Magasan ezek a legjobb immunerősítő ételek, hogy tavaszig kihúzd betegségek nélkül

2025. február 6.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Bizonyos élelmiszereknek felértékelődik a szerepe a téli időszakban. Az olyan ételek, mint például a különböző gyökérzöldségek, citrusfélék vagy bogyós gyümölcsök rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyekkel megerősíthetjük immunrendszerünket a vírusok támadásával szemben.

Ezek az ételek segíthetnek, hogy tavaszig megőrizzük egészségünket
Ezek az ételek segíthetnek, hogy tavaszig megőrizzük egészségünket
Fotó: vaaseenaa/Getty Images

Az erős immunrendszer kulcsfontosságú a téli időszakban, amikor a légúti betegségek a leginkább terjednek. Hogy könnyebben felvegyük velük a harcot és egészségesek maradjunk tavaszig, érdemes egy kicsit jobban odafigyelni étrendünkre. Nézzük, milyen tápanyagokban gazdag ételeket érdemes ilyenkor fogyasztanunk!

Villámgyorsan terjednek a vírusok

Tombolnak a különböző légúti megbetegedések, a nátha, az influenza. Ilyenkor rengetegen fordulnak az orvoshoz, hogy enyhítsenek tüneteiken. A hideg idő miatt több időt töltünk zárt térben, összezsúfolódva, egymásnak is könnyebben átadjuk a különböző bacikat, vírusokat. Ráadásul ilyenkor a páratartalom is alacsonyabb, ami miatt a vírusrészecskék hosszabb idei a levegőben maradnak.

Épp ezért különösen fontos ebben az időszakban, hogy kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendet kövessünk. Télen a napsütés is kevesebb, így szervezetünkben csökkenhet a D-vitamin mennyisége. Emellett pedig az A- és a C-vitamin pótlására is érdemes odafigyelnünk - írja a Healthline.com.

Fogyasszunk minél több rostban gazdag ételt, erjesztett élelmiszereket, tejtermékekben található probiotikumokat, amelyek a bélrendszer egészségről gondoskodnak, ezáltal pedig támogatják az immunrendszert. A egészséges zsírok és az antioxidánsok is nagyon fontosak, valamint arról sem szabad megfeledkezünk, hogy csökkentsük a cukor- és az alkoholbevitel mennyiségét. Nézzük, melyek azok az élelmiszerek, amelyek ilyenkor sokat segíthetnek egészségünk megőrzésében!

Mintha hirtelen elromlott volna a szaglásod? Ezt szeretné üzenni neked a tested

Mintha hirtelen elromlott volna a szaglásod? Ezt szeretné üzenni neked a tested

Gyökérzöldségek

A gyökérzöldségeket olykor hajlamosak vagyunk alulértékelni, pedig a téli időszakban különösen fontos lenne fogyasztásuk, hiszen gazdagok többek között A-, C- és K-vitaminban. Jó választás lehet például a sárgarépa, a petrezselyem, az édesburgonya, a mángold vagy épp a cékla, amelyek rostokban is bővelkednek.

Káposztafélék

A káposztafélék családjába tartozó kelkáposzta, karalábé, rukkola, retek, karfiol, brokkoli, kelbimbó szintén tele van rostokkal. Előbbi az összes leveles zöldség közül a legtöbb tápanyagot tartalmazza, található benne A-, B-, C- és K-vitamin, valamint számtalan antioxidáns. A vörös káposzta szintén jó választás lehet, a vitaminokon túl mangánt és káliumot is tartalmaz, valamint glükozinolátokat, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. Együnk sok salátát, és iktassuk be étrendünkbe a C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag spenótot is.

Citrusfélék

A citrusfélék igazi C-vitamin-bombák, amelyeknek télen nagyon hálás lehet a szervezetünk. Közéjük tartozik például az ízletes narancs, a grapefruit, a citrom, valamint a mandarin és a lime. C-vitamint tartalmaz továbbá a brokkoli, a paradicsom és a paprika is. Egészítsük ki étrendünket almával, amely gazdag rostokban és antioxidánsokban.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök kétségtelenül a világ legegészségesebb ételei közé tartoznak. Fogyasszunk minél több epret, áfonyát, fekete szedret és málnát, amelyeknek nagyon magas a rost- és antioxidáns-tartalmuk, de található bennük bőven C- és K1-vitamin is. Ehetjük őket délutáni nasiként vagy akár a reggeli zabkásánkra szórva is.

Diófélék, magvak

A diófélék, közülük is leginkább a mandula, segíthetnek az immunrendszer erősítésében. Tele vannak E-vitaminnal és egészséges zsírokkal. Nem kell nagy mennyiségre gondolni, elegendő mindössze egy marékkal elfogyasztani belőlük naponta. A dió, a lenmag és a zsíros halak jó forrásai az egészséges zsíroknak. Ezek mellett egészítsük ki étrendünket sovány fehérjékkel, halakkal, baromfival, babbal, lencsével és tofuval.

Ne feledkezzünk meg továbbá az erjesztett élelmiszerekről, a joghurtról, a kefirről, a savanyú káposztáról, a kimchiről, amelyek gazdagok probiotikumokban, támogatják a bélrendszer egészségét, amely szorosan összefügg az erős immunrendszerrel.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mesébe illő szerelmi történet egy illusztrátor és egy keramikus találkozásáról, ami egy közös vállalkozásban teljesedett ki

glamour plusz ikon Mesébe illő szerelmi történet egy illusztrátor és egy keramikus találkozásáról, ami egy közös vállalkozásban teljesedett ki

Nyerj az osztályodnak profi sminket a szalagavatótokra! (x)

Nyerj az osztályodnak profi sminket a szalagavatótokra! (x)

Mit tud a TikTokon felkapott BaByliss Air Wand? Kipróbáltuk! (x)

Mit tud a TikTokon felkapott BaByliss Air Wand? Kipróbáltuk! (x)

Így segíts egyetlen díszgömbbel másokon idén karácsonykor (x)

Így segíts egyetlen díszgömbbel másokon idén karácsonykor (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)