Megéri szétnézned a nagymamád gardróbjában! Hódít az old money stílus

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az old money-esztétika üzenete egyszerű: öltözz úgy, mintha arisztokrata felmenőid lennének, a tőlük örökölt vintage holmik alkotnák ruhatárad gerincét, és ne hajszold a legújabb trendeket!

Diana hercegné
Diana hercegné stílusa nagy hatással volt a divatra
Fotó: Gettyimages.com

Az old money trend túlmutat a divat soha meg nem álló körforgásán, és egyfajta időtlen eleganciát képvisel. De mit tehetsz, ha hasonló stílusra vágysz és egy használható ruhatárat szeretnél, ami sohasem hagy cserben?

A stílus felülről lefelé terjed?

Az old money, vagyis a „régi pénz” esztétikája valóban több, mint egy trend a közösségi médiában. Az #oldmoney hastag már közel 1,5 millió, az #oldmoneyaesthetics pedig 600 ezer követés táján jár a legnagyobb képmegosztó közösségi oldal, az Instagram felületén, de a TikTokon is hasonlóan magas számokkal szembesülünk, és a Pinteresten is jelen van a megvalósítási ötleteket gyűjtő keresőszó.

Ugyanakkor, mint minden hasonló trend, az old money-esztétika is kinőtte a divatszektort: az arisztokrácia stílusát idéző jelenség hatása napjainkban a fodrászati, kozmetikai és enteriőr-dekorációs szektorban is megfigyelhető már.

Az arisztokráciához, a társadalmi elithez való tartozni akarás, a valós társadalmi osztály időleges magunk mögött hagyása legegyszerűbben és leggyorsabban a külső attribútumok által lehetséges. Már ami a külsőségeket illeti. Nyilván attól, hogy így öltözködünk, nem leszünk tájékozottak, olvasottak, kifinomultak.

Diana hercegné legikonikusabb szettjei, amelyek örökre meghatározták a divatot

Diana hercegné legikonikusabb szettjei, amelyek örökre meghatározták a divatot

Az arisztokraták mint influenszerek

Az elitet övező misztérium már a középkor óta jellemzi az európai kultúrákat - a magas rangú hölgyek (és urak) voltak koruk influenszerei: hajviseleteik, kedvelt színeik, ruháik, sőt kedvenc hobbijaik, zenéik mind-mind formálták, alakították az alsóbb társadalmi rétegek, a köznép ízlését is.

Gondoljunk csak Sisi, vagyis Erzsébet királyné jellegzetes frizuráira, ejtett vállú ruháira, vagy épp XIV. Lajos, a versailles-i Napkirály elképesztő ruhakölteményeire: mindkettőjük hatása megfigyelhető saját koruk divatján.

XIV. Lajos stílusa például nem csupán a korszak férfi és női(!) divatiparát határozta meg, hanem a képzőművészetre is hatással volt: a korszakban született portrékon megfigyelhető, hogy az alakok ruházata a király ünnepi viseletét idézik meg - sok esetben ezt a hasonlóságot valószínűleg a modell vagy a megrendelő kérésére a kor „Photoshopjával” vagyis a festő ecsete által érték el.

Sissi stílusa és öltözködése meghatározó volt, divatot teremtett
Fotó: Gettyimages.com

Sisi „influenszer-hatása” jóval meghaladta azt a korszakot, amiben élt: hajviselete mellett ruháival, sportolási és szépségápolási szokásaival is divatot, trendeket teremtett. Sarah Y. Wu 2022-es cikkében arról ír, mekkora hatással van és volt Erzsébet Királyné, vagyis Sisi az osztrák női szépségideálra, a szépségipari trendekre, egyes márkák termékpalettájára, illetve a modernkori női szépségápolási rutin kialakulására.

Old money-esztétika olcsón megszámítva?

Az old money-jelenség divatba hozta, hogy szétnézzünk szüleink és nagyszüleink gardróbjában is. Az eszméből arculat lett, a trendhez kapcsolódó vizuális kódrendszer pedig elárasztotta a közösségi felületeket: a divat, különösen a fast fashion pedig megnevezéséhez méltóan gyorsan reagált a jelenségre, egy újabb, sokadik időszakos trendnek minősítve az old money stílust, tipikus old money darabokat idéző holmikkal megtöltve az üzletek polcait.

Ez nem csupán azért gond, mivel ezáltal a jelenség pontosan azt veszíti el, ami megkülönböztette a többi felkapott stílustól: az old money-jelenség napjainkban már nem arról szól, hogy időtlen, klasszikus darabokat viseljünk, amelyek sok esetben valóban anyáink, nagymamáink gardróbjaiban is ott lapulnak.

A fast fashion termékek, ha (messziről) hasonlítanak is azokra a valóban ikonikus darabokra, amelyeket például Coco Chanel, Grace Kelly, Diana Hercegné vagy Jacqueline Kennedy viseltek, minőségben és időtállóságban alulmaradnak a valóban örök darabokhoz képest: a fast fashion üzletekben kapható old money-szetteket nagy valószínűséggel nem fogják tudni megörökölni tőlünk a gyermekeink, unokáink, mert nem tartós anyagokból, aprólékos munkával, hanem futószalagon, minél rövidebb idő alatt kellett elkészülniük.

Grace Kelly a Hátsó ablak forgatásán 1954-ben
Fotó: Getty Images/Sunset Boulevard

Ez nem csupán a már említett gondolati ellentmondás miatt gond, az old money-esztétika a fast fashion szintjére való elmozdulása tovább generálja a divatiparban egyébként is jelentős túlfogyasztást azáltal, hogy a trend minél szélesebb spektrumú követésére, rengeteg új holmi megvásárlására buzdít minket. S ha az (új) old money ruhatár teljes, jöhet a többi: old money stílusú frizura, old money stílusú smink és végül old money stílusú otthon.

A Bridgerton színésznője izgalmas meztelenruhában tündökölt a vörös szőnyegen, mindenkit elbűvölt

Ne csak a kinézetre, az alapanyagra is figyelj!

Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a stílusváltásba, fontos tudnunk, hogy más lehetőségünk is van: a (valódi) old money-esztétika sajátossága, hogy a hosszú távú tervezésre, magas minőségű darabok viselésére, visszafogott eleganciára buzdít.

Mivel az old money-esztétika alapját a napjainkban vintázsnak nevezett darabok adják, secondhand darabokkal foglalkozó boltokban is érdemes keresgélni. A vásárlói tudatosságot pedig saját magunk számára is kamatoztathatjuk: azt az összeget (vagy egy részét), amint havonta fast fashion boltokban hagynánk, inkább tegyük félre. Az így megspórolt összeget pedig valóban minőségi, prémium és időtálló darabokra fordíthatjuk, amiket valóban évtizedekig viselhetünk, majd továbbadhatunk a következő generációknak.

A huszonegyedik században ez az old money-esztétika valódi értéke: a fenntarthatóbb, tudatos vásárlás és pénzügyi gondolkodás, amelyet szintén örökségként adhatunk tovább. A divat változik, a stílus örök: az igazi old money-esztétika, mint minden, fejben dől el.


Galéria

2024.05.25.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Megvannak a 2024-es Emmy-díj jelöltjei, ez a sorozat tarolhat idén

Megvannak a 2024-es Emmy-díj jelöltjei, ez a sorozat tarolhat idén

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)