A C-vitamin hiány jóval súlyosabb tüneteket okozhat, mint gondolnád: íme 6 jel, hogy téged is érint
Sokan nem veszik elég komolyan a vitaminpótlást, és csak legyintenek, amikor valaki figyelmezteti őket rá. Azt gondolják, semmi bajuk nem származhat abból, ha szervezetük nem jut hozzá elég vitaminhoz, legfeljebb kicsit megfáznak, de majd úgyis kiheverik... Pedig hosszú távon nagyon is súlyos gondokat okozhat a probléma.
Ezeket láttad már?
Mi történik akkor, ha szervezetünk nem jut elegendő C-vitaminhoz? Sokan azt gondolják, immunrendszerük anélkül is erős, a náthát pedig úgyis gyorsan legyőzi a szervezetük. Csakhogy krónikus C-vitaminhiány esetén akár skorbut is kialakulhat, ami nagyon súlyos tünetekkel járhat.
Aggasztó kutatási eredmények
Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyságban minden negyedik ember nem jut hozzá az ajánlott napi vitaminbevitelhez, márpedig ezzel akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek - számolt be róla a The Sun. A kutatás során az Ulster Egyetem szakemberei arról számoltak be, hogy az idősebb tizenévesek és a felnőttek közel negyede, valamint 10-ből több mint egy gyermek nem fogyaszt elegendő C-vitamint. Márpedig a C-vitamin egy alapvető tápanyag és antioxidáns, amely megvédi a sejteket, szükséges továbbá az immunműködéshez és védelmet nyújt a megfázás, valamint az influenza ellen.
Az eredmények tényleg nagyon aggasztóak, az egy és tíz év közötti gyermekek 11 százaléka, a 11 és 14 év közöttiek 17 százaléka, a 15 év felettieknek pedig 23 százaléka szenved C-vitaminhiányban. A szakemberek hozzátették, 10 év után az volt az első komolyabb kutatás, amit a C-vitaminbevitellel kapcsolatban végeztek.
Túl sok egészségtelen, tápanyagszegény ételt fogyasztunk
És hogy minek tudhatóak be ezek a sokkoló eredmények? A szakemberek szerint ez főként az olyan egészségtelen ételek, mint például az ultrafeldolgozott élelmiszerek, a készételek, a fagyasztott desszertek és a szénsavas italok népszerűségének köszönhető.
Napi egy kanál igazi megváltás lehet a szervezeted számára: jót tesz a látásodnak és csökkenti a vérnyomást is
A National Diet and Nutrition Survey adatai alapján a felnőttek és a tizenévesek kalóriabevételének több mint 65 százalékát az ultrafeldolgozott élelmiszerek teszik ki, amelyek túlságosan kevés tápanyagot (például C-vitamint) tartalmaznak, ráadásul, ami lenne is bennük, az az élelmiszerek feldolgozása és tárolása során általában megsemmisül.
Az elemzés kimutatta, hogy az emberek többségének a 100 százalékos gyümölcslevek és turmixok jelentik a C-vitamin fő beviteli forrását - ez az ajánlott napi bevitel 30 százalékát teszi ki. 20 százalékot a gyümölcsök, 17 százalékot a nyers zöldségek, 13 százalékot pedig a cukorral édesített italok, a szénsavas üdítők és alkoholos italok jelentik. A főtt gyümölcsök és zöldségek nem is szerepelnek a listán, mivel ezek a főzés során nagyrészt elveszítik a C-vitamintartalmukat.
„Az eredmények aggodalomra adnak okot, mivel rávilágítanak a C-vitaminbevitellel kapcsolatos hiányosságokra. Annak ellenére, hogy széles körben elérhető, a lakosság mégsem gondoskodik a megfelelő bevitelről, és ez a kor előrehaladtával csak súlyosbodik. Csak minden tizedik tinédzser és a felnőttek egyharmada fogyasztja a napi ajánlott öt gyümölcsöt és zöldséget. Ehelyett alternatív C-vitaminforrásokra támaszkodnak" - mondta el Dr. Emily Royle.
A szakember hozzátette, az egyik legjobb C-vitaminforrás a brokkoli és a spenót, illetve a citrom. Kiemelte továbbá azt, hogy a C-vitaminnak immunerősítő szerepe van, ezért abban az időszakban, amikor tombol a nátha és az influenza, különösen fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő bevitelről. Mivel a C-vitamint nem tudja tárolni a szervezet, oda kell rá figyelnünk, hogy nap mint nap fogyasszuk.
Komoly gondokat okozhat
Ha nem jutunk elegendő C-vitaminhoz, az hosszú távon akár skorbutot is okozhat. Sokan tisztában vannak vele, hogy ez korábban főként a tengerészeket sújtotta, akik nem jutottak elég friss élelmiszerhez. Csakhogy a probléma máig létezik, és olyan kellemetlen tüneteket okozhat, mint a spontán vérzés az ínyben vagy a bőr alól.
A skorbut tünetei
- állandóan fáradtság, gyengeség
- állandó ingerlékenység, szomorúság
- ízületi, izom- vagy lábfájdalom
- duzzadt, vérző íny
- vörös vagy kék foltok kialakulása a bőrön
- könnyen létrejövő zúzódások a bőrön
A körmöd árulkodhat biológiai életkorodról: egyszerű módszer, hogy kiderítsd, valójában milyen állapotban van a szervezeted
Fontos, hogy a skorbutot gyorsan kezeljék, ugyanis komoly egészségi problémákat okozhat és életveszélyessé is válhat. Fogyasszunk több friss zöldséget és gyümölcsöt, valamint szükség esetén gondoskodjunk az étrendkiegészítők szedéséről is. A skorbut szerencsére néhány nap alatt kezelhető, ha a szervezetünk hozzájut a C-vitaminhoz, teljes mértékben felépülhetünk belőle.