Ismerd meg a világ 12 legszebb divatmúzeumát

2022.május.11.

New York egyik legnagyobb művészeti galériájától Christian Dior gyermekkori otthonáig számos lenyűgöző divatmúzeum van a nagyvilágban, amelyeket ha tehetsz, még akkor is vegyél fel a bakancslistádra, ha nem vagy alapvetően nem vagy a múzeumok szerelmese. Ezekben a csodálatos épületekben már csak a kinézetük miatt sem fogsz csalódni, de bent még több élmény várhat rád.

Ismerd meg a világ 12 legszebb divatmúzeumát
Fotó: Getty Images

1. Palais Galliera, Párizs

A legendás párizsi divatmúzeum impozáns épülete, a Palais Galliera már 1894-ben megnyitotta kapuit, de csak sok évtizeddel később, 1977-ben avanzsálták kiállítási helyszínné. A múzeumot hosszú felújítási munkálatok után nemrég újra megnyitották, és a Chanel számos kollekciója mellett a 18. század teljes divattörténete is várja az odaérkezőket.

Fotó: Getty Images

2. Musée des Arts Decoratifs, Párizs

Az eredetileg 1905-ben megnyílt, a Louvre-i Marsan du Palais szárnyában található The Museum of Decorative Artsot Gaston Redon tervezte, és jelenleg is dekoratív művészeti és iparművészeti alkotásokból álló monumentális gyűjteménynek ad otthon. A múzeum eddigi látogatottsági rekordja a Diornak köszönhető: a divatház megalapításának 70. évfordulójára rendezett eseményre mintegy 700 ezer ember látogatott el a világ minden tájáról.

Fotó: Getty Images

3. Metropolitan Művészeti Múzeum, New York

Az Ötödik sugárúton található Metropolitan Művészeti Múzeum, vagy közkedvelt nevén a Met a világ egyik legnagyobb művészeti galériája. Az 1872-ben megnyílt múzeum több mint 2 millió műalkotásnak ad otthont, az ókori világ szobraival, a híres francia művészek festményeivel és amerikai alkotók hatalmas gyűjteményével. A tematikus kiállítások, mint például a hagyományos tavaszi divatkiállítás rendszeresen rekordlátogatottságot produkál.

Fotó: Getty Images

4. V&A Múzeum, London

Az 1851-ben nyílt, dekoratív művészetekre specializálódott londoni Victoria & Albert Museum az egyik legnagyobb európai múzeum. Ókori ékszer-, ruházati-, bútor-, gobelin- és üvegáruk gyűjteménye mellett a Dior történetének számos csodálatos kreációja is fellelhető itt.

Fotó: Getty Images

5. Yves Saint Laurent Múzeum, Párizs

Még csak néhány éve, 2017. október 3-án nyitotta meg kapuit a párizsi Yves Saint Laurent múzeum, ami közel 5000 négyzetméteres területén várja látogatóit, többek közt Yves Saint Laurent stúdiójával, amely hiteles képet ad a párizsi divatház kezdetei éveiről.

Fotó: Getty Images

Minden idők legstílusosabb filmjei: mindet láttad már?

6. FIT Múzeum, New York

Amióta 1969-ben megnyitotta kapuit, a New York-i Fashion Institute of Technology ad otthont a világ legrobbanékonyabb, leginnovatívabb divatkiállításainak. Több mint egy évezred divatját követi nyomon olyan remekművekkel, mint Elsa Shiaparelli szürreális ruhái vagy Alexander McQueen kreációi.

Fotó: Getty Images

7. Christian Dior Múzeum, Granville

Christian Dior a Villa Les Rhumbs elnevezésű, szikla szélére épült, ma már múzeumként funkcionáló impozáns épületben nőtt fel Észak-Franciaországban. A tipikusan normann ház rózsaszínre és szürkére festett falai egész élete során inspirálták Diort, otthonára úgy tekintett, mint egy kreatív kútra, amelyből stílust és eleganciát merített a terveihez. A ház ’90-es évek óta látogatható, és a divatház tejes történetét megeleveníti olyan híres sztárok divatpillanataival is, mint Marilyn Monroe vagy Grace Kelly.

Fotó: Getty Images

8. Cristóbal Balenciaga Múzeum, Getaria

A spanyol divattervező szülőházában 2011-ben nyílt meg a Cristóbaé Balenciaga Múzeum, hogy a munkássága előtt tisztelegjen. Hat szobájában hatalmas gyűjtemény várja az odalátogatókat a divatház remekeiből, sőt az épületben a Balenciaga Alapítvány által felkarolt divattervezők munkásságai is megtekinthetőek.

Fotó: Getty Images

Híres filmes hotelek, ahol akár te is megszállhatsz!

9. MoMu, Antwerpen

A 2002-ben alapított MoMu a belga divat remekeinek ragyogó példáit sorakoztatja fel. Nemrég felújították, és jelenleg több mint 30 ezer darabot számláló gyűjteménnyel, tematikus kiállításokra bontott körbevezetéssel várja az oda látogatókat.

Fotó: Getty Images

10. The Gucci Garden, Firenze

2018. januárjában Alessandro Michele ötvözte az általa megálmodott fantáziavilágot a valósággal, és a firenzei Palazzo della Mercanzia szívében megnyitotta a The Gucci Garden kapuit. A múzeum teljes egészében a divatház elkötelezettje, és számos kiállítóteremmel, egy, a világhírű séf, Massimo Bottura által vezetett étteremmel, valamint egy exkluzív termékekkel teli butikkal várja a látogatókat.

Fotó: Getty Images

11. Csipke- és Divatmúzeum, Calais

Az egykori csipkegyár 1870-ben alakult múzeummá, és 1850-től napjainkig 3200 anyaggal, több mint 500 ezer tervezési mintával és nagyjából 30 ezer csipkét tartalmazó szövetkönyvtárral várja a látogatókat. A csipkebirodalom legjobb kiállításai közé tartozik a Haut Dentelle, ami a Chaneltől a Dioron át egészen a Vaolentinoig számos divatház kreációit mutatja be.

Fotó: Getty Images

Ezek a filmek és sorozatok inspirálták leginkább a ruhatárunkat az elmúlt egy évben

12. Salvatore Ferragamo Múzeum, Firenze

A firenzei Palazzo Spini Feroni szívében található Salvatore Farragamo Múzeum 1995 óta várja látogatóit. A múzeum kivételes, egyedi univerzumba repíti az ideérkezőket, akik különleges fényképeket, cipőket, ruhákat, illetve Firenze történelmi pillanatainak megelevenítését is megtekinthetik.

Fotó: Getty Images

Ez is érdekelhet

Füstfelhővel tiltakozott egy csapat aktivista a családon belüli erőszak ellen Cannes-ban

Füstfelhővel tiltakozott egy csapat aktivista a családon belüli erőszak ellen Cannes-ban

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!