Gyász! Az űrkorszak divattervezője meghalt!

2016.január.12.

A divattörténet számos legendája, nagy hatású újítója sajnos feledésbe merült mára. Róluk leggyakrabban akkor hallunk, ha egy-egy évforduló kapcsán szóbe kerülnek, vagy mint most is, a haláluk miatt emlékezünk meg róluk.

André Courréges, 1923-2016
André Courréges, 1923-2016

André Courréges immár 20 éve nyugdíjba vonult, és ez éppen elég volt ahhoz, hogy mára igen keveseknek mondjon bármit is a neve, pedig a francia tervező a 60-as, 70-es évek divatjának legmeghatározóbb trendteremtője volt. A divattervező 1964-es Space Age (Űrkorszak) névre keresztelt kollekcióját sokan éppen olyan mérföldkőnek tekintik a divatban, mint Christian Dior 1947-es forradalmi New Look-ját. Courréges imádott mindent, ami modern, szívesen kísérletezett akkoriban szokatlannak tűnő anyagokkal, mint a PVC, a fém vagy a különféle műanyagok. Ruháira egyszerre volt jellemző a letisztultság és a modernség. Szerette a geometrikus formákat, a szabásvonalban éppúgy, mint a mintákban. A francia tervező igazi pikáns újítása az átláthatósággal való kísérletezés, melynek eredménye több emlékezetes kivágásokkal, áttetsző betétekkel díszített ruha.

A geometrikus minták nagy kedvelője volt:

Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A PVC overall, mint az egyik ikonikus újítása elképesztően modernnek hatott a 60-as években, másik híres újítása a térd alá érő go-go csizma, amit rengeteg változatban elkészített:

Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Minidresszei, a test egyre nagyobb felületeit szabadon hagyó lookjai igazi áttörésnek számítottak a korszakban. Ugyan a miniszoknyát Mary Quant nevéhez kötjük manapság, André Courréges az angol dizájnerrel egy időben jelentkezett ilyen arcpirítóan rövidke darabokkal. A 60-es évek az űrkutatás előretörésével a jövő lázában égett, a francia tervező futurisztikusnak ható kreáció eltalálták a közhangulatot. Ráérzett arra is, hogy a modern nő egyre inkább a kényeles, és a kényelmesen szexi darabokra vágyik, nagyon sokat tett azért, hogy a nők nadrágviselete kiszakadjon a férfi szabászatból átvett megszokásokból. A combrészen passzosabb, derékban magasított igazi női szabású nadrág úttörőjeként tartják számon a divattörténetben. Saját bevallása szerint az elsődleges szempontja mindig az volt, hogy a kreációiban kényelmesen érezzék magukat azok a felszabadult és modern szellemű nők, akiknek tervezett.

Az áttetszőség merész újítás, de a hangsúlyos fémrátétekkel is trendet teremtett:

Játékos stílusát a mai napig modernnek érezzük:

A rendkívül sportos, és fiatal korában igazán sármőrnek számító André Courréges a második világháborúban a francia légierő pilótája volt. A leszerelése után kezdett a divat iránt érdeklődni, bár eredeti szakmája szerint építőmérnök volt. Divattervezői tanulóéveinek legmeghatározóbb állomása 1950-től 10 éven át Cristóbal Balenciaga műhelye volt. A valaha élt egyik legeredetibb dizájnertől leste el a legfontosabb fogásokat, mellette vált igazi szabásszá. Önálló divatházat 1961-ben indított Párizsban, és az említett Space Age-kollekció hozta meg számára az átütő sikert. Ezt követően vált igazi sztárrá, a legnagyobb korabeli hírességeknek tervezett, a legendás A medence című filmnek ő volt a kosztümtervezője. Courréges igazi divatforradalmat robbantott ki, rengetegen utánozták, és merész újításai gyorsan elterjedtek az utcai divatban is.

Az áttetsző felső és a szintén áttetsző go go csizma egy lookban:

Ikonikus A-vonalú minidressze:

A ´70-es évek közepétől, a népies, hippis trendek hódításával a tervező kissé háttérbe szorult. A márkája több tulajdonoscserén is átesett, a ´90-es évek elején megint egy kisebb felfutás következett, akkoriban mondták, hogy a világ végül is eljutott oda, ahol Courréges a ´60-as években tartott. A kozmetikai vonala, parfümjeinek népszerűsége töretlen maradt, de 1995-ben a tervező visszavonult, aminek egyik legfontosabb oka betegsége volt.

Rajongott a modern dolgokért, futurisztikus közös projektje a Ferrarival:

Mindvégig megtartotta sajátos stílusát, reklám a˙´80-es évek elejéről:

Divatháza 13 év szünet után éppen tavaly szeptemberben tért vissza a kifutóra. Az idős mester még megérhette, hogy feltámadjon a műve, de hogy az új tulajdonosoknak sikerülni fog-e a patinás márkát újra naggyá tenni, azt már nem tudhatja meg, hiszen január 7-én, a Parkinson-kórral folytatott csaknem 30 éves küzdelme után 92 éves korában André Courréges elhunyt. Nyugodjék békében!

André Courréges a szalonjában a modelljével:

Horváth Gergő

Ez is érdekelhet

Őszi piknik körkép: csemegézz felszabadultan a szabadban!

Őszi piknik körkép: csemegézz felszabadultan a szabadban!

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.