Marilyn Monroe gardróbja a hétköznapokban meglepően minimalista volt, és ma is inspiráló

Marilyn Monroe még a halála után több évtizeddel is elképesztő hatással van a világra, és ez valószínűleg soha nem is múlik el. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az emberiség hajnala óta kevés műalkotás emelkedett valóban mestermű szintjére, és vált egy érinthetetlen képpé, amely túlmutat téren és időn, de Andy Warhol Marilyn Monroe-ról készült portréja olyannyira jelentős lett, hogy tavaly 195 millió dollárért kelt el.

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe
Fotó: Getty Images/Baron/Hulton Archive

De nem az elképesztő vagyonért elkelt műalkotás az egyetlen, ami egyértelműen arra utal, hogy a világ Marilyn Monroe iránti vonzalma örök. A Netflix idén kiadott egy hátborzongató filmet, a The Mystery of Marilyn Monroe-t, amely a haláláig tartó órákról szól. Kim Kardashian pedig az egész internetet felkavarta azzal, hogy felvette Bob Mackie káprázatos ruháját, ami kifejezetten Marilyn Monroe számára lett tervezve. A Netflix most arra készül, hogy szeptember 23-án kiadja a Blonde-t, Andrew Dominik régóta várt, és rendkívül vitatott életrajzi filmjét, Ana de Armasszal a főszerepben.

Vagyis Marilyn Monroe hatása ma is erősen érzékelhető. Lenyűgöző stílusából pedig mind a mai napig meríthetünk ihletet, különösen, ha azt nézzük, hogy a forgatásokon kívül milyen minimalista, letisztult ruhákat viselt nap mint nap.

Inkább eszközként tekintett a ruhákra

Noha Marilyn Monroe ruhái a történelem egyik legelismertebb divatcikkeivé váltak, a színésznő a hétköznapokban egyáltalán nem kereste a kihívó öltözékeket. Lehet, hogy az imázsát gondosan kidolgozták és precízen alkalmazták - ő maga és az őt irányító stúdiók is -, de a ruhák Marilyn számára csupán eszközt jelentettek. Ezt támasztja alá az is, hogy ugyan gyakran viselte például James Galanos és Ceil Chapman amerikai tervezők darabjait, de soha egyetlen divattervezővel sem ápolt szoros kapcsolatot.

Marilyn egy visszafogott szettben Johnny Hyde hollywoodi ügynök Beverly Hills-i otthonának kertjében 1950-ben
Fotó: Getty Images/Earl Leaf/Michael Ochs

A minimalista stílus állt hozzá a legközelebb

A reflektorfénytől távol Marilyn Monroe gardróbja lebilincselően minimalista volt, és jellemzően újra meg újra visszatért néhány kulcsfontosságú ruhadarabjához. A magánéletében olyan komoly színésznő módjára öltözött, akivé annyira szeretett volna válni, nem pedig a „buta szőke” szerepéhez, amelybe a rendezők annyira be akarták skatulyázni. Megvoltak a trükkjei ahhoz, hogy mindig előnyösen nézzen ki, közben pedig nagyszerű stílust alakított ki magának, különösen az ’50-es évek közepétől.

„Utálok kapkodó, feszült légkörben csinálni dolgokat, és szinte lehetetlennek érzem reggelente kikelni az ágyból" - mondta Marilyn egy korábbi interjúban
Fotó: Getty Images /Bettmann

Életének New York-i szakaszában, amikor az Actors Stúdió igazgatójánál, Lee Strasbergnél tanult, és férjhez ment Arthur Miller drámaíróhoz, az olyan egyszerűbb összeállításokat kedvelte, mint az ingek és a capri nadrágok, de a bézs- és krémszínű bundák is nagy kedvencei voltak. A farmerek iránti rajongása pedig leginkább amerikai hangulatban mutatkozott meg, a Levi’s márkának pedig hatalmas reklám volt, hogy egy általuk tervezett kék farmert viselt az 1961-es Kallódó emberek című filmben.

Marilyn férjével, Arthur Millerrel egy Thunderbird kabrióban 1956-ban
Fotó: Getty Images/Paul Schutzer

Nem igazán érdekelték a trendek

A színésznő filmvásznon látott és azon kívüli gardróbja közötti kontrasztot az is megerősíti, hogy kevés figyelmet fordított a divatvilágban zajló változásokra. Nagyon szerette az egyszerűséget, ha a ruháit csak viselni kellett, mutogatni nem, és különösen kedvelte az olyan ruhadarabokat, amelyek egyáltalán nem rejtettek magukban semmilyen extrém részletet.

Marilyn Monroe egy egyszerű, de nagyszerű szettben, a Csendes-óceán ölelésében
Fotó: Getty Images/Michael Ochs Archives

Bár az előkelő ruhák és a legújabb trendek nem igazán érdekelték, kedvenc cipőmárkája azért volt: Marilyn imádta Salvatore Ferragamót, akitől nemcsak több pár cipője volt, de a tervező kifejezetten neki szabadalmaztatott egy olyan lábbelit - egy félig fából, félig fémből álló tűsarkút -, amire vágyott. A márka iránti elkötelezettsége pedig olyan tartósnak bizonyult, hogy halálának 50. évfordulója alkalmából, 2013-ban retrospektív kiállítást rendeztek neki a Salvatore Ferragamo firenzei galériájában.

Marilyn csinos szövetkabátban várta a metrót Manhattanben
Fotó: Getty Images/Michael Ochs Archives

Nem kétséges, hogy örökre divatikon marad

Közel 60 évvel a halála után Marilyn Monroe neve továbbra is egy Hollywood legfényesebben ragyogó csillagjaié közül. A csábító szőke fürtök, a vörös rúzs és a fehér ruha talán már mindörökre az ő nevét juttatják majd eszünkbe elsők között, és mindig divatikonként fogunk rá tekinteni. Nem érdemes viszont elfeledkeznünk arról sem, hogy a hétköznapokban inkább a visszafogottabb, letisztultabb szettek híve volt, ezen összeállításai pedig szintén ma is inspirálók.

Marilyn visszafogott eleganciával várta vendégeit egy bulin kaliforniai otthonában
Fotó: Getty Images/Michael Ochs Archives

Forrás: vogue.co.uk

Ez is érdekelhet

Szerinted melyikben van több vitamin? Nem valószínű, hogy eltalálod

Szerinted melyikben van több vitamin? Nem valószínű, hogy eltalálod

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói