Ez az egészséges bélrendszer titka: tényleg néhány ételen múlik, hogyan és meddig élsz majd
Az utóbbi időben szerencsére egyre többen kezdtek el foglalkozni bélrendszerük egészségével. Jól teszik, hiszen ha megfelelően működik, az garantálja a jó közérzetet, az általános jóllétet. A bélrendszer egészségének lényege, hogy a gyomor, a belek, a vastagbél jó állapotban legyenek.
Ezeket láttad már?
A bélrendszerben található baktériumokat és egyéb mikroorganizmusokat összességében bélmikrobiomnak nevezzük, ezek segítenek lebontani a táplálékot, a szervezetünk számára hasznos tápanyagokká alakítva őket.
A megfelelő étrend kulcsfontosságú
Dr. Nisa Aslam háziorvos szerint sok minden kiválthatja a bélrendszer rossz egészségét, többek között a stressz, a szorongás, az alváshiány, valamint bizonyos élelmiszerek. A megfelelő összetevők bőséges fogyasztása azonban csodákra képes, ha a bélrendszer egészségének javításáról van szó, köszönhetően a létfontosságú tápanyagoknak, amelyek az egészséges mikrobiom kulcsfontosságú részét képezik.
„Ha te is tapasztaltál már valamilyen bélrendszeri problémát, például puffadást, székrekedést vagy szellentést, akkor tudod, mennyire frusztrálóak lehetnek ezek, különösen akkor, ha ezek rendszeresen jelentkeznek" - idézi az Express a szakember szavait.
Hozzátette, már több tanulmány is bizonyította, hogy az étrend a rossz bélrendszeri egészség egyik fő tényezője. A túl sok telített zsír, valamint a túl kevés növényi alapú élelmiszer potenciális problémákat okozhat. Mint mondta, a britek felénél a táplálkozási szokások tehetők felelőssé az emésztési problémákért.
Már egyetlen kialvatlan éjszaka óriási pusztítást tehet az immunrendszerben: rémisztő, amire rájöttek a kutatók
Ahhoz, hogy az emberek javíthassanak a bélrendszerük egészségén, a szakértő szerint ügyelni kell arra, hogy sok polifenolt fogyasszanak, ezek olyan növényi eredetű vegyületek, amelyek elősegítik a bélrendszer egészségét és támogatják a jótékony baktériumok elszaporodását. Nézzünk néhány olyan élelmiszert, amelyek tartalmaznak polifenolokat!
Bogyós gyümölcsök
A gyümölcsök és a zöldségek általában gazdagok polifenolokban, különösen igaz ez a bogyós gyümölcsökre. A legjobb választás ilyen szempontból az áfonya, a szeder, a málna, az eper és a fekete ribizli. Az antociánok, vagyis az egyes gyümölcsök és zöldségek színéért felelős polifenolok főként a héjban vannak jelen. Ezért főként nyersen érdemes őket fogyasztani, lé formájában ugyanis elveszíthetik polifenoltartalmuk nagy részét.
Diófélék és magvak
A diófélék és magvak szintén gazdagok polifenolokban, így érdemes belőlük akár a reggelihez adni egy kis maréknyit vagy napközben rágcsálnunk egészséges nasiként. A legjobb választás a lenmag, a gesztenye, a mogyoró, a pekándió és a mandula, ezeknek nagyon magas a növényi fehérjetartalmuk, ami hozzájárul ahhoz, hogy sokáig jóllakottnak érezzük magunkat.
Teljes kiőrlésű gabonafélék
Egy másik nagyon fontos élelmiszercsoport, amely hozzájárul az egészséges bélmikrobiomhoz, azok a teljes kiőrlésű gabonafélék. Bár a finomított változatok is tartalmaznak valamennyi vitamint és ásványi anyagot, mégsem olyan egészségesek, mint a teljes kiőrlés változataik. Iktassuk be étrendünkbe a zabot, a quinoát, a barna rizst, az árpát és a burgurt.
Hüvelyesek
Szintén kiváló polifenolforrások a hüvelyesek, amelyek igazán jót tesznek a bélrendszer egészségének. Kutatások bizonyították, hogy a lencsének van a legmagasabb fenoltartalma, több mint például a zöldborsónak vagy a csicseriborsónak. A gyakori lencsefogyasztás összefüggésbe hozható számos krónikus betegség, például a szív- és érrendszeri betegség, a cukorbetegség, valamint a szívkoszorúér-betegség alacsonyabb kockázatával. A hüvelyesekben gazdag étrendben található fitokemikáliák, például a polifenolok, a szaponinok és a fitoszterolok magas mennyisége felelős ezért a jótékony hatásért.