A bőrünk gyorsabban öregszik mint hinnénk, a megoldás a fermentált ételek erejében lehet

tegnap 21:42
A testünk minden nap küzd a stresszel és a gyulladással, miközben mi nem azt esszük, ami a legerősebb fegyverünk lehetne.
A testünk minden nap küzd a stresszel és a gyulladással, miközben mi nem azt esszük, ami a legerősebb fegyverünk lehetne.
Fotó: Launchmetrics/Spotlight

Az vagy, amit megeszel! Egy alapanyag vagy kész étel sokkal több egy egyszerű ebédnél vagy vacsoránál. Amellett, hogy csillapítja az éhségünket, és a finom ízek örömet okoznak, az elfogyasztott ételek hatással vannak az emésztőszerveinkre, hangulatunkra, mentális egészségünkre, testünk belső és külső öregedésének mértékére. Horváth Judittal, a „Fermentált konyha” című könyv szerzőjével beszélgettünk arról, hogy az erjesztett élelmiszer miért előnyös a szervezet számára, miként növeli a tápanyagok felszívódását, a szerző pedig arra is kitért, hogy a probiotikumok hogyan támogatják a bélrendszer egészségét, és miért a fermentáció az egyik leghatékonyabb fegyver a bőr öregedésével szemben.

A fermentált ételek ereje abban rejlik, hogy egyszerre támogatják a szervezetünket belülről és kívülről. Nem csodaszerek, mégis apró, következetes lépésekben képesek átalakítani az emésztésünket, a hangulatunkat és a bőrünk állapotát. Amikor tudatosan építjük be őket a mindennapjainkba, valójában a saját hosszú távú egészségünkbe fektetünk. A jobb közérzet, a nyugodtabb idegrendszer és a ragyogóbb bőr csak a látványos része ennek a változásnak.

A fermentálás egy hagyományos tartósítási módszer, melynek során az erjedési folyamatot vesszük igénybe az alapanyagok feldolgozásához, és ahhoz, hogy önmagunk számára emészthetőbbé tegyük őket. Az erjedés olyan anyagcsere-folyamat, amely a cukrot savvá, gázzá vagy alkohollá alakítja oxigén nélkül. A mikroorganizmusok, például az élesztő, a baktériumok vagy a penészgombák lebontják a szerves anyagokat – ezt a folyamatot évszázadok óta használják élelmiszerek tartósítására, és olyan termékek előállítására, mint a kenyér, a sajt és az alkoholos italok” - kezdi a beszélgetést Horváth Judit.

glamour plusz ikon A hosszú élet titka nem a stresszmentesség, hanem a tudatos stresszkezelés

A hosszú élet titka nem a stresszmentesség, hanem a tudatos stresszkezelés

A szerző aki arra is kitért, hogy mi történik az erjedés során. „Elsősorban energiatermelés. A mikrobák lebontják a szénhidrátokat, például a glükózt a glikolízis nevű folyamaton keresztül. Az anaerob folyamat oxigén hiányában megy végbe, lehetővé téve a mikroorganizmusok túlélését és az energiatermelést az anaerob környezetben. Így történik meg a termék létrehozása, amikor a cukrok az adott fermentáció típusától függően különböző végtermékekké alakulnak. Alkohollá: ilyenkor az élesztő a cukrot etanollá és szén-dioxiddá erjeszti, ezt sör, bor és kenyér készítéséhez használják. Tejsavvá: a baktériumok a cukrokat tejsavvá alakítják, ezt joghurt, savanyú káposzta és kimchi készítéséhez használják.

De hogy ne legyen ennyire egyszerű a dolog, a fermentációnak is több típusa van. Az erjesztést használhatják különféle ételek és italok előállítására, beleértve a sört, bort, joghurtot, sajtot, kovászos kenyeret és savanyúságokat. A szervezetben szintén történik egyfajta fermentáció, amikor az izomsejtek tejsavas fermentáción mennek keresztül, hogy energiát állítsanak elő, ha kevés az oxigén, ez történik például egy megerőltető edzés során. Emellett a fermentációt az iparban különféle anyagok, köztük élelmiszerek, üzemanyagok és gyógyszerek előállítására is használják” - magyarázza a szerző.

A probiotikumok láthatatlan ereje

Horváth Judit és azt is elárulja, mi kell ahhoz, hogy otthon fermentálhassunk. „Jó szezonális alapanyagok, például zöldségek, egy tiszta, zárható befőttesüveg, víz és só. A folyamat egyszerűnek hangzik, de pontos odafigyelést igényel. Az ételek erjesztéséhez merítsük a zöldségeket sós vizes lébe, így anaerob környezetet hozunk létre, ahol a tejsavbaktériumok szaporodhatnak, és a cukrokat tejsavvá alakíthatják. Ehhez körülbelül 1,5% és 2,5% közötti sótartalmú lét kell készíteni, majd a zöldségeket egy üvegbe kell helyezni, ügyelve arra, hogy a lé teljesen ellepje őket, szorosan lefedjük az üveget, és hagyjuk szobahőmérsékleten erjedni nyolc hétig.

A fermentált ételek javítják az emésztést, mivel az erjesztés lebontja az összetett szénhidrátokat és fehérjéket, így a szervezet számára könnyebben emészthetővé válnak. Növeli a tápanyagok felszívódását, és csökkenti az olyan „antinutriensek” mennyiségét, mint a fitinsav, ami fokozza a szervezet ásványi anyagainak, például a vasnak, a cinknek és a kalciumnak a felszívódását. Hasznos probiotikumokat juttat a szervezetbe, mivel a legtöbb erjesztett élelmiszer élő mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek

jótékony hatással lehetnek a bélrendszer egészségére, valamint az immunrendszer működését is segíthetik.

Az erjesztés új bioaktív vegyületeket hozhat létre, például tejsavat és peptideket, amelyek gyulladáscsökkentő és egyéb egészségügyi előnyökkel bírnak. Sokan nem is feltételezik, de a fermentált ételek támogathatják a mentális egészséget is. Egyes tanulmányok szerint a probiotikumok segíthetnek a stressz, a szorongás és a depresszió tüneteinek javításában. Az erjesztett ételek fogyasztása segíthet a testsúlyszabályozásban, és támogathatja a szív- és érrendszer egészségét. Nem utolsósorban pedig az egyik legerősebb öregedésgátló is” - hívja fel a figyelmet Horváth Judit.

glamour plusz ikon Dr. Házi Edina: Nem a botox, a lélegző bőr a jövő luxusa

Dr. Házi Edina: Nem a botox, a lélegző bőr a jövő luxusa

A ragyogó bőr belülről kezdődik

A szakember elmagyarázza, hogy a fermentált ételek nem csak a bélrendszerünkre, de az arcbőrünkre is jó hatással vannak. „A fermentáció előnyös a bőr egészségére azáltal, hogy kisebb, jobban felszívódó molekulákat hoz létre, növeli az antioxidánsszintet, és olyan hasznos vegyületeket termel, mint a probiotikumok és a tejsav, amelyek támogatják a bőr mikrobiomját, és erősítik a bőrbarriert. Ez csökkenti a gyulladások kialakulását, hidratáltabbá teszi a bőrt, fokozott védelmet nyújt a környezeti hatásokkal szemben, és hatékony anti-ageing hatással is bír.

A fermentáció növelheti az összetevők antioxidánsszintjét, ezzel nagyobb védelmet nyújt az oxidatív stressz és a szabad gyökök okozta károsodás ellen. A probiotikumok és az egyéb hasznos vegyületek táplálják a bőr természetes ökoszisztémáját, ami például segít fenntartani az egészséges és kiegyensúlyozott arcszínt.

Gyulladáscsökkentő tulajdonsága segít csökkenteni a bőr érzékenységét, és előnyös lehet olyan állapotok esetén, mint az akne, az ekcéma és a rosacea. Segít megerősíteni a bőrbarriert, ami javíthatja a bőr hidratáltságát, és csökkentheti annak érzékenységét. Az erjesztett összetevők, mint például a tejsav, segítik a bőr vízmegtartását, így elkerülhető a kiszáradás és a tartós, dehidratált állapot” - részletezi Horváth Judit, majd arra is kitér, hogyan lesz egy kozmetikum fermentált.

A kozmetikumokat úgy fermentálják, hogy ellenőrzött körülmények között mikroorganizmusokat, például baktériumokat vagy élesztőt juttatnak nyers, növényi alapú összetevőkbe. A mikroorganizmusok enzimeket szabadítanak fel, amelyek a kiindulási anyagot kisebb, erősebb vegyületekké bontják le, így savakat, antioxidánsokat és más hasznos molekulákat hoznak létre. Az erjesztés után a keveréket megtisztítják, hogy eltávolítsák az élő szervezeteket, ezzel stabil, biológiailag jobban hasznosuló összetevőt eredményezve” - mondja Horváth Judit, végül azt is kifejti, mik azok a fermentált ételek, amiket az egészségünk, a szépségünk érdekében nap mint nap könnyedén beépíthetünk az étrendünkbe.

glamour plusz ikon Ideje továbblépni a régi karrierutakon, a változatosság és a több lábon állás lett az új normális

Ideje továbblépni a régi karrierutakon, a változatosság és a több lábon állás lett az új normális

A mindennapi, erjesztett ételek közé tartoznak az olyan alapvető élelmiszerek, mint a joghurt, a kefir és a kovászos kenyér, valamint a kimchi, néhány savanyúság és a sajt. Ezek az élelmiszerek erjedésen mennek keresztül, ami növelheti a hasznos baktériumok, probiotikumok számát a bélrendszerben. A legtöbb probiotikum beviteléhez válasszuk azokat, amelyek kifejezetten »élő és aktív kultúrák« felirattal vannak ellátva, különösen az olyan termékek esetében, mint a savanyú káposzta és a savanyúságok.A fermentáció tehát nem trend, hanem egy ősi, természetes eszköz, amely ma is ugyanúgy működik. És ha adunk neki egy esélyt, könnyen lehet, hogy a legegyszerűbb szokás lesz, amiért a jövőbeni önmagunk a leghálásabb lesz.