Elképesztő keretösszegű pályázatra jelentkezhetnek a divat- és designiparban dolgozók

2020.augusztus.14.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Divat & Design Ügynökséggel (MDDÜ) együttműködésben tízmilliárd forint keretösszegű pályázatot hirdet a divat- és designipari kkv-k technológia fejlesztésének támogatására 2020 őszén. A pályázattal elnyerhető támogatás összege várhatóan 5 millió forinttól 150 millió forintig terjed majd.

Elképesztő keretösszegű pályázatra jelentkezhetnek a divat- és designiparban dolgozók
Fotó: Getty Images

"A világ számos innovációt köszönhet a divat- és designiparnak, amelyek magasabb szintre emelték életminőségünket. Ebből adódóan kiemelt fontossággal bír, hogy megőrizzük azokat a versenyképes kapacitásokat, amelyek az elmúlt években épültek ki Magyarországon. Bár az iparág globálisan nehéz időszakon megy keresztül a koronavírus-járvány miatt, ez egyben lehetőséget jelent a hazai szereplők számára, hogy az átrendeződő nemzetközi környezetben nagyobb szerephez jussanak. A szektor számos területe már most is nagy nemzetközi elismertségnek örvend, így a 10 milliárd forint keretösszegű támogatási program célja, hogy a nemzetközi potenciállal rendelkező hazai szereplők a megváltozott gazdasági helyzetben is képesek legyenek folytatni a megkezdett utat, kibővítve az export bázisukat" – hangsúlyozta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója.

Ezzel összhangban az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) szakmai javaslatainak megfelelően összesen 10 milliárd forint keretösszegű pályázatot indít 2020 őszén.

Az elnyerhető összeg nagysága előreláthatóan 5 és 150 millió forint között alakul, melynek pontos mértéke a vállalatok méretétől, korábbi eredményeitől függ majd. A felhívás a divat- és designipari kkv-k megújulását elősegítő technológiai fejlesztések támogatását célozza, hogy az iparági szereplők versenyelőnyhöz jussanak a megváltozott gazdasági helyzetben. A pályázat célja, hogy az iparág képviselői az ágazat által képviselt értékekre építve elmozduljanak a magasabb hozzáadott értékű termelés felé.

A pályázásra várhatóan számos TEÁOR kódú tevékenységű vállalkozás számára nyílik majd lehetőség, beleértve olyan klasszikus tárgyalkotói könnyűipari tevékenységet folytató vállalkozásokat, mint a kerámia-, a bútor-, a ruha-, és a textilgyártás, valamint a divat-és designiparhoz kapcsolódó háttértevékenységeket folytató egységek. A felhívás célja a teljes ágazati értéklánc fejlesztése, így az várhatóan nyitva áll majd az ágazatot háttérből támogató cégek számára is.

Tekintettel arra, hogy a divat- és designipari vállalkozásoknak már most is jelentős szerepük van a konvergenciarégiókban a munkahelyteremtésben (az ágazat mintegy 90-100.000 főt foglalkoztat országszerte), amelyet az elsősorban a Közép-magyarországi régióban működő, már most is exportképes kapacitásokkal rendelkező vállalkozások egészítenek ki (felmérések szerint az exportáló vállalkozások száma már most is meghaladja a háromezret), a pályázati felhívás területi megkötés nélkül, az ország bármely részén működő cégek számára nyitva áll majd. Megoszlást tekintve a GINOP 1.2.14-20 keretében 7, míg VEKOP tükörprojektje keretében 3 milliárd forint áll majd a pályázók rendelkezésére. Jelenleg a felhívások kidolgozása zajlik, amelyeket a beadást megelőzően, várhatóan az ősz folyamán bocsát társadalmi egyeztetésre a szakterület.

Ez is érdekelhet

György herceg szívmelengető mérföldkőhöz ért

György herceg szívmelengető mérföldkőhöz ért

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói