Mi az a kapszulagardrób?

2020.április.10.

A kapszulagardrób napjainkban hihetetlenül népszerű, nem is véletlenül. Maga a kifejezés az 1970-es évekből Susie Fauxtól származik, akit frusztrált, hogy nincs a nőknek egy bármikor helytálló minimalista ruhatára. Az ötletet akkoriban nem kapták fel, sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy tényleg megvalósuljon. 1985-ben Donna Karan divattervező volt az, aki megalkotta az első kapszulagardróbot. Olyan ruhagyűjteményt álmodott meg, ami csak valóban fontos ruhadarabokat tartalmazott, melyek funkcionálisan évszakoktól és trendektől függetlenek voltak. A kapszulagardróbok manapság az egyénre szabott, személyes stílus képviselői, de mit is jelent ez pontosan?

Mi az a kapszulagardrób?
Fotó: Rexfeatures

A jelenleg uralkodó fogyasztói kultúra és a gyorsan változó divat talán belőled is azt váltja ki, hogy úgy érzed, mindenből kell venned neked is, még akkor is, ha mondjuk egy ruhadarabot egyszer sem veszel fel azután, hogy megvásároltad. Talán már hallottál a divatiparban nagy népszerűségnek örvendő kapszulakollekciókról, amik azt exkluzivitásról és a divattervezők művészi kifejeződéséről szólnak. A kapszulagardróbok sem merőben másak, viszont nem egy adott tervező fantáziájának kibontakozását, hanem egy egyén stílusát képviselik.

Jelenlegi térhódítása annak köszönhető, hogy egyszerűen túl sokak otthonában hevernek felvásárolt, sosem hordott ruhák, amik egy idő után zavaróvá válnak. Ezt orvosolandó a kapszulagardróbok arra késztetnek, hogy jobban megfontold azt, mit is szeretnél viselni, és határozottan eldöntsd, valóban szükséged van-e minden ruhadarabra, amit a szekrényedben tárolsz. Funkciójuk, hogy kevesebbet és jó minőségű termékeket vásárolj, amiket aztán többször fogsz viselni.

5+1 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, ha rendet teszel a gardróbodban

5+1 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, ha rendet teszel a gardróbodban

Egy jó kapszulagardrób csupa olyan ruhát tartalmaz, amelyek illeszkednek a jelenlegi életmódodhoz, a testedhez és a személyiségedhez. Ehhez egyértelműen szükség van arra, hogy megfontoltan és tudatosan vásárolj, ami által pedig környezettudatosabb leszel. Így tehát, ha lesz egy kapszulagardróbod, akkor azokból a valóban kedvenc darabjaidból – ruhákból, ékszerekből és cipőkből - fognak állni, amiket tényleg szívesen hordasz.

A kapszulagardrób jelensége nemcsak ,hogy nagyon népszerű napjainkban, de több blogger már tovább is fejlesztette. Courtney Carver, a minimalista stílusáról híres blogger például megalkotta a Project333 kihívást, aminek lényege, hogy háromhavonta egyszer az egész gardróbodat ki kell ürítened, és csak 33 ruhadarabot – beleértve a cipőket és a kiegészítőket – helyezhetsz vissza, majd az egész évszakon át ezekből kell öltözködnöd. És hogy miért jó ez? Ha gondosan átválogatod a ruhatáradat, biztos, hogy te is találsz benne olyan ruhadarabokat, amiket már egyáltalán nem hordanál, így elajándékozhatod azokat, vagy felajánlhatod újrahasznosítási célra.

Egy biztos: ha bármilyen formában kipróbálod a kapszulagardróbot, megfontoltabbá és tudatosabb vásárlóvá válhatsz, adományozhatsz, óvhatod a környezetedet, és közben még attól is megkíméled magadat, hogy reggelente hosszú perceken át a gardróbod előtt állj és azon gondolkozz, mit is kellene ma felvenned. Jól hangzik, nem igaz?

Ez is érdekelhet

Napi recept: Csak úgy hozza magával az őszt ez az elképesztően finom sütőtökös pite

Napi recept: Csak úgy hozza magával az őszt ez az elképesztően finom sütőtökös pite

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla