Csodálatos történet arról, hogyan győzte le egy zseniális tervező és egy modell a rasszizmust

2017.február.10.

Ugyan a rasszizmus, a megkülönböztetés még sajnos a napjainkban is komoly problémákat okoz a divatvilágban is.

Nem kell olyan messzire mennünk az időben, hogy valamiféle elszomorító sztoriba ütközzünk. Azt azonban tudni kell, hogy hiába nagyon alacsony még mindig a kifutókon a fekete modellek arány, a helyzet ma már sokkal jobb, mint néhány éve. És itt nem túlzás néhány évről beszélni, hiszen jövőre lesz mindössze 30 éve például annak, hogy a ma már legendás szupermodell, Naomi Campbell először lehetett címlaplánya a francia Vogue magazinnak. Ez nem akármilyen áttörés volt, hiszen a brit szépség az első színes bőrű modell volt a patinás magazin borítóján.

Ráadásul ez sem ment könnyen, egy fantasztikus tervező is kellett hozzá. Naomi most egy interjúban mesélte el, hogyan kellett áttörnie a divatlapokat akkoriban jellemző csendes rasszizmust. Campbell akkor már három éve az egyik legfelkapottabb modellnek számított a divatszakmában, három éve kötötte szerződés az Yves Saint Laurent divatházhoz.

„Láttam, hogy más lányok csak annyit mondanak, hogy én akarok egy címlapot, és előbb-utóbb meg is kapják, úgyhogy én azt mondtam, hogy igenis akarom"

Azonban ő csak nem kapta meg az áhított címlapot, amikor előállt a zseniális divattervező, Yves Saint Laurent, aki Naomi mellé állt, és megüzente a francia Vogue magazinnak, hogy búcsúzzanak el a divatház hirdetéseitől, amíg nem kerül a címlapra a kedvenc modellje. Ez a fenyegetés azonnal hatott, és 1988-ban augusztusában Naomi Campbell debütálhatott a Vogue Paris címlapján. A többi már történelem: a divatszakmában csaknem 30 éve hódító modell a most zajló New York-i divathéten éppen fehérneműben nyitotta meg a La Perla show-ját.

Naomi a 2017-es divatheteken is a kifutón:

Naomi Campbell La Perla show megnyitóján
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Ez is érdekelhet

7 szokatlan dolog, amit kipróbáltam az ágyban és IMÁDTAM

7 szokatlan dolog, amit kipróbáltam az ágyban és IMÁDTAM

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói