Különleges ruhaszelekcióval mutatkozik be a Pozsonyi út legújabb szerelemprojektje, a Séyli Boutique – interjú a tulajdonossal, Ilyés Dorottya személyi stílustanácsadóval

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

December elején nyitotta meg kapuit a rózsaszínben tündöklő Séyli. A butik tulajdonosával, Ilyés Dorottyával külföldi tapasztalatai, jövőbeli tervei, illetve a personal styling és a closet organization kihívásai kapcsán beszélgettünk.

Különleges ruhaszelekcióval mutatkozik be a Pozsonyi út legújabb szerelemprojektje, a Séyli Boutique – interjú a tulajdonossal, Ilyés Dorottya személyi stílustanácsadóval
Fotó: Gaál Dániel/Glamour

Londonban a Central Saint Martins-ban tanultál, éltél Párizsban és Firenzében, dolgoztál többek között a Chloé-nak, Isabel Marant-nak, és a Jacquemus-nak is. A remek szakmai lehetőségek és a sok izgalmas kihívás után mégis hazatértél. Miért választottad Budapestet?

Úgy érzem, Budapest mostanra egy nyugati szemmel is figyelemre méltó, nagyon színvonalas várossá nőtte ki magát. 10 év külföldön töltött év során magamba szívtam rengeteg ötletet, inspirációt, melyeknek egyvelegét szerettem volna ki is adni magamból. A magyar fővárosban nem igazán létezik az a fajta butikkultúra, mint amivel Párizsban és Olaszországban találkozhatunk, az viszont észrevehető, hogy itthon is kialakult egy vásárlói réteg, akik nemcsak igénylik, de keresik is az egyedi ruhákat. Ez a réteg nem szeretne feltétlenül csak a vásárlás élményéért távoli helyekre utazni, így, a Sèyli által nekik szeretnék célzott megoldást kínálni.

Ilyés Dorottya, a Séyli Boutique megálmodója
Fotó: Gaál Dániel

A divatvilágban bevett formula, hogy azután, hogy valaki megszerzi a kellő tapasztalatot nagyobb cégeknél és dolgozik ismert, nemzetközi márkákkal, saját kollekciót tervez, teljesen új márkát indít. Számodra ez az út nem volt evidens? Hogyhogy inkább egy válogatással rukkoltál elő?

Számomra az alkotásban lelt izgalom nem csupán a tervezésben rejlik, sokkal inkább az új koncepciók kitalálásában és a teljes image kialakításában. Az életérzés, amelyet szeretnék átadni, nemcsak a kollekcióban merül ki, a ruhák csak egy részét teszik ki a teljes képnek. A projektjeim kapcsán szeretem megtervezni a legapróbb alkotóelemeket annak érdekében, hogy minden érzékre hathassak: az üzlet berendezésének megtervezésén át, a grafikai ötleteken keresztül a butik illatáig minden saját, tudatos munka eredménye.

A válogatás számomra azért izgalmas, mert mindig változik. Folyton keresgélnem kell annak érdekében, hogy tudjak valami újat mutatni – ez élteti a fantáziámat.

Már régóta tervezgetted a butikkultúra” felélesztését? Hogy született meg benned a vágy, hogy megnyisd a Séyli-t?

Miután hazakerültem Párizsból, személyes stílustanácsadással kezdtem el foglalkozni. Itthon a personal styling még gyerekcipőben jár, és az emberek úgy gondolják, stylistja csak a sztároknak lehet. Én a hétköznapi nőknek szeretnék segíteni abban, hogy kialakítsanak egy olyan gardróbot, amelyben a komponensek könnyen összepárosíthatóak, és amelynek segítségével a legjobbat hozhatják ki magukból. Az itthoni kínálatot tekintve nehezemre esett olyan válogatással előállni az ügyfeleim felé, amely minden szempontból a maximumot nyújtja. Így született az ötlet egy olyan üzlet létrehozásáról, ahol nemcsak a ruhákat és a kiegészítőket, de magát a környezetet is száz százalékosan fel tudom vállalni.

A butik miliője és az általam válogatott öltözékek mind engem képviselnek, így aki besétál, egyértelműen el tudja dönteni, hogy egymásnak valóak vagyunk-e, tudunk-e együtt dolgozni a ruhatárán.

Fotó: Gaál Dániel

Személyi styling-gal, closet organization-nel tehát már a Séyli elindulását megelőzően elkezdtél foglalkozni, megvan a kialakult vendégköröd. Milyen további lehetőségeket látsz abban, hogy most megnyitottad a saját ruhaboltodat?

A Sèyli megnyitásán keresztül sokkal könnyebben tudom kielégíteni a klienseim kívánságait, maximálisan tudom személyre szabni az általam kínált szolgáltatást. A butik helyszínt nyújt egyfajta intim légkör kialakításához, a Sèyliben a kliens elengedheti magát, megnyílhat.

A privát konzultációk ideje alatt az üzlet zárva tart, így a szolgáltatást igénybevevő vendéggel teljes mértékben egymásra tudunk koncentrálni: a stílustanácsadás során szabadon válogathat, próbálgathat, előkerülnek olyan exkluzív ruhadarabok, kiegészítők, amelyek a nagyközönség számára még nem elérhetőek.

Azoknak a klienseknek, akikkel már régebb óta dolgozom együtt, szorosabb kapcsolat alakult ki köztünk, saját magam hozok be teljesen egyedi, külföldi útjaim során megszerzett darabokat. Vannak olyan partnereim is, akiknek az otthonába viszem a szelekciót, és a saját gardróbjában hangoljuk össze a már meglévő ruhatárát az új darabokkal.

Fotó: Gaál Dániel

Milyen kérdésekkel, problémákkal fordulnak hozzád a leggyakrabban?

Legtöbben azzal küzdenek, hogy hiába van tele a szekrényük ruhával, mégis órákat állnak reggel a tükör előtt, nem tudják, mit vegyenek fel. A végén mindig ugyanabba a pár dologba bújnak bele, és gyorsan megunják a külsejüket. Szakmai tapasztalatommal segítek nekik áthidalni a nehézségeket és kialakítani egy olyan gardróbot, amelyben minden összetevő harmonizál, akárcsak a kifutón látott kollekciók esetében.

Vannak olyanok is, akik épp egy változó életszakaszban vannak – legyen az új munkahely, babaszületés utáni időszak vagy éppen változókor –, és nem tudják, hogyan fejezzék ki önmagukat öltözékein keresztül. Én erre a problémára is megoldást szeretnék nyújtani.

Fotó: Gaál Dániel

Kinek ajánlod, hogy ellátogasson hozzád?

Azokat az érdeklődőket várom, akik valami egyedire vágynak – olyan darabokat szeretnének, amelyek nem fognak szembe jönni velük az utcán. Mivel a tervezés és a válogatás során törekedtem arra, hogy a ruhadarabok egyfajta kortalanságot képviseljenek, a Sèyliben a huszonévesektől a középkorú vásárlókig bárki megtalálja azt a sikkes darabot, kiegészítőt, aminek segítségével feldobhatja a ruhatárát.

Milyen ruhadarabokat, kiegészítőket találhatunk, mire számíthatunk a Séyli-ben?

Letisztult, elegáns, de mégis laza és nőies ruhadarabokkal várok az üzletben minden kedves érdeklődőt. Minden öltözéket egyenként válogatok össze, gondosan ügyelve arra, hogy időtálló legyen és hosszú évekig az ügyfeleim gardróbjainak részét alkothassa. A ruhadarabok egyszerre sikkesek és kényelmesek: végigkísérik a modern, nagyvárosi nőt a mindennapokban. Számomra nagyon fontos, hogy minden darab kiemelje viselője természetes szépségét.

Fotó: Gaál Dániel

Mik a terveid a közeli és a távoli jövőt tekintve?

A vágyam az, hogy elmossuk a határokat a divat és a művészet között, fellendítsük a kulturális életet a hazai a fiatalok körében. A környezetet úgy álmodtam meg, hogy az üzlettérben minden könnyen változtatható legyen, helyet kaphassanak különböző, nem feltétlenül csak a divathoz, öltözködéshez kapcsolódó események is. Terveim között szerepel a helyi művészekkel való együttműködés, kiállítások és workshopok szervezése.

Az interjút készítette: Imre Hanna

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Stílus és szabadság: új irányzatok a női táska világában

Stílus és szabadság: új irányzatok a női táska világában

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)