Mi a helyzet a kifutókkal? A 2019-es szezonhoz képest 2020-ban visszaesett a sokszínűség a divatheteken

2020.június.28.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a modellvilág egészen a 70-es évek óta küzd etnikai és faji megkülönböztetéssel - a diszkrimináció pedig a divathetekről sem hiányzott soha a mai napig. Sőt, ott van csak jelen igazán!

Marc Jacobs
Fotó: Getty Images

Hogy miért? A divathetekre a modelleket nem előzetes válogatás alapján, a már jól megszokott polaroid fényképekről vagy portfólió alapján választják ki a divatbemutatókat szervezető art és casting directorok, hanem személyes kontaktus alkalmával. A módszer elvileg sokkal gyorsabb és hatékonyabb a modellek kiválasztására, hiszen a szervezőknek élőben is lehetőségük adódik a manöken mozdulatainak és járásának tökéletes megtekintésére - a gyakorlatban azonban igazi "kegyetlen játékok" folynak a backstage-ben, mert sokszor előfordul, hogy a modelljelölt előtt tárgyalják ki annak hibáit, esetleges gyengeségeit vagy éppen a bőrszínét.

Sajnos ez utóbbi fordul elő a legtöbbször és nem ritka, hogy sok tehetséges, feketebőrű topmodell azért nem jut be az elit márkák divatbemutójára, mert egyszerűen "nincs keret" egy, kettő, vagy netán néhánynál több fekete modell szerepeltetésére.

13 fekete modell, akinek a nevét ismerned kell

13 fekete modell, akinek a nevét ismerned kell

Jourdan Dunn, az egyik legkeresettebb fekete topmodell például nemrég arról számolt be, hogy egykori ügynöke rendszeresen ujjongva jelentette be neki, hogy már megint ő az egyetlen feketebőrű modell a show-n. "Hát nem csodás?" - kérdezte tőle többször. "Nem, abszolút nem, inkább kényelmetlen. Miért is lenne csodás?" - válaszolta Jourdan. Állítása szerint sok dizájner csak azért alkalmaz egy-egy afroamerikai manökent a kifutón, hogy ne lehessen rá azt mondani, hogy rasszista, vagy hogy nem elég változatos. A kifutón túl, a backstage-ben aztán már mindenki fehér - a modellektől kezdve, a showmanagereken át a stylistokig és a fodrászokig, mindenki – mesélte a modell.

Jourdan Dunn
Fotó: Getty Images

Persze, már van javuló tendencia: 2015 óta például a Fashion Spot minden egyes szezon után készít egy diverzitás-felmérést, amely a különböző etnikai csoportok jelenlétét vizsgálja a divatheteken.

A divatvilágban is kegyetlen módon diszkriminálják a mai napig a fekete modelleket

A divatvilágban is kegyetlen módon diszkriminálják a mai napig a fekete modelleket

A felmérések szerint a tavaly szeptemberi 2020-as tavasz/nyári divathét például hivatalosan is a divattörténelem legszínesebb rációjú divathete lett: a fashion weekeken részt vevő 7390 modell 41,5%-a ugyanis színesbőrű volt. Ez még mindig kevés, de ugyanakkor rendkívül pozitív változás a 2019-es ősz/téli divathetekhez képest, melyeken az összes foglalkoztatott modell 38,8%-a volt csak fekete vagy más színesbőrű. Rossz hír viszont, hogy a 2020-as tavasz/nyári divathéten a 10 legfoglalkoztatottabb modell közül csak 3 volt színesbőrszínű és közülük is csak Adut Akech volt az egyetlen fekete modell.

Adut Akech
Fotó: Getty Images

Divatvárosok tekintetében, mint mindig, most is a tengertúli New York az iránymutató, ugyanis a fashion weeken részt vett modellek 46,8%-a volt színesbőrű – ez pedig fantasztikus rekordnak számít! A második helyezett London lett 41%-kal, végül Párizs (39,9%) és Milánó következett - utóbbi csak 36,8% arányban képviseltette a fekete bőrű modelleket - amely igencsak meglepő, tekintve, hogy a milánói képviselettel rendelkező Versace, Gucci, Fendi, Armani, Moschino és Prada márkák mind támogatják az aktuális #BlackLivesMatter mozgalmat. Felmerül a kérdés, hogy a támogatásuk hol volt az elmúlt szezonokban? Vagy csak jó pr-fogás most kiállni a mozgalom mellett? Mindenesetre, ha a modellek foglalkoztatásában is meg fog ez látszani a jövőben, akkor mindenképpen pozitív változásnak könyvelhetjük el.

A statisztikák alapján könnyen leolvasható, hogy a színesbőrű topmodellek jelentősen kevesebb eséllyel (és sikerrel) kapnak meg egy-egy divatbemutatót, az azonban tény, hogy az esélyegyenlőségi tendencia jó irányba változik és a divatipar is arra törekszik, hogy minél sokszínűbb és minél változatosabb manökenek mutassák be az az aktuális trendeket.

Kovács Gréta

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Váratlan meglepetés érhet - január 29.

Napi horoszkóp: Váratlan meglepetés érhet - január 29.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói