Filléres gyógynövény, ami az Alzheimer-kórt is segít megelőzni: csökkenti a szorongást és javítja az alvás is
Amellett, hogy remek ízt ad ételeinknek és kellemes az illata, a rozmaring igazi csodaszer, többek között javítja az agy egészségét és az immunfunkciókat, valamint segít megelőzni a különböző gyulladásokat is.
Ezeket láttad már?
A rozmaringot már az ókori Görögországban és Rómában is használták a koncentráció és a memóriaképesség javítására, most pedig egy friss kutatás kiderítette erről az erős illatú fűszernövényről, hogy akár az Alzheimer-kór ellen folytatott küzdelemben is segítségünkre lehet.
Javítja a mentális éberséget
Dipa Kamdar, a Kingston Egyetem gyógyszerészeti karának vezető oktatója elárulta, hogy a kísérletben azok az emberek, akik belélegezték a rozmaring illatát, a memóriateszteken jobb eredményeket értek el, mint azok, akik illatmentes környezetben dolgoztak.
A szakember szerint ez a fűszernövény többféleképpen is jót tesz az agynak. Mint mondja, serkenti a vérkeringést, például az agyban, így több oxigén és tápanyag jut el oda, ez pedig javítja a mentális éberséget. Emellett nyugtató hatással is rendelkezik, egyes tanulmányok szerint illata csökkenti a szorongást és javítja az alvást, a stressz csökkentésével pedig jobb koncentrációt és memóriát eredményez.
Jót tesz a kognitív teljesítménynek
„A rozmaring olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek kölcsönhatásba lépnek az agy neurotranszmittereivel. Az egyik ilyen vegyület a cineol, amely segít megelőzni az acetilkolin lebontását, amely az agyban a tanuláshoz és a memóriához elengedhetetlen vegyi anyag. Az acetilkolin megőrzésével a rozmaring segíthet a kognitív teljesítmény fenntartásában, különösen, ahogy idősödünk." - idézi a szakember szavait a The Sun.
Ez történik a szervezeteddel, ha kortizol koktélt iszol reggelente: a legjobb választás, ha stressznek vagy kitéve
A rozmaring antioxidánsai segíthetnek megvédeni a agysejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól, amely a kognitív hanyatlás egyik fő tényezője. „Ez a fűszernövény gazdag fitokemikáliákban, olyan növényi vegyületekben, amelyek jótékonyan hatnak egészségünkre. Egyik leghatásosabb ezek közül a karnozinsav, egy antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyag, amely segít megvédeni az agysejteket a károsodástól, különösen az Alzheimer-kórral összefüggő károsodástól." - mondta Dipa Kamdar.
Az emésztésnek is jót tesz
Az agy egészségének javítása mellett a rozmaring segítheti az emésztést is azáltal, hogy serkenti a máj epetermelését, ami elősegíti a zsír emésztését. A szakemberek egereken mutatták ki, hogy csökkenti a gyulladást is az emésztőrendszerben, ami segíthet az IBS és más gyulladásos bélbetegségek kezelésében. Kiegészítőként szedve pedig a bélflóra összetételére is pozitív hatással van, növeli a jótékony bélbaktériumok számát, miközben a károsakét csökkenti.
A rák ellen is hatékony lehet
Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a rozmaring aktív összetevői, például a karnozinsav és a rozmaringsav befolyásolhatják az immunrendszer működését. Bizonyították továbbá azt is, hogy a rozmaring elősegítheti az immunsejtek aktivitását, például növelheti az antitesttermelést, és segíthet megelőzni bizonyos rákos megbetegedéseket is, többek között a tüdő-, a prosztata-, a máj- és a melldaganatot.