Gyász! Meghalt a legendás divattervező

2015.június.9.

A második világháború utáni idők divatrobbanását ma már mindenki első sorban a Dior divatházhoz köti. Persze, egy fecske nem csinált volna nyarat. A New Look sikeréhez egyéb, modern szellemiségű divatházakra is szükség volt.

Mindenképpen az egyik legfontosabb vetélytárs ebben az időben a Carven volt, amely couture divat egyik legnagyobb nevének számított a 40-es, 50-es évektől. Sokan gondolják, hogy a divatház alapítójának családnevét viseli, de valójában Carmen de Tommaso néven született a márkát elindító tervező, aki egy szójátékkal alkotta meg a mára legendás nevet, ami annyira megtetszett neki, hogy egy idő után saját magát is átnevezte.

Eredetileg azért kezdett ruhák tervezésébe, mert alig 150 centis magasságához soha nem talált passzoló ruhát. A 30-as évek végétől már nemcsak magának készített ruhákat, 1941-ben nyitott egy kis butikot Párizsban, majd 1945-ben megalapította a divatházat Carven néven. Ebben a korszakban az egyik legmodernebb tervezőnek számított, akiből magas szabászati tudás mellett a kellő merészség sem hiányzott. Jellemző védjegye volt a zöld-fehér csíkos szegély például a szoknyákon. A motívum párizsi szalonjának berendezésében is visszaköszönt.

Az 1950-es években Madame Carven a modelljére igazítja kreációját
Az 1950-es években Madame Carven a modelljére igazítja kreációját

Madame Carven nemcsak a tervezéshez, de az üzlethez is kiválóan értett. A legfelkapottabb üdülőhelyeken nyitott butikokat, a kollekcióit pedig mindig nagyob egzotikus, távoli helyeken mutatta be, így jutott el Iránba, Brazíliába, Egyiptomba is a Carven neve. A márka elsők között volt, amelyik nyitott a távol-keleti piacok felé, ami nagyon jó húzásnak bizonyult, a 60-70-es években az Air France légikisasszonyai a Carven által tervezett egyenruhákban repkedtek a világon. Mivel a tervezőnő nagyon érdeklődött a művészetek iránt, a Carven kollekcióiban sokszor lehetett felfedezni képzőművészeti utalásokat. A divatház a ruhák mellett a parfümpiacra is sikeresen lépett be, de a luxuspiac számos szegmensében jelen vannak a termékeikkel. A 90-es években kezdett átalakulni a márka, Madame Carven ekkortól lépésről-lépésre a háttérbe húzodott. 2009-ben megkapta a civileknek járó legnagyobb francia állami kitüntetést, a francia divatért és kultúráért végzett páratlan munkájáért. Idén júniusban 105 éves korában hunyt el.

Brigitte Bardot 1959-es menyasszonyi ruhája a Carven szalonból került ki
Brigitte Bardot 1959-es menyasszonyi ruhája a Carven szalonból került ki

Ez is érdekelhet

5 jel, hogy ez a férfi aranyat ér

5 jel, hogy ez a férfi aranyat ér

GLAMOUR Horoszkóp

Ma kerüld a drámázást - Egymondatos horoszkóp: május 18. kedd

Ma kerüld a drámázást - Egymondatos horoszkóp: május 18. kedd

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod