Minden idők 11 legvadítóbb ruhája az Oscar gálák történetéből

2022.március.23.

Egészen biztosan az év legfontosabb vörös szőnyeges esemény az Oscar-gála minden évben. Hogy ki, miben érkezik a filmes világ legnagyobb ünnepére, az sokáig beszédtéma, és bizony kevés nagyobb dicsőség van például egy divattervező számára, ha éppen az ő kreációjában veszi át valaki az aranyszobrot.

Minden idők 11 legvadítóbb ruhája az Oscar gálák történetéből
Fotó: Getty Images

A gála dresszkódja viszonylag szigorú, amit persze folyamatosan feszegetnek a sztárok. A nőktől megkívánt nagyestélyit eléggé szabadon értelmezik egy ideje a hírességek, de ettől függetlenül biztos, hogy a januárban kezdődő hollywoodi vörös szőnyeges szezont lezáró Oscar öltözködés szempontjából még mindig a legkonzervatívabb esemény.

Éppen ezért, amikor arról beszélünk, hogy mik voltak az Oscar történetének legdögösebb ruhái, akkor egyúttal olyan öltözékekről beszélünk, amelyeknek a megítélése igencsak ellentmondásos. Ezen a gálán ugyanis nem illik kihívónak lenni, nem illik alulöltözni az eseményt, amikor azonban a legcsábosabb ruhákról beszélünk, akkor zömében olyan sztárok megjelenéseit idézzük fel, akik lényegében vétettek az hallgatólagos szabályok ellen.

Egy biztos, ezek a ruhák bizony feltűnést keltettek, és a mai napig emlegetik őket:

Raquel Welch a korszak egyik legnagyobb sztárja volt, akit minden bizonnyal Hollywood legvonzóbb színésznőjének tartottak akkoriban, így aztán mindenki el is várta, hogy a vörös szőnyegen lehengerlő legyen. Az 1972-es Oscar-gálára egy spagettipántos, mélyen dekoltált ruhában érkezett. Akkoriban még merevebbek voltak a szokások a dresszkódot illetően, úgyhogy spagettipántos ruhában érkezni hallatlanul nagy merészségnek számított:

Raquel Welch az 1972-es Oscar-gálán
Fotó: Rexfeatures

Cher 1988-ban Oscar-díjat nyert a Holdkórosok című filmért, és a hastáncos ruhájától mindenki dobott egy hátast. Az énekesnő megjelenését az Oscar történetének legbotrányosabb epizódjai között is számon tartják, jól jelezve ezzel, hogy ez nem az az esemény, ahol az ilyen kivetkőzéseket különösebben jól tolerálnák:

Cher az 1988-as Oscar-gálán
Fotó: Rexfeatures

Az 1991-es Oscar-gálán kétségkívül a legnagyobb álompár Cindy Crawford és Richard Gere volt, akik még a Vogue címlapját is meghódították közösen. A szupermodell alaposan felforrósította a vörös szőnyeget a szinte köldökig kivágott vörös Versace ruhájával:

Cindy Crawford és Richard Gere a 1991-es Oscar-gálán
Fotó: Rexfeatures

Néhány évvel később már Elizabeth Hurley és Hugh Grant volt az Oscar aktuális álompárja. És mit ad isten, Elizabeth Hurley is egy látványosan dekoltált Versace ruhában lopta el a show-t, de legalábbis a tekinteteket a párja elől:

Elizabeth Hurley és Hugh Grant az 1995-ös Oscaron
Fotó: Rexfeatures

Cate Blanchett nagy évet futott, a Benjamin Button különös élete című filmjének köszönhetően mindenhol a középpontban volt, az 1999-es Oscar gálán viselt teljesen átlátszó John Galliano merészsége azonban mindenki alaposan meglepett:

Cate Blanchett egy John Galliano ruhában az 1999-es Oscaron
Fotó: Getty Images

2000-ben a sikerei csúcsán volt Cameron Diaz, rengeteg filmje jelent meg, az egyik legvonzóbb hollywoodi sztár volt, de az mindenkit meglepett, hogy az Oscar-gálán egy kis semmi Versace csipkeköntösben jelent meg, bugyit és cicit villantott. Botrányos? Felháborító?

Cameron Diaz a 2000-es Oscar-gálán
Fotó: Getty Images

Ilyen volt az első: 13 sztár élete legelső Oscar-gáláján

Ilyen volt az első: 13 sztár élete legelső Oscar-gálájánIgazából bármit is vett volna fel Halle Berry, úgyis mindenki elolvadt volna tőle, de 2002-es gálán viselt Elie Saab "meztelenruhájától" még mostanság is alig kapunk levegőt. Minden bizonnyal Cher után ő vette át a legmerészebb ruhában az Oscar-díjat:

Halle Berry a 2002-es Oscar-gálán
Fotó: Rexfeatures

Tessék így kell lehengerlőnek lenni valódi rizikó nélkül. Nem volt ember, akinek ne Pamela Anderson legendás piros Baywatch fürdődressze jutott volna eszébe Jennifer Lawrence 2011-es Calvin Klein ruhájáról:

Jennifer Lawrence a 2011-es Oscaron
Fotó: Rexfeatures

Általában elmondhatjuk, hogy a vörös szőnyeges szezonból már lehet következtetni arra, hogy ki lesz az Oscar-gála királynője a vörös szőnyegen. Olivia Wilde 2016-ban minden fontos vörös szőnyeges gálán lehengerlő volt. Az Oscarra választott Valentino ruhájában pedig olyan volt, mint egy görög istennő. Gyönyörű és vonzó volt:

Olivia Wilde egy Valentino ruhában a 2016-os Oscaron
Fotó: Rexfeatures
Olivia Wilde a 2016-os Oscar-gálán
Fotó: Rexfeatures

A 2016-os gálán a fehér ruhák vitték a prímet, Priyanka Chopra Zuhair Murad "meztelenruhája" tökéletes volt, elképesztően nőies volt, tele erotikus kisugárzással:

Priyanka Chopra a 2016-os Oscaron
Fotó: Rexfeatures

2018-ban a gyönyörű mexikói színésznő Eiza González debütált a vörös szőnyegen, nem is akárhogy! A sárga Ralph Lauren ruhája lemásolta Jennifer Lawrence 2011-es trükkjét. A testhez álló darab elképesztően csinos volt:

Eiza Gonzales a 2018-as Oscaron
Fotó: Rexfeatures

Ez is érdekelhet

Selena Gomez is beszállt a szezon legmenőbb trendjébe, a blézerruhák tarolnak most mindenhol

Selena Gomez is beszállt a szezon legmenőbb trendjébe, a blézerruhák tarolnak most mindenhol

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő