Fenntartható kisokos: Minden, amit az újrahasznosított pamutról tudnod kell

2021.augusztus.8.

Mindig van mit tanulni a fenntarthatóságról és mindig van mit tenni azért, hogy ruhatárunk környezettudatosabb legyen, így ebben a cikkben összeszedtünk minden információt, amit az újrahasznosított pamutról tudni kell, ugyanis ez az egyik legnépszerűbb anyag, amit nemcsak a világ vezető márkái, de a magyar tervezők is igyekeznek egyre gyakrabban használni.

A divatipar továbbra is a felelős a legtöbb környezetszennyezésért, de szerencsére számos márka már letette a voksát a fenntarthatóságért tett törekvések mellett, így egyre több a természetes, organikus, újrafelhasználható anyag a piacon. Ez azért fontos, mert a természeti erőforrásokból származó anyagoknak sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a szintetikus módon előállított anyagoknak. Egy minőségi alapanyagról beszélünk, ami még újra felhasználható is.

Sajnos még mindig nagyon sok olyan ruhadarab készül, amelyben dominál a műanyag, amit nagyon nehéz újrahasznosítani. Mindeközben a pamut a divatipar egyik leggyakrabban használt nyersanyaga, viszont ahhoz, hogy a gyapotból póló legyen közel 20 ezer liter vízre van szükség.

Fenntartható kisokos: Minden, amit az újrahasznosított pamutról tudnod kell
Fotó: Gettyimages.com

Ez sem hangzik túl környezettudatosnak, de pont ezért érdemes beszélni az újrahasznosított pamutról. A H&M az egyik olyan cég, ahol a pamut felhasználásuk közel fele természetes erőforrásokból származik, így nagy mértékben újrahasznosított pamutot használnak. Magyarországon az újrahasznosított anyagok, köztük az újrahasznosított pamut használata is egyre gyakoribb.

Most jöhetnek a kérdések, hogy hogyan készül és miért jó?

A Héria Enamel stúdióban tett látogatásom során, Herdon Erika, a különleges ékszerek és ruhadarabok tervezője és készítője felhívta a figyelmemet legújabb body kollekciójára, amely újrahasznosított pamutból készül. Ez ugyan még annyira nem lepett meg, hiszen tudtam, hogy Erika számára rendkívül fontos a fenntarthatóság, az viszont már újdonság volt számomra, hogy az újrahasznosított pamutból készülő ruhák mintázatának készítése egy külön metódus, ami különleges gépezetet igényel.

“Az újrahasznosított pamut régi textil és ruhamaradványokból készül. Ezen típus felhasználásával csökken a nyersanyagfelhasználás a gyártás során. A márkám indulásakor csak ékszerek voltak, melyek 100%-ban természetes alapanyagokból készülnek, így amikor megjelentek az első ruhadarabok, szerettem volna azok összetételében is törekedni a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra, hogy az egész márka ezen alapuljon, így folyamatosan szeretnék áttérni erre az irányvonalra. Már az elmúlt évben tudtunk pár darabot kiváltani újrahasznosított textilekre, mint a body-k, de ezek nem 100%-ban tartalmaznak pamutot, viszont 95%-ban igen.” - mondja Erika.

Magyarországon Dénes Dalma egyedülálló makramémunkái kifejezetten érdekesek még, hiszen Dalma 2018 óta 100%-ban természetes, illetve újrahasznosított pamutból készíti a DADO makramé dekorokat és most már makramé ruhákat is. Dalma elárulta, hogy fontos megérteni, hogy másképp állítják elő az újrahasznosított pamut pólófonalat és a pamut zsinórfonalat: “Az első esetben az európai divatgyárakból származó textilhulladékot átválogatják, feldolgozzák és fonalat készítenek belőle. Például a pólókat csíkokra szeletelik, a szálakat összevarrják és gombolyaggá alakítják.

A másik esetben a fonalak előállításához használt újrahasznosított textil hulladéklerakókból és termelési hulladékokból származik. A gyártás során nem használnak vizet vagy mérgező vegyszereket, figyelnek az energiatakarékosságra és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére is. Ráadásul a színes fonalak gyártásakor nem használnak színezőt sem, hanem a kisebb darabokra vágott textíliákat addig aprítják, amíg egyfajta port nem kapnak. A különféle színekben aprított pamutot összekeverik a kívánt árnyalat elérése érdekében. A szálakat pedig ezután „fonatolják”.

És miért is olyan nehéz az újrahasznosított pamuttal dolgozni?

Azt gondolnánk, hogy az ilyen anyagokhoz rendkívül egyszerű a hozzáférés és ráadásul még állandóan elérhetőek is. Szerencsére a régi textileket nem nehéz beszerezni, ugyanis egyre több a ruhahulladék, ami újrahasznosítható, és szükség is van rá, mert egyre nagyobb az újrahasznosított pamut felhasználása. A probléma a beszerzéssel van. Azoknak, akik nagy tételben gyártanak, mint például a H&M valószínűleg könnyebb helyzetben vannak, a kisebb helyi tervezőkhöz képest, akik kis tételben rendelnek, ezáltal korlátozottabb, hogy hol tudnak kisebb, azaz eladhatóbb mennyiségben szerezni ilyet. A másik problémára Erika hívta fel a figyelmemet, ami a mintázatok készítésével van: “Sajnos nagyon nehéz gyártóként kis tételben beszerezni ezeket az anyagtípusokat, főleg, hogy szublimációs technikával készülnek a mintázatok. Magyarországon még ha forgalmazzák is, és kis tételben tudok beszerezni, akkor is nehéz szublimáltatni, mivel más eljárással készül és más berendezés szükséges hozzá. Így van ez az organikus pamutokkal is. Az anyag kezelhetőségét tekintve, nehezebb vele dolgozni, mivel jóval rugalmatlanabbak a poliészter anyagokhoz képest és merevebbek is. Tartósság szempontjából viszont nincs különbség, kímélő mosáson maximum 30 fokon lehet háztartásban is tisztítani, nem szükséges hozzá különleges tisztítószer vagy eljárás.”

És ezzel el is jutottunk odáig, hogy attól, hogy valaki újrahasznosított pamutból készült ruhát vásárol, különleges tárolásra, mosásra vagy szárításra nincs szükség.

Aki viszont 100% biztos akar benne lenni, hogy darabjainak semmi baja ne legyen hosszú távon, annak javaslom egy Dalma által alkalmazott megoldást is: “Az ezekből a pamutfonalakból alkotott termékeim tisztításához én elsősorban hazai készítésű szilárd vegán mosószappant ajánlok, amellyel a bekoszolódott csomókból szépen kidörgölhetjük, kinyomkodhatjuk a koszt, ezáltal pedig sokáig megőrizhetjük a makramék anyagának szép állapotát.”

Éljen az újrahasznosított pamut! Nem lehetetlen a beszerzés! Erika egyenlőre a Héria Enamel body-khoz használja a az anyagot. “Folyamatosan térek át az organikus és újrahasznosított pamut felhasználására. Keresem a lehetőségeket, de sajnos kis gyártóként nehéz, mivel itt meg kell keresni magát az anyagot és az olyan nyomdát is, ahol rendelkeznek a megfelelő technikával. A cél, hogy 2022-re kizárólag organikus és újrahasznosított anyagokból készüljenek a ruhadarabok.”

Te figyelsz arra, hogy megvásárolt ruháid milyen anyagból készülnek?

Szerző: Pongrácz Dóra

Ez is érdekelhet

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.