Először szerepelt színesbőrű transz nő a Sports Illustrated címlapján

2021.szeptember.8.

Egy hónapja jelent meg a Sports Illustrated magazin nyári, fürdőruhás különszáma. A premiert egy kétnapos felvezető rendezvény előzte meg Miamiban, ott sem akárhol: a varázslatos Guitar Hard Rock Hotelben. Meghívottként kapva kaptam a lehetőségen, hogy élőben legyek részese a káprázatos bemutatóknak.

A Sports Illustrated éves Swimsuit különszáma a pop- és divatkultúra egyik legismertebb és legbefolyásosabb szimbóluma. A helyszínen számos interaktív foglalkozás és játék várta a meghívott vendégeket, emelett szerencsémre jó néhány, a magazinban is megjelenő modellel tudtam találkozni és kicsit elcsevegni.

Ő az első transznemű modell a Sports Illustrated címlapján

A Sports Illustrated Swimsuit különszáma 1964 óta minden évben, megszakítás nélkül jelenik meg. Emlékszem, amikor Magyarországon a ’90-es évek végén először került az újságos kioszkok polcaira, a megvásárlás után – mint valami tinédzser kölyök – magam is nyálcsorgatva bámultam a világ egzotikus, lélegzetelállító helyszínein pózoló szupermodelleket és sportoló lányokat a falatnyi bikinikben. Ekkor még nem is álmodtam róla, hogy valaha eljutok a magazin különbözô rendezvényeire, előadást hallgathatok meg Winnie Harlow-val, Halimával, Paulina Porizkovával, Tyra Banks-szel, Olivia Culpo-val, csak hogy a (leg)híresebbeket említsem. Akárcsak azt, hogy az utóbbi években az első sorból nézhessem végig a nagy SI Swimsuit divatshow-t a Miami Swim Week keretében.

2020-ra elfogadtuk magunkat és a másságot is

A 90-es évek óta nagyot fordult a világ. A szupermodellek nagy részét a magazinban átvették a hétköznapi nők. Nem a divatdívák, hanem a hús-vér nők, emberek. Életkortól, testsúlytól, nemi hovatartozástól függetlenül. Pár éve még a magazinban szereplő Palvin Barbara is kapott a rajongóktól hideget-meleget, amiért a lapban szereplő korábbi modellektől eltérő volt a testalkata – pedig sokan szeretnének olyan testalkatot, mint az övé. Akkoriban még újkeletű merészségnek számított a nem kifejezetten „modell” alkatú és korú nők megjelenítése a magazinokban. Ma pedig már ilyen apróságon fel se kapjuk a fejünket. Szerepelt a hasábokon például a 80-as évek szupermodellje, Christie Brinkley, aki 79-81 között háromszor is tündökölt a magazin címlapján.

Ezt pedig megfejelte azzal, amikor 63 évesen saját lányaival pózolt a magazinban. Tyra Banks sem tegnap szerepelt először a magazinban, ő egy 1997-es címlapon már feltűnt. Nem mellesleg ő volt a az első fekete bőrű nő magazin történetében, aki saját címlapot kapott.

Rá 22 évre ismét címlaplánnyá választotta a magazin, immár 45 évesen. A jeles alkalmat kihasználva Tyra ezt üzente: „Ez a címlap mindazoknak, akiknek mindig azt hajtogatták, hogy nem vagy elég jó. A tested, a korod, vagy akármi miatt”.

Már említettem Paulina Porzikovát is, aki a 80-es évek szupermodellje volt és megannyiszor megjelent a borítón. Saját véleményem szerint a valaha létező legszebb modell és nemcsak fiatalon, hanem még ma, 50 felett is elbűvölő; nem is csodálkozom, hogy két éve ismét felkapta a fürdőruhát a magazin felkérésére. De nem csupán ezek miatt úttörő a SI. Az idei számokban 3 különleges címlapsztár is szerepel. A teniszező Naomi Osaka, Megan Thee Stallion személyében az első rapper, aki felkerült a magazin borítójára, valamint az első transznő, Leyna Bloom. A magazin várhatóan ezek miatt is kap majd nem kevés kritikát, de az biztos, hogy a szerkesztők egy lépéssel az aktuális trendek előtt járnak. Gondoljuk itt a Savage X Fenty kampányaira, a Victoria’s Secret jobb későn, mint soha arculatváltására. Pár éve még velem együtt mindannyian ledöbbentünk a fürdőruhás show-jukon, amikor agyontetovált vagy kopasz, esetleg tolószékes és sok-sok plus-size modellt vonultattak fel a bemutatójukon. Ma pedig az ilyen és hasonló modellek már számos cég bemutatóin ott sétálgatnak. Divatot teremtettek, kétségtelenül az elsők között.

A rendezvényen több modellel is beszéltem, de a legnagyobb benyomást Kathy Jacobs tette rám. Elmesélte, hogy saját maga találta ki, hogy jelentkezik a válogatásra, és elsőre nem is sikerült bejutnia, de nem adta fel, és a következő évben ismét nekifutott. Idén pedig már másodszorra szerepel a magazin hasábjain. A most 57 éves modell kirobbanó formában van. Pár hete ismét a kifutón csodálhattam meg, és bevallom nektek, mindig lehengerlő sikert arat a közönség köreiben. Most a fiatalságának megtartásáról és bomba formájának a titkáról kérdeztem. Elmondta, egészségesen étkezik – érdekes módon a mozgást és az edzést nem említette –, viszont bőrére kizárólag a saját készítményű krémjeit használja, valamint elárulta, hogy egysaját kozmetikai márka piacra dobásán dolgozik. (Hát, ha a krémektől így fogok kinézni 57 évesen, akkor engem már előre „megvett”.)

A szerző és Kathy Jacobs

Ahogyan a SI fürdőruhás főszerkesztője, MJ Day elmondta: „Ha van valami, ami közös a borítómodelljeinkben az az, hogy nincs semmi közös bennük. Máshogy néznek ki, más a neveltetésük, más a szenvedélyük és az inspirációik. De mindegyik emlékeztet arra, megjelenésével bizonyítja, hogy a szépségnek számos formája lehetséges.”

Bár én magam imádtam a 80-as 90-es évek szupermodelljeit, és az általuk reklámozott termékeken nőttem fel, ennek ellenére kétségtelen, hogy a mai testi pozitivitás, sok-sok átlagos nőnek adhat végre önbizalmat. Nem vagy cérnavékony, nem vagy sudár magas, nem vagy 20 éves, sőt 30-40, esetleg 50 is elmúltál? Sebaj!

Fogadd el, amit a természet adott, hozd ki magadból a lehető legtöbbet, legjobbat, ne gyűlöld, hanem szeresd a saját testedet és ki tudja még mire viheted! Célod legyen a csillagos ég...vagy akár egy népszerű magazin címlapja!

Kis Hegedüs Réka Rebecca

@shoppingiscardio

Ez is érdekelhet

Az aszexuálisok sohasem szexelnek, és még 3 tévhit az aszexualitással kapcsolatban

Az aszexuálisok sohasem szexelnek, és még 3 tévhit az aszexualitással kapcsolatban

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

PR

Tengerparti nyaralás: minden, amit tudni kell a biztosításról (x)

Tengerparti nyaralás: minden, amit tudni kell a biztosításról (x)