Nemesfémből alkot, drágakövekkel és igazgyöngyökkel díszít: interjú Koós Lili ékszertervezővel

2021.május.26.

Koós Lili gyermekkora óta az ékszerek bűvöletében él. Az érettségi után Londonba utazott, hogy elmélyüljön a gyémántok világában, majd New Yorkban és Ausztráliában tanult ékszertervezést. Budapesten saját stúdiót működtet, ahol rendkívül magas minőségű és precízen kidolgozott darabok várják viselőiket. A hagyományos ötvöstechnikákkal dolgozik, nemesfémből alkot, drágakövekkel és igazgyöngyökkel díszít. Kollekciói mindennapi viseletre készülnek olyan hölgyeknek és uraknak, akik értékelik a „valódi” ékszereket, és fontos nekik, hogy a hétköznapokban is azokat viseljék.

Lili az interjú ideje alatt is kedvenc, saját készítésű karika fülbevalóját viseli, melyet melyet pici gyémántok sora díszít. A saját kollekciói közül nagyon kedveli még a Sand Stormot, mely különböző színű gyűrűkből és kövekből áll, kényelmes mindennapi viselet, s szinte minden ruhához passzol. Az ékszerek szeretetét a családjából hozta – szülei és nagyszülei is ékszerészek, ötvösök voltak. Lili tizenöt-tizenhat évesen kezdett el édesanyjának besegíteni külföldi és belföldi kiállítások szervezésében, gyakran utazott is vele. A vízválasztó az érettségi volt, amikor úgy döntött, ki szeretné tanulni az ékszerkészítő szakmát. Londonban gyémántszakértő képzésen vett részt, Ausztráliában az ékszertervezés fortélyait sajátította el, ugyanitt dolgozott drágakő nagykereskedésben, aztán pedig egy ötvösmester mellett. Egy ideig kétlaki életet élt Tel-Aviv és Budapest között, jelenleg pedig tartósan Budapesten él.

„Idővel létrehoztam saját márkám, a LIKO Jewellery-t, melyben két különböző vonalat viszek: az egyik az egyedi vonal, amikor régi ékszerekből varázsolok újat, a másik vonal a saját kollekció, melyet letisztult, geometrikus, nőies ékszerek jellemeznek. Fontos szempont nálam a kényelem, vagyis hogy mindennap hordható darabok legyen, valamint, hogy elérhető luxust képviseljenek, azaz ne csak akkor engedhesse meg magának egy nő az ékszereimet, amikor alkalom van, hanem az év bármely napján” – mondja Lili, s egyúttal el is árulja, melyik kollekciójára a legbüszkébb:

Az egyik legkomplexebb munkám a Verdi Opera kollekció, melyet Rost Andreával közösen találtunk ki. Verdi halálának 200 éves évfordulója, és műveinek női karakterei, Desdemona, Gilda és Violetta adták az inspirációt. Ez volt a diplomamunkám és egyben az önálló tervezői karrierem kiindulópontja is.

Az ékszer útja

Lili az egyedi ékszer elkészítése előtt mindig egyeztet a megrendelővel, megbeszélik, hogy milyen legyen a formavilág és a drágakő. Ez után skicceket és 3D látványtervet készít számítógépen, s ha a tervet jóváhagyja a megrendelő, következik a pontos, méretarányos modell készítése 3D-ben, melyet 3D nyomtatóval nyomtat. Ez kerül aztán öntésre, kidolgozásra, a kövek pedig a legvégén kerülnek a helyükre.

Eddigi legextrémebb megrendelésem az volt, amikor valaki azt szerette volna, hogy a gyermeke tejfogaiból készítsek nyakláncot. A megrendelést sajnos nem lehetett vállalni, mert a fogak tönkrementek volna, mire elkészül az ékszer.

Van, amikor már nem ízléses?

„Egy ékszer sokat elárul a viselőjéről. A divatékszer mindig a személyiséghez kötődik, egyfajta önkifejezési mód. A drágaköves ékszerek sokszor státuszszimbólumok. Ha nem is a személyiségre, de arra igenis lehet következtetni egy illető által viselt ékszerből, hogy milyen stílusú divatot szeret, mennyire nyitott az új dolgokra, vagy épp mennyire konzervatív. Gyakran látni olyan hölgyeket, akiknek minden ujján gyűrű van, vagy, akik egyszerre több nyakláncot, karkötőt is viselnek. Ha klasszikus, elegáns vonalat követünk, akkor nem biztos, hogy ez ízléses, de nem lehet ma már kategorikusan kijelenteni, hogy mit illik viselni és mit nem, ugyanis az utóbbi időben nagyon elmosódtak a határok” – véli Lili, aki szerint a külföldi divatbloggerekre jellemző, hogy rengeteg ékszert viselnek, és bár mondhatnánk, hogy nem ízléses, mégis sokan követik őket és viselnek ékszert oly módon, ahogyan ők.

Húzz gyűrűt az ujjára!

Lili tapasztalata, hogy az eljegyzési gyűrűk terén mostanában nagyon divatos a fehér gyémánt, és egyre többen nyitnak különböző formájú és csiszolású kövek felé, mint például a princess cut (négyszögletű), a bagett hosszúkás), vagy az oval (ovális). Sokan kedvelik a fekete és a konyakszínű gyémántot, de a smaragd is kezd divatba jönni. Számos olyan eljegyzési gyűrűt készítek, ahol a nagyobb kő mellett kis kövek helyezkednek el a sínben. Karikagyűrűkben közkedvelt a nagyon vékony, kövekkel körberakott fazon, ez az úgynevezett eternity ring.

Végezetül arról kérdezem Lilit, hogy mitől szerethető számára ez a hivatás.

„A legelső pillér a kreativitás és a pontosság, amit a tervezés során élhetek meg. Mindig meg tudom valósítani egy újabb csodás ékszerben azokat a dolgokat, amik éppen inspirálnak vagy foglalkoztatnak. A másik az utazás – számos kiállításon, workshopon és show-n vehetek részt. A harmadik a kommunikáció. Nagyon szeretem az embereket, élvezem a társaságot és kifejezetten fontosnak tartom, hogy örömet szerezzek a megrendelőimnek a nekik tervezett ékszerek által.”

Cikk: Jónás Ágnes

Ez is érdekelhet

Ezért veszélyes a gyors fogyás

Ezért veszélyes a gyors fogyás

GLAMOUR Horoszkóp

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Sztárhírek

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére