FOMO a divatban: Mi okozza, hogy égető szükségét érezzük az új ruhák vásárlásának?

2022.január.29.

A FOMO, azaz a Fear of Missing Out a divatban is jelen van. Impulzív vásárlást, a leküzdhetetlen vágyat jelenti, hogy minden egyes buliban egy új szettben jelenjünk meg. Létező dolog és igen sokakat érint. A fiatal lányok többsége szenved nem csupán a sima FOMO-tól, hanem egyúttal a divatFOMO-tól is. Honnan tudhatod, hogy te is ebben a „kórságban” szenvedsz? Nézzük, mik lehetnek a tünetek!

FOMO a divatban: Mi okozza, hogy égető szükségét érezzük az új ruhák vásárlásának?
Fotó: Gettyimages.com

A közösségi média mindennapos szerepet játszik életünkben; minden reggeliről megszületik a kellő mennyiségű fotó, minden szépséges sétát dokumentálunk és persze, ha bulizni megyünk is lövünk néhány képet. Sokakban szinte szégyenérzetet kelt, ha kétszer ugyanabban a ruhában látják a követőik, így ruhatárukat folyamatosan, mániákusan frissítik. Vásárolnak, ha boldogok, ha szomorúak. A shoppingolás, mint terápia funkcionál és ott van az „ezt most csak úgy megveszem” mentalitás is. Valószínűleg az sem segít, hogy napról-napra változnak az aktuális divattrendek. A közösségi médiában is rengeteg divat tematikájú oldalt láthatunk, rengeteg tartalomgyártó posztol trendibbnél trendibb outfiteket és mi mind arra vágyunk, hogy pontosan olyan szuperül nézhessünk ki, mint ők!

21 éves egyetemistaként úgy érzem én is ki vagyok téve a divatFOMO veszélyeinek.

Nap, mint nap sétálok el olyan emberek mellett az utcán, akiknek stílusa lenyűgöz. „Hű, milyen gyönyörű az a táska, nekem is kell!” És ha éppen nem az utcán esek ámulatba, akkor itthon, a közösségi médiában látom a jobbnál jobb szetteket. Miért érzem úgy, hogy nekem is muszáj úgy kinéznem, mint ezeknek az embereknek? Valószínűleg, ha jó mélyen belenéznék a szekrényembe minden ilyen áhított darabra találnék alternatívát és szerintem sokan mások is.

Nézzünk néhány tippet, hogyan álljunk ellen a divatFOMO-nak!

Nagyon sok divat tartalmú oldalt találhatunk, mind a TikTokon, az Instagramon és a Pinterest is nagyon népszerű ebből a szempontból. Ezeknek a tartalomgyártóknak általában nagyon jó érzékük van a divathoz, az aktuális trendek képviselői legtöbb esetben. Színes szettekben tündökölnek, a legmenőbb ruhákat mutatják be, mi pedig, akik nézzük ezeket a képeket, videókat csak szeretnénk olyanok lenni, mint ők. Fontos azonban leszögezni, hogy minden embernek más a stílusa és az is nagyon eltérő, hogy kinek mi áll jól. Mielőtt rekordgyorsasággal felmész a Shein-re, hogy beszerezd az áhított viseleteket, kérdezd meg magadtól; tudnám én ezt hordani? Lehet, hogy a kedvenc videósunknak nagyon jól áll az az extrém kabát, de nem biztos, hogy azt mi is ki tudjuk használni a hétköznapokban. A Kosárba gomb megnyomása előtt inkább nézz bele a szekrényedbe és keress egy alternatívát. A divat mindig ismétlődik, így jó eséllyel találunk valami olyat - ha nem is a saját szekrényünkben, de mondjuk az anyukánkéban - ami szuperül passzol az aktuális trendekhez. Természetes, hogy ebben a korban nagyon szeretnénk beilleszkedni és elnyerni kortársaink elismerő pillantásait, de a saját, egyedi stílus minden esetben többet ér.

Tudom, nagyon trendik most a bevállalósabb színek, a fast-fashion üzletek tele vannak neonrózsaszín és fűzöld darabokkal, de közel sem biztos, hogy te is jól éreznéd magad, ha ezeket a színeket viseled. Érdemes a család és barátok segítségét kérni, hiszen ők kívülről látnak minket és meg tudják állapítani, mely árnyalatok azok, amik kiemelik vonásainkat. Ha nálad nem a neonszínek a befutók, akkor sincs okod búslakodni, hiszen az egyszerűbb árnyalatok, mint a bézs, szürke, fekete és barna, egyrészt mindig divatosak, másrészt pedig az ilyen színekből összeálló szetteket borzasztóan egyszerű feldobni egy-egy hangsúlyosabb kiegészítővel. A legfontosabb, hogy ne azért vegyük meg ezeket a színes darabokat, mert most ez a menő, hanem azért, mert boldoggá tesz és tudjuk, hogy évekig viselni fogjuk. Legyen hosszútávú befektetés, egy örökdarab, amit mindig örömmel tudunk majd elővenni.

Gondold újra a szetteket!

Mindig meg tudunk újulni csupán azzal, hogy egy adott felsőt nem ugyanazzal a nadrággal viselünk vagy éppen felkapunk egy blézert, esetleg hangsúlyos kiegészítőkkel dobjuk fel. Nem kell mindig valami újat vennünk, újítsuk meg mi magunk a jól bevált szetteket egy kis kreativitással. Szerintem ebben például nagy segítséget jelent a Pinterest. Rengeteg inspiráló szettet láthatunk itt, melyeket mi is megpróbálhatunk lekoppintani a már meglévő ruháinkkal.

Nagyon nehéz leküzdeni a ˝lemaradástól való félelmet˝ és teljesen természetes, hogy szeretnénk kortársainkhoz hasonlóan öltözködni, viselkedni. Ám a divatFOMO sem a mentális egészségünkre, sem a pénztárcánkra nincs jó hatással. Ne próbáljunk meg utánozni bizonyos influenszereket csak azért, mert ők most trendik, próbáljuk meg felfedezni önmagunkat és így kifejezni öltözködésünkkel.

Szerző: Varga Fanni

Ez is érdekelhet

Anne Hathaway igazi hercegnőként jelent meg a cannes-i filmfesztiválon

Anne Hathaway igazi hercegnőként jelent meg a cannes-i filmfesztiválon

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!