Biztosan olyan egészséges dolog halkonzervet enni, mint amennyire annak tűnik? Szakértő válaszol

2025. március 3.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Napjainkban gyakran hallhatjuk, hogy halat enni rendkívül egészséges, és rengeteg okunk lehet arra, hogy ne csak ünnepekkor, hanem minden héten vagy akár hetente többször is az asztalunkra kerüljön. Erre kínál egyszerű és gyors lehetőséget a halkonzerv. De vajon valóban olyan egészséges, mint amennyire mondják, vagy jobb, ha csak a fagyasztott vagy friss halaknál maradunk?

Szakértő árulja el, valóban egészséges-e a halkonzerv
Szakértő árulja el, valóban egészséges-e a halkonzerv
Fotó: fcafotodigital/Getty Images

A legtöbb élelmiszerboltban számos halkonzervből válogathatunk. Egyesek makrélából, szardíniából vagy lazacból készülnek, és persze ott van az itthon is nagy népszerűségnek örvendő tonhalkonzerv, amelyből pillanatok alatt számos finomságot készíthetünk. Kérdés, hogy tényleg annyira okos döntés-e fogyasztanunk? Egy szakértő nemrég tisztázta, hogy mennyire egészséges, és érdemes-e vele rendszeresen terveznünk.

Valóban jót tesz a szervezetünknek?

Ha van otthon tonhalkonzervünk, bármikor összeüthetünk egy villámgyors ebédet belőle, így időtakarékosság szempontjából mindenképpen praktikus. Tölthetjük tortillába különféle zöldségekkel, készülhet belőle tonhalsaláta, tésztasaláta vagy tonhalkrém is, ami mennyei lehet egy szelet teljes kiőrlésű pirítósra kenve. Egy táplálkozási szakértő, Nicola Shubrook pedig elárulta, hogy valójában szerencsére egészséges választás is - írja az N-Life.

„A hal kiváló minőségű fehérjeforrás. A halak és a tenger gyümölcsei, mint például a tonhal, a fehérjeforrás mellett hasznos forrása a taurin nevű aminosavnak is. A kutatások azt mutatják, hogy ez az aminosav segíthet a szívbetegségek elleni védelemben. A tonhal az egyik legjobb D-vitaminforrás: mindössze 85 gramm tonhalkonzerv a napi ajánlott mennyiség 50 százalékát biztosítja” - mondta a szakértő.

Ennyire értékes valójában

A táplálkozási szakértő hangsúlyozta: mind a friss, mind pedig a konzerv tonhal jó B-vitaminforrás, különösen tekintettel a niacinra (B3), amely áldásos hatással lehet az idegrendszerre és a bőrre. A tonhal továbbá kalciumot is tartalmaz, amely támogatja az egészséges csontokat és az izomösszehúzódásokat, valamint magnéziumot, amely elengedhetetlen az energiaellátáshoz. D-vitaminban is gazdag, amely segíti az immunrendszer működését, a csontok szilárdságát és az agyműködést.

Napi egy kanál igazi megváltás lehet a szervezeted számára: jót tesz a látásodnak és csökkenti a vérnyomást is

Napi egy kanál igazi megváltás lehet a szervezeted számára: jót tesz a látásodnak és csökkenti a vérnyomást is

A fogyni vágyók számára is remek választás

Nicola Shubrook arra is kitért, hogy 100 grammnyi natúr tonhal mindössze 1 gramm zsírt tartalmaz, de a kalóriatartalma sem magas, ellenben fehérjében gazdag, így remek választás lehet a fogyni vágyók számára is. Érdekesség, hogy egy 40 ezer egészségügyben dolgozó nő bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik hetente több mint egy adag tonhalat fogyasztottak, akár 68 százalékkal is csökkent a szemszárazság kockázata.

Végül, de nem utolsó sorban a szakértő azt is kiemelte, hogy a tonhalkonzerv egészségesebb alternatívát kínál azok számára, akik aggódnak a tengerben felhalmozódó nehézfémek miatt. Szerinte a tonhalkonzervek kisebb higanykockázatot jelentenek, mint a friss tonhalak, mivel a konzerváláshoz kisebb méretű halakat használnak. Ami pedig az egészséges mennyiséget illeti, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala hetente körülbelül 2-3 adag világos tonhal és egy adag fehér tonhal elfogyasztását ajánlja.

Más halkonzervekkel is bátran tervezhetsz

Ami a többi halkonzervet illeti, a WIC Works Resource System azt kiemeli, hogy a halkonzerv tele van tápanyagokkal; fehérjedús, továbbá jótékony omega-3 és omega-6 zsírsavakat biztosít. Egyes halkonzervek, például a lazac-, szardínia- és makrélakonzerv, kiváló forrásai a D-vitaminnak, B12-vitaminnak, kolinnak, vasnak, cinknek és jódnak is.

Mindent összevetve tehát remek ötlet lehet, ha hetente akár többször is fogyasztunk akár tonhalból, akár más halfajtákból készült konzerveket. Fontos azonban, hogy mindig olvassuk el, hogy egy adott termék pontosan mit tartalmaz, vegyük figyelembe a testünk egyéni igényeit, illetve a céljainkat (például, ha fogyni szeretnénk), majd mindezeket követően döntsük el, melyik halkonzervet vásároljuk meg és fogyasztjuk el!

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A Szex és New York Samanthája 69 évesen házasodott újra, ő Kim Cattrall 15 évvel fiatalabb férje

A Szex és New York Samanthája 69 évesen házasodott újra, ő Kim Cattrall 15 évvel fiatalabb férje

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Nyerj az osztályodnak profi sminket a szalagavatótokra! (x)

Nyerj az osztályodnak profi sminket a szalagavatótokra! (x)

A dolog, amiről senki sem beszél szülés után – pedig minden anyát érint (x)

A dolog, amiről senki sem beszél szülés után – pedig minden anyát érint (x)

Ezekkel pillanatok alatt elérhető a 'flash effect' bőrápolási trend (x)

Ezekkel pillanatok alatt elérhető a 'flash effect' bőrápolási trend (x)