oysho.com | Nadrág COS cos.com | Gyűrű EVA REMENYI evaremenyi.com | Papucs MASSIMO DUTTI massimodutti.com // Angéla: Angéla táskája egy tervezői darab – VIRAG KERENYI viragkerenyi.com Ruha GANNI ganni.com | Fülbevaló EVA REMENYI evaremenyi.com | Zokni COS cos.com | Papucs MASSIMO DUTTI massimodutti.com
Fotó: Zsólyomi Norbert

ANGÉLA: Kerüljék az impulzusvásárlásokat, csak akkor vegyenek új holmit, ha tényleg szükségük van rá. Emellett az állagmegóvás olyan dolog, amivel mi is tehetünk azért, hogy a ruháink minél tovább éljenek. Ehhez elengedhetetlenek a megfelelő mosási, tisztítási szokások, illetve az, hogy az esetleges hibákat javítsuk vagy varrassuk meg.

Környezettudatos lépések

A környezetbarát divatban nem feltétlenül a mennyiség a lényeg, inkább a jól megválogatott, minőségi darabok, amelyek akár secondhand-forrásból, akár helyi tervezőktől is származhatnak. Ne feledkezzünk meg az olyan egyszerű megoldásoktól sem, mint a ruhacsere. Ilyenkor fontos, hogy ugyanúgy vigyázz mások ruháira, mint a sajátodra, és hibátlanul add vissza őket

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es októberi lapszámában jelent meg.

Fotó: Zsólyomi Norbert

Stylist: @judipinter

Smink: Belovai Nóra

Haj: Zsólyomi-Balla Bettina

A divat szerelmeseinek:

Ez is érdekelhet

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói