Fermentált ételeket enni nemcsak trendi, de egészséges is - szakértő mondja el, miért igazi áldás a szervezetnek
Egyre több szó esik a fermentálásról, de kevesen tudják, valójában milyen összetett és csodálatos folyamatról van szó. A technika nemcsak az ételek ízét és eltarthatóságát javítja, hanem az egészségünkre is rendkívül pozitív hatással van. Szakértőt kérdeztünk arról, hogy mit érdemes tudni róla, és hogyan kezdjünk hozzá otthon.
Ezeket láttad már?
Savanyúnak tűnhet, de valójában az egyik legédesebb dolog, amit a testünkkel tehetünk: a fermentálás újra divatba jött. Egyre több háziasszony és tudatos táplálkozó fedezi fel az erjesztés jótékony világát, mégis sokan továbbra is csak a klasszikus savanyúságokra asszociálnak, ha meghallják a kifejezést. Pedig ennél sokkal többről van szó. A fermentált ételek nemcsak finomak, hanem a szervezetedet is teljesen megújítják. Király Ágnes, a Fermentorium blog szerzője árulja el, mi is pontosan a fermentálás, miben rejlik a varázsa, és hogyan tudjuk könnyedén beépíteni a mindennapjainkba.
Mi is ez a technológia?
A fermentálás, más néven erjesztés, egy ősi konyhatechnológiai eljárás, amely során probiotikus baktériumok és gombák dolgoznak az élelmiszereken. „A folyamat nem csupán az alapanyag ízét és állagát változtatja meg, hanem megnöveli a beltartalmi értékeit és az eltarthatóságát, illetve megkönnyíti az emészthetőségét” – mondja Király Ágnes, a Fermentor blog szerzője. A mikroorganizmusok közben számos méreganyagot közömbösítenek, miközben vitaminokat, nyomelemeket és bioaktív hatóanyagokat szabadítanak fel. Az eredmény nemcsak táplálóbb, hanem kifejezetten ízletes is.
Építsd be az étrendedbe
Probiotikus tulajdonságaik révén támogatják az emésztést, de hatásuk túlmutat ezen. „Ezek az ételek erősítik az immunrendszert, segítenek a gyulladásos folyamatok csökkentésében, az egészséges testsúly fenntartásában, és még a hangulatunkat is javíthatják” – emeli ki a szakértő. A fermentálás további előnye, hogy az ételek hosszabb ideig eltarthatóak.
Így készítheted el otthon
Kezdők is könnyen elsajátíthatják a technikát, mivel a fermentálás egyszerű. A legjobb, ha szezonális alapanyagokat választunk, például ősszel és télen káposztát, jégcsapretket, tavasszal hónapos retket, nyáron pedig uborkát vagy cukkinit. „Használjunk klasszikus savanyúságfűszereket, például borsot, babérlevelet, köménymagot, borókabogyót vagy mustármagot” – javasolja Ágnes.
Mostantól máshogy kell tárolnunk az élelmiszereket, mint ahogy megszoktuk
Ezután helyezzük a zöldségeket egy tiszta befőttesüvegbe, és öntsük fel egy liter vízből és húsz gramm sóból készült felöntőlével úgy, hogy legfeljebb másfél centi üres hely maradjon az üveg tetején. Fontos, hogy az üveget szorosan zárjuk le, majd tálcára helyezve szobahőmérsékleten hagyjuk érlelődni két-három hétig. Ez idő alatt ne nyissuk ki, mivel a légmentes lezárás védi a savanyúságot a romlástól. Amikor a forrás lecsendesedik, az étel készen áll a fogyasztásra. Felbontás után tároljuk hűtőben.
Mi a kedvenced?
A klasszikus savanyú káposzta és kimcsi mellett érdemes kísérletezni különleges ízekkel is. „A sütőtökössárgarépás kombináció vagy akár az elsőre szokatlannak hangzó banános savanyú káposzta is fantasztikus ízélményt nyújthat” – mondja Ágnes. Ezek az ételek nemcsak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem az egészségünkre is jótékony hatással vannak. Bárki könnyedén elkészítheti őket, így az egészség és a kulináris élvezetek jegyében mindenképpen érdemes beépíteni a mindennapjainkba. Remekül támogatja az emésztést, és nem utolsósorban a közérzeted és a bőröd is meghálálja!