Először szerepelt színesbőrű transz nő a Sports Illustrated címlapján

2021.szeptember.8.

Egy hónapja jelent meg a Sports Illustrated magazin nyári, fürdőruhás különszáma. A premiert egy kétnapos felvezető rendezvény előzte meg Miamiban, ott sem akárhol: a varázslatos Guitar Hard Rock Hotelben. Meghívottként kapva kaptam a lehetőségen, hogy élőben legyek részese a káprázatos bemutatóknak.

A Sports Illustrated éves Swimsuit különszáma a pop- és divatkultúra egyik legismertebb és legbefolyásosabb szimbóluma. A helyszínen számos interaktív foglalkozás és játék várta a meghívott vendégeket, emelett szerencsémre jó néhány, a magazinban is megjelenő modellel tudtam találkozni és kicsit elcsevegni.

Ő az első transznemű modell a Sports Illustrated címlapján

A Sports Illustrated Swimsuit különszáma 1964 óta minden évben, megszakítás nélkül jelenik meg. Emlékszem, amikor Magyarországon a ’90-es évek végén először került az újságos kioszkok polcaira, a megvásárlás után – mint valami tinédzser kölyök – magam is nyálcsorgatva bámultam a világ egzotikus, lélegzetelállító helyszínein pózoló szupermodelleket és sportoló lányokat a falatnyi bikinikben. Ekkor még nem is álmodtam róla, hogy valaha eljutok a magazin különbözô rendezvényeire, előadást hallgathatok meg Winnie Harlow-val, Halimával, Paulina Porizkovával, Tyra Banks-szel, Olivia Culpo-val, csak hogy a (leg)híresebbeket említsem. Akárcsak azt, hogy az utóbbi években az első sorból nézhessem végig a nagy SI Swimsuit divatshow-t a Miami Swim Week keretében.

2020-ra elfogadtuk magunkat és a másságot is

A 90-es évek óta nagyot fordult a világ. A szupermodellek nagy részét a magazinban átvették a hétköznapi nők. Nem a divatdívák, hanem a hús-vér nők, emberek. Életkortól, testsúlytól, nemi hovatartozástól függetlenül. Pár éve még a magazinban szereplő Palvin Barbara is kapott a rajongóktól hideget-meleget, amiért a lapban szereplő korábbi modellektől eltérő volt a testalkata – pedig sokan szeretnének olyan testalkatot, mint az övé. Akkoriban még újkeletű merészségnek számított a nem kifejezetten „modell” alkatú és korú nők megjelenítése a magazinokban. Ma pedig már ilyen apróságon fel se kapjuk a fejünket. Szerepelt a hasábokon például a 80-as évek szupermodellje, Christie Brinkley, aki 79-81 között háromszor is tündökölt a magazin címlapján.

Ezt pedig megfejelte azzal, amikor 63 évesen saját lányaival pózolt a magazinban. Tyra Banks sem tegnap szerepelt először a magazinban, ő egy 1997-es címlapon már feltűnt. Nem mellesleg ő volt a az első fekete bőrű nő magazin történetében, aki saját címlapot kapott.

Rá 22 évre ismét címlaplánnyá választotta a magazin, immár 45 évesen. A jeles alkalmat kihasználva Tyra ezt üzente: „Ez a címlap mindazoknak, akiknek mindig azt hajtogatták, hogy nem vagy elég jó. A tested, a korod, vagy akármi miatt”.

Már említettem Paulina Porzikovát is, aki a 80-es évek szupermodellje volt és megannyiszor megjelent a borítón. Saját véleményem szerint a valaha létező legszebb modell és nemcsak fiatalon, hanem még ma, 50 felett is elbűvölő; nem is csodálkozom, hogy két éve ismét felkapta a fürdőruhát a magazin felkérésére. De nem csupán ezek miatt úttörő a SI. Az idei számokban 3 különleges címlapsztár is szerepel. A teniszező Naomi Osaka, Megan Thee Stallion személyében az első rapper, aki felkerült a magazin borítójára, valamint az első transznő, Leyna Bloom. A magazin várhatóan ezek miatt is kap majd nem kevés kritikát, de az biztos, hogy a szerkesztők egy lépéssel az aktuális trendek előtt járnak. Gondoljuk itt a Savage X Fenty kampányaira, a Victoria’s Secret jobb későn, mint soha arculatváltására. Pár éve még velem együtt mindannyian ledöbbentünk a fürdőruhás show-jukon, amikor agyontetovált vagy kopasz, esetleg tolószékes és sok-sok plus-size modellt vonultattak fel a bemutatójukon. Ma pedig az ilyen és hasonló modellek már számos cég bemutatóin ott sétálgatnak. Divatot teremtettek, kétségtelenül az elsők között.

A rendezvényen több modellel is beszéltem, de a legnagyobb benyomást Kathy Jacobs tette rám. Elmesélte, hogy saját maga találta ki, hogy jelentkezik a válogatásra, és elsőre nem is sikerült bejutnia, de nem adta fel, és a következő évben ismét nekifutott. Idén pedig már másodszorra szerepel a magazin hasábjain. A most 57 éves modell kirobbanó formában van. Pár hete ismét a kifutón csodálhattam meg, és bevallom nektek, mindig lehengerlő sikert arat a közönség köreiben. Most a fiatalságának megtartásáról és bomba formájának a titkáról kérdeztem. Elmondta, egészségesen étkezik – érdekes módon a mozgást és az edzést nem említette –, viszont bőrére kizárólag a saját készítményű krémjeit használja, valamint elárulta, hogy egysaját kozmetikai márka piacra dobásán dolgozik. (Hát, ha a krémektől így fogok kinézni 57 évesen, akkor engem már előre „megvett”.)

A szerző és Kathy Jacobs
A szerző és Kathy Jacobs

Ahogyan a SI fürdőruhás főszerkesztője, MJ Day elmondta: „Ha van valami, ami közös a borítómodelljeinkben az az, hogy nincs semmi közös bennük. Máshogy néznek ki, más a neveltetésük, más a szenvedélyük és az inspirációik. De mindegyik emlékeztet arra, megjelenésével bizonyítja, hogy a szépségnek számos formája lehetséges.”

Bár én magam imádtam a 80-as 90-es évek szupermodelljeit, és az általuk reklámozott termékeken nőttem fel, ennek ellenére kétségtelen, hogy a mai testi pozitivitás, sok-sok átlagos nőnek adhat végre önbizalmat. Nem vagy cérnavékony, nem vagy sudár magas, nem vagy 20 éves, sőt 30-40, esetleg 50 is elmúltál? Sebaj!

Fogadd el, amit a természet adott, hozd ki magadból a lehető legtöbbet, legjobbat, ne gyűlöld, hanem szeresd a saját testedet és ki tudja még mire viheted! Célod legyen a csillagos ég...vagy akár egy népszerű magazin címlapja!

Kis Hegedüs Réka Rebecca

@shoppingiscardio

Ez is érdekelhet

Így tartsd rendben a ruhásszekrényed, hogy könnyebben elkészülj reggel

Így tartsd rendben a ruhásszekrényed, hogy könnyebben elkészülj reggel

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.