Magyar luxuskendők királynője!

2015.június.9.

Lengyel Leona nevét itthon nem sokan ismerik, annál inkább ideiglenes otthonában Londonban! Luxuskendőivel bebizonyította, hogy kellő kitartással, elhatározással külföldön is lehet hírnevet elérni.

Lengyel Leona aktuális kampányában
Lengyel Leona aktuális kampányában
Fotó: Rob Sharp/ Lighttrapper Photography

A sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy felfigyelt rá a Vogue, szerepelt már több magazinban és rendszeresen megkeresik őt nemzetközi bloggerek is. Az általa tervezett luxuskendőket több híres angol stylist viseli, de a Terminátor Arnold Schwarzenegger és Maria Shriver lánya Katherine Schwarzenegger is írt már Leona kreációiról a blogjában, sőt a szekrényében is van egy-két kendője.

Miért pont selyemkendők készítésével kezdtél el foglalkozni?
Korábban divattervezőnek készültem, a festés pedig egyfajta hobbiként volt jelen az életemben. Kezdetben akril illetve olajfestékekkel festettem vászonra és az egyik ilyen alkalommal fogalmazódott meg bennem, hogy az általam létrehozott festményeket nem csak a vásznon, hanem másokon is szeretném viszontlátni. Időközben rájöttem, hogy a selyemanyagok és a festékek tökéletesen kiegészítik egymást, illetve az ismerőseim biztatása is egy erős lökést adott ahhoz, hogy komolyabban elkezdjek kendők készítésével foglalkozni.

Hogy volt a gyakorlatban? Kipattant a fejedből az ötlet, majd másnap profi selyemfestőként ébredtél?
Más dolog, hogy megfogalmazódik benned az elhatározás és teljesen más dolog az is, hogy ezt a gyakorlatban, hogyan és mennyi idő alatt tudod profin kivitelezni. Amikor megfogalmazódott bennem, hogy selyemkendők festésével akarok foglalkozni, mindent megtettem azért, hogy különböző technikákat a lehető legprofibban el tudjam sajátítani. Nem végeztem tanfolyamot, vagy iskolát, mindent önfejlesztő módszerrel- videók segítségével illetve hosszas kísérletezgetéssel- tanultam meg.

Mesélj a kezdetekről!
Kezdetben nem volt annyira tudatos, hogy kollekciót tervezzek. Egyik kendő után készítettem a másikat, egyik inspiráció után jött a másik. Később kezdtem el tudatosan tervezni, amikor maximálisan meg voltam győződve arról, hogy valóban ezzel akarok foglalkozni. Az első kollekcióm Limit of Love néven jött ki, melynek létrehozásában már nem csak az inspirációk domináltak. Mint bármelyik tervező én is figyelemmel kísértem az aktuális trendeket vagy éppen a fogyasztói igényeket.

Fotó: Rob Sharp/ Lighttrapper Photography
Fotó: Rob Sharp/ Lighttrapper Photography

Egy igazi mesébe illő sztori a tiéd. A szegedi lány nagyot álmodik, kimegy Londonba megvalósítani az álmait. Mennyire volt tudatos benned, hogy Londonban akarsz kibontakozni?
A két dolog teljesen független egymástól. Már javában kint éltem, amikor kitaláltam a kendőzést. Persze sokat töprengtem azon, ha már itt élek a divat fővárosában, érdemes lenne kihasználnom a lehetőségeket. Foglalkoztam kirakatrendezéssel, dizájnerek asszisztense is voltam, a szabadnapjaimon pedig mindent megtettem azért, hogy minél többet tanulhassak, tapasztalhassak. Kint nagyon sok divattervező van, viszont sokkal kevesebb a kiegészítő tervező, így ez is egyfajta ösztönzést adott ahhoz, hogy még több energiát fektessek bele a dolgokba.

Kezdetben itthon is érhetik az embert kudarcok, akarva akaratlanul is kerülhet nehéz helyzetbe, nemhogy egy idegen országban.
London a lehetőségek városa, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal a siker kapujában találod magad. Ha megszületik a fejemben egy adott kollekció, először megfestem kézzel a mintadarabot, majd ennek mintájára digitális nyomtatással készül el a többi kendő. Nekem első körben meg kellett találnom azt a céget, aki a legjobb minőségben tudja ezt kivitelezni. A tökéletes cég pedig nem biztos, hogy ott van az orrod előtt. Más országokban is keresgéltem, Olaszországban, Japánban is nézelődtem és végül mégiscsak egy angol cég mellett döntöttem. Az indulástól kezdve fontos volt nekem, hogy egy luxusmárkát akarok építeni, az Angliában gyártott termék pedig minőséget képviselnek.

Fotó: Rob Sharp/ Lighttrapper Photography
Fotó: Rob Sharp/ Lighttrapper Photography

A luxus minőségű kendőiddel idén februárban a Vodafone London Fashion Weekenden is debütáltál.

A korábbi években már sikerült bemutatnom a kendőimet a Fashions Finest Show keretein belül. Ez a nagyon rangos esemény, melynek célja, hogy támogassa a fiatal dizájnereket abban, hogy bejussanak a londoni divatéletbe.
Korábban 2013-ban pedig a Pure London divatkiállításon debütálhattam első kollekciómmal, luxus kategóriában. Úgy gondolom, mindezek kellettek ahhoz, hogy most 2015-ben beválogassanak a Vodafone London Fashion Weekend-re. Ha minden jól megy idén ősszel is ott lehetek, ami egy óriási elismerés.

Mik a jövőbeli tervek?
Nem akarom elvágni a magyarországi vonalat, de egy ideig még biztos, hogy itt szeretnék maradni és további sikereket elérni. Fantasztikus lenne, ha a londoni luxusáruházakban is kaphatók lennének a kendőim. Másrészt tavaly dobtam piacra a férfi kollekciómat is, amit szintén szeretnék bővíteni, de a tervező múltamból adódóan felső ruházati darabok tervezése is a jövőbeli terveim között szerepel.

Fotó: Rob Sharp/ Lighttrapper Photography

Meg lehet manapság élni Angliában a selyemkendő tervezésből?
Sajnos még nem tartok ott, hogy csak ezzel foglakozzak, viszont teljesen más a helyzet az induláshoz képest. Kezdetben teljes állás mellett munka után jutott időm a kendőkre, ma már eljutottam oda, hogy elég csak részmunkaidős állást vállalnom.

Mit gondolsz, több a lehetőség manapság egy fiatal tervezőnek Londonban, mint Budapesten?
Nagyon nehéz erre válaszolni, hiszen nem onnan indult a karrierem. Londonban talán az anyagiak miatt lehet nehezebb, sokkal drágább az élet, a megélhetés. Azt gondolom, ha valakiben nagyon nagy az elhatározás és hisz önmagában, teljesen mindegy, hogy Budapesten vagy Londonban él. Ha kellően elszánt vagy nem lehet előtted olyan akadály, amit ne tudnál leküzdeni.

Ez is érdekelhet

Misztikus vacsorára vágysz? Rácz Jenő elkészíti neked

Misztikus vacsorára vágysz? Rácz Jenő elkészíti neked

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Divathírek

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most