Menyasszonyi ruha használtan? 3 tipp a fenntartható esküvőhöz

Te vásárolnál turkálóban esküvői ruhát a fenntarthatóság jegyében? Vagy szerinted kijár egy kis „csalás” a nagy napon? Napjainkban nagy szerepet játszik életünkben a környezettudatosság. Azt lehet mondani, hogy a mindennapjaink részévé vált, és egyre többen törekednek megtartani szemléletüket életük egyik legfontosabb napján is, az esküvőjükön.

Menyasszonyi ruha használtan
Menyasszonyi ruha használtan
Fotó: Gettyimages.com

Menyasszonyi ruha használtan?

Sokan ismerhetjük a népszerű amerikai tv show-kból (Mondj igent a ruhára - Say Yes to the Dress) az ottani arák szokásait, miszerint vagyonokat képesek elkölteni a menyasszonyi ruhára. Legalábbis ez mostanáig így volt. Új felmérések szerint 2020 óta megjelent egy új szokás, mégpedig a használt esküvői ruha vásárlása.

Magyarországon a házasságkötések száma 2010 óta növekedésnek indult. Itthon a menyasszonyoknál az elmúlt 10-15 évben jött be a divatba a szokás, hogy megvásárolják a ruhájukat kölcsönzés helyett. Ez azonban egy nagyon drága, és nem mellesleg nem túl környezetbarát megoldás. A 2020-as lezárások nem kedveztek az esküvőknek, azonban a számuk továbbra is növekedett. A nagy habos-babos eseményeket felváltották a családias légkörű, meghitt összejövetelek. Így a méregdrága ruhák kissé elvesztették relevanciájukat. Éppen ezért tett szert népszerűségre a használt esküvői ruha vásárlás. Manapság már bármelyik hirdetőportálon szembe találkozhatunk különböző stílusú, méretű, megjelenésű esküvői ruhával. Használtruha boltokban, turkálókban sok kiegészítőre is bukkanhatunk. A közösségi médiában rengeteg erre specializálódott csoportot lelhetünk, ahol nem csak ruhák tárházával találkozhatunk, de dekorációs elemekkel, különböző esküvői tartozékokkal is.

Néhányan visszanyúlnak gyökereikhez, és szüleik, nagyszüleik esküvői ruháit választják a nagy napra. Egy ügyes varrónő csodákat művel, a régi ruhákból varázslatos vintage darabokat készít. Ez a folyamat nem csak környezetvédelmi szempontból jó, de szentimentális értéket is képvisel. A menyasszonyoknak mesés élményt adhat, hogy hozzátartozóik ilyen módon is velük lehetnek ezen a csodás napon. A család pedig nagy megtiszteltetésben részesülhet ezáltal, nem is említve az eredeti tulajdonos boldogságát. Ez is egy új példája annak, hogy hogyan lehet fenntartható öltözetet viselni a lakodalom alatt is.

Számos tervező gyárt már zero waste, vagy környezetbarát módon előállított esküvői ruhákat. Ilyen például Bálint Sára, aki egyedi készítésű ruhákat hoz létre régi csipkék, anyagok felhasználásával. Ez rendkívül autentikus, romantikus hangulatot kölcsönöz az öltözéknek és magának az eseménynek is.

Sármán Nóra új kollekciójában olyan ruhákat tervez, melyek más alkalmakkor is viselhetők az esküvő után. Ezáltal a megvásárolt ruhadarab biztos, hogy nem fog egy menyasszonynak sem porosodni a szekrényében kihasználatlanul.

Szerencsére már sok lehetőségünk van a környezettudatos életmód követésére még az esküvőnkön is. Felvehetjük egy hozzátartozónk ruháját ezzel még emlékezetessé téve az alkalmat. Válogathatunk olyan tervezők ruhái közül, akik fenntartható módon készítik kollekciójukat. A használtruha vásárlás, turkálóba járás ma már igazi trend, nem elítélendő dolog. Igazi kincsekre lelhetünk egy-egy boltban, online shopban, legyen az egy táska vagy akár álmaink esküvői ruhája.

Szerző: Bán Lili

Ez is érdekelhet

A legjobb immunerősítő trükkök, amiket neked is tudnod kell

A legjobb immunerősítő trükkök, amiket neked is tudnod kell

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: Félreértések, bizonytalanság jellemzi a hetet - Október 25-31.

Heti horoszkóp: Félreértések, bizonytalanság jellemzi a hetet - Október 25-31.

Divathírek

Íme kedvenc boszorkányaink, hogy inspirálják a halloweeni jelmezedet

Íme kedvenc boszorkányaink, hogy inspirálják a halloweeni jelmezedet