Gyász! Elhunyt a zseniális divattervező Thierry Mugler

Újabb ikonját veszítette el a divatvilág, 73 éves korában elhunyt Manfred Thierry Mugler, a Thierry Mugler, vagy később csak egyszerűen Mugler márka alapítója.

 Tierry Mugler 1948-2022
Tierry Mugler 1948-2022
Fotó: Gettyimages.com

A sokoldalú dizájner Strasbourgban született, egészen fiatal korától a rajzolás volt a szenvedélye, de ügyes táncosként mindössze 14 éves volt, amikor már a Rhin operában balettezett. A tánckarrierje mellett belsőépítészetet kezdett tanulni, de már húszas évei elején az érdeklődése a divat felé fordult, kisebb márkáknál lett tervező. A karrierjében fontos változást az hozott, hogy 24 évesen Párizsba költözött, ekkor került be a nemzetközi divat vérkeringésébe.

A hetvenes évektől a saját márkáját kezdte építgetni, és feltűnő stílusával azonnal nevet szerzett magának. Sajátos futurisztikus látásmódja, nagyon határozott sziluettjei, és meglepő anyagpárosításai kiemelték a kortársai közül. Thierry Mugler inspirációi között az ötvenes-hatvanas évek amerikai filmjeinek stílusa, a sci-fi, és az akkoriban jellemző szubkultúrává fejlődő BDSM világa található meg.

Thierry Mugler teátrális stílusa a nyolcvanas évek hangulatához, optimizmusához tökéletesen passzolt, és a korszak egyik legjellemzőbb, legsikeresebb tervezője lett ekkoriban. Kifejezetten jó barátságban volt a hozzá hasonlóan polgárpukkasztó és avantgard dizájnerrel Jean-Paul Gaultier-vel.

Elképesztően sokoldalú alkotó volt, aki rendezett klipeket, például George Micheal Too Funky című dalához, jó pár saját reklámját is ő készítette. Már 1988-ban megjelentette első fotóalbumát a saját képeivel. A márkáját a kilencvenes évek elején fejlesztette tovább, 1992-ben dobta piacra első parfümjét, az azonnal hatalmas sikert arató Angel-t.

A kilencvenes évek második felére az extravagáns stílusa már nem reflektált olyan jól a saját korára, így a népszerűsége csökkent. Financiális nehézségek után 2003-ban kivonult a divatból, de továbbra is foglalkozott a parfümfejlesztéssel, és mindenképpen szerette volna a Thierry Mugler márkát kozmetikai brandként is felépíteni.

Miközben a nevét viselő márka több hullámhegyen és hullámvölgyön is átment nélküle, ha nagyon kellett Thierry Mugler visszatért, és kreatív tanácsadóként segítette a céget. Eközben dolgozott a Cirque du Soleil-lel, rendezett klipeket, és felépített egy teljesen új karaktert, átesett jó pár plasztikai műtéten, és belevetette magát a régi szenvedélyébe a testépítésbe, és Manfred néven szólíttatta magát.

Cardi B egy vintázs Thierry Mugler kreációban a 2019-es Grammy-gálán
Fotó: Gettyimages.com

Thierry Mugler a divatvilág egyik legizgalmasabb figurája volt, elképesztő ikonikus ruhákat tervezett, amelyek inspirálják a legfiatalabb generációt, amire jó példa Cardi B, aki a 2019-es Grammy-gálán viselte a Vénusz születése által ihletett emblematikus vintázs Mugler-kreációt.

Nyugodjék békében!

Ez is érdekelhet

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói