Szent Neo és Trinity! Alexander Wang olyan kollekciót csinált, hogy nem tudjuk összeszedni magunkat

2018.február.11.

Korántsem csak a New York-i divathét utcai viseletei, partija érdekes, de bizony a kifutón zajló események mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Nagyon úgy tűnik, hogy a 2018-19-es őszi-téli szezonra mindenki valami igazán nagyot szeretne letenni az asztalra.

Alexander Wang 2018-19 ősz-tél
Fotó: Rexfeatures

Egészen őszintén szólva, elnézve a dolgok alakulását, könnyen lehet, hogy a nemzetközi divathetek talán sosem lesznek már olyanok, mint voltak. A folyamat már hosszú ideje zajlik, és minden márka más-más módon reagál az új kihívásokra. Az online felületek segítségével egyre gyorsabban jutnak el a legújabb trendek a vásárlókhoz, akik ma már nem nagyon akarnak fél évet várni, hogy egy-egy kifutón látott trendet maguk is bevessenek. A divathét eredetileg a nagybani vásárlóknak szólt, akik rendeléseket adtak le a cégeknek a következő szezonra, no és a szakmának, akik pedig megjósolták a következő szezon trendjeit.

Ma már sokkal inkább a nagyközönségnek szóló show-k ezek az események, ahol nem a boltosokat, hanem minden vásárlót el akarnak kápráztatni a márkák. Így aztán, a nagyobb figyelem érdekében egyre több cég tervező szakít a hagyományos divathetekkel és szervezi ki a bemutatóját különleges helyszínekre, eltérő időpontokra. A most zajló divathetek előtt minden eddiginél több márka jelezte, hogy már nem, vagy esetenként utoljára vesznek részt az eseményen, ilyen például az Alexander Wang márka is.

A klasszikus Wang-stílus transzformációja a 2018-19-es őszi-téli kollekcióban:

Alexander Wang 2018-19 ősz-tél
Alexander Wang 2018-19 ősz-tél
Fotó: Rexfeatures

A tervező éppen a megváltozott igények miatt egy decemberi és egy nyár végi bemutatóval szeretné közelebb hozni a márkáját a vásárlók igényeihez. Azonban úgy tűnik, hogy úgy akarta otthagyni a New York-i divathetet, ami nem kevés dicsőséget hozott neki az elmúlt 11 évben, amióta jelen van a rendezvényen, hogy azt még sokáig emlegessék. Alexander Wang-et nem véltelenül tartják az egyik legkiemelkedőbb tehetségnek a divatvilágnak. A nagyvárosi divat, a hip-hop, a saját tajvani gyökereiből sikerült egy olyan elegyet gyúrnia, ami azonnal felismerhetővé teszi a márkáját, de ami még ennél is fontosabb, hogy ezzel a 2010-es évek egyik legmeghatározóbb stílusának alapjait tette.

A bemutató helyszíne a Condé Nast (a GLAMOUR magazin anyakiadója) székháza, ahol klasszikus ´80-as évekbeli sikervállalatnak álcázta magát az Alexander Wang márka:

Olvastad már? Alexander Wang szexreklámokkal sokkolja a divatvilágot

Wang túlméretezett melegítős, zömmel monokróm világa hosszú távon persze lehetne unalmas és fárasztó, csakhogy a 37 éves dizájner minden évben tudott valami újat mutatni. Megőrizte a márka alapjait, de sikerült valami előremutatót teremtenie. A 2018-19-es őszi-téli kollekciója pedig túlzás nélkül lenyűgöző lett, ami arra a meglepő következtetésre is sarkallhat minket, hogy ne pusztán a saját birodalmát zseniálisan építgető sztártervezőt lássuk benne, de most sokakban felmerülhetett, hogy Alexander Wang voltaképpen közelebb áll például a klasszikus Chanel-stílushoz, mint azt korábban bármikor is gondoltuk.

Futurisztikus kis feketék, a Chanel és a Mátrix találkozásából alkotta Alexander Wang:

Alexander Wang 2018-19 ősz-tél
Alexander Wang 2018-19 ősz-tél
Fotó: Rexfeatures

A kollekciónak két alappillére volt, az egyik a ´80-as évek, a minibbnél is minibb szoknyák, forrónadrágok, a sok-sok bőr használata, a sziluettek mind-mind felidézik (ha nekünk máshonnan talán annyira nem, de a korszak amerikai filmjeiből jól ismert) miniszoknyás dolgozó lányt. Ugyanakkor, látvány szempontjából mégis sokkal erőteljesebbnek hat a már egy ideje a divatguruk titkos méregkonyhájában születő Mátrix-nosztalgia. Az egyszerre retrós, de témájánál fogva futurisztikusnak ható trend legfőbb rekvizituma a csíknapszemüveg, no és az időnként felbukkanó hosszú, súlyosnak látszó kabátok. Ez két fő hatás keveredik Alexander Wang kézjegyével, és jellemző darabjaival. A transzformált active wear tökéletesen simul egybe a futurisztikus Mátrix-világgal. Ugyanakkor a legmeglepőbb, hogy amikor végignézünk a kollekción, megállapíthatjuk, hogy Wang a legtökéletesebb Chanel-kollekciót alkotta meg a jövőnek. A francia klasszikust idézi a rengeteg kis fekete ruha, a letisztult vonalú zakók, ruhák sokasága. A színvilág eddig sem különbözött lényegesen a francia divatháznál megszokott fekete-fehér-szürke-dominanciától, de talán még soha nem kerültek ilyen nyilvánvaló rokonságba, az pedig, hogy néhány fukszia színű holmival törte meg az uralkodó színvilágot, még tovább erősítette a kapcsolatot a két márka között.

A monokróm színvilág megtörése a kollekcióban:

Alexander Wang 2018-19 ősz-tél
Alexander Wang 2018-19 ősz-tél
Fotó: Rexfeatures

Olvastad már? 7 dolog, amivel Coco Chanel megváltoztatta a divatvilágot

Alexander Wang olyan kollekcióval búcsúzott a divathetektől, ami egyszerre többnek, fontosabbnak látszik, mint egy átlagos szezonbemutató. A tervezőnek sikerült szintézist teremtenie a saját korábban felforgatónak ható túlméretezett sportsikkje és a divat legnagyobb klasszikusa között. Sokan keresték már Karl Lagerfeld lehetséges örökösét, hogy ez lehetne akár Wang is, azt nem nagyon hozta szóba senki, pedig most úgy látszik, más rajta kívül nem lehet az.

Alexander Wang kreációi akár Lagerfeld fejéből is kipattanhattak volna:

Alexander Wang 2018-19 ősz-tél
Alexander Wang 2018-19 ősz-tél
Fotó: Rexfeatures

Ez is érdekelhet

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

GLAMOUR Horoszkóp

Horoszkóp: Így alakul a szerelmi életed 2022-ben a csillagok szerint

Horoszkóp: Így alakul a szerelmi életed 2022-ben a csillagok szerint

Monitor

Érdekességek, melyek után máshogy fogod látni a Jóbarátok és az Így jártam anyátokkal sorozatokat

Érdekességek, melyek után máshogy fogod látni a Jóbarátok és az Így jártam anyátokkal sorozatokat