Unisex, környezetbarát karkötők, melyekkel még környezetvédelmi szervezeteket is támogatsz

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A CRKL újrahasznosított karkötőket tavaly ősszel dobta piacra az öko start-up cég megálmodója Zele Bence. Az újrahasznosított alapanyagból készült karkötők megvásárlásával, közvetlenül támogathatsz környezetvédelmi szervezeteket. Figyelj csak!

Mikor és hogyan születtek a CRKL karkötők?

A környezettudatos életmód mellett mindenképpen szerettem volna egy saját környezetvédelmi projektbe belekezdeni, több ötletem is volt, de úgy éreztem még hiányzik valami. Az áttörést 2017/2018 telén az hozta meg, hogy más aspektusból közelítettem meg a kérdést: egy új projekt helyett a már meglévőket hazaiakat kellene támogatni. Elsősorban a már működő non-profitokat szerettem volna megcélozni, de adódott a kérdés, hogyan? Egy olyan terméket szerettem volna, amely lehetővé teszi egyszerre több párhuzamos projekt támogatását. Ekkor született meg először a logó és a 5th element koncepció (a projektek a 4 element köré épülnek a tudatos vásárló a 5th element), majd további tervezés és finomhangolás után végül a CRKL karkötő. Jelenleg barátnőmmel, aki most már egyben üzlettársam is működtetjük a céget.

Minek a rövidítése a CRKL?
A márkanevet a körforgásos gazdaság ihlette a CRKL betűszó az angol circle szóra utal. Azért volt szükséges módosítani, mert az ilyen nagyon általános jelentésű szavak nem használhatók márkaként és nem is lehet rájuk védjegyet bejegyezni. A logónk egyébként egy körben lévő 4 ősi elem (föld, tűz,víz, levegő) stilizált , minimalista módon megjelenítve.

Miért tartottad fontosnak, hogy a karkötők zero waste szellemben, különböző hulladékok felhasználásából szülessenek?
Próbáltam a koncepció és a termék tervezésénél a lehető legkörültekintőbben eljárni. Hiteltelennek tartottam volna, ha egy környezetvédelmi projekteket támogató és fenntartható életvitelt hirdető zöld márkaként primer alapanyagokból készítjük a karkötőket.

Honnan nyered a hulladékot?
A karkötőt újrahasznosított poliészterfonálból fonatjuk egy hazai vitorláskötélgyártó céggel. A műanyag charmok tiszai újrafeldolgozott műanyaghulladékból kelnek új életre. Az alapanyagot partnerünk a PET KUPA tevékenységének köszönhetjük. Összegyűjtés után szín és típus szerint szelektálják majd darálják a műanyagot. A fa charmokat egy fafaragó mester készíti bútoripari körtefahulladékból (tüzifának minősített falapok). A fém charmok anyaga pedig újrahasznosított alumínium és sárgaréz.

Mi a további különlegessége annak, ha valaki egy ilyen karkötőt visel?
Hasonló karkötőkhöz viszonyítva kiemelkedően magas 50%-os támogatási rátát alkalmazunk, a transzparencia jegyében pedig konkrét visszacsatolást nyújtunk a megvalósult projektekről. Mivel gyűjthető és tetszés szerint variálható a kollekció ezért egy karkővel több projekt is támogatható. Ráadásként egy egyedi, levédetett formaterv, így máshol ilyen ékszerről nem beszerezhető.

Mi a márka hosszú és rövid távú céljai?
Rövid távon szeretnénk a már meglévő partnereink minél több projektét finanszírozni. Természetesen nyitottak vagyunk új partneri kapcsolatokra, hogy minél több zöld projekt közül választhasson a vásárló. Továbbá keressük a lehetőséget a cigarettacsikkek újrahasznosítására vagy legalább a jelenleginél (kommunális szemét része) hatékonyabb ártalmatlanítására. Ezzel párhuzamosan a termékkínálatot is folyamatosan bővítjük. Már Idén tavasszal érkezik 4 színes karkötő limitált kiadás formájában, nyáron/ősszel pedig a második állandó színt is bevezetjük. És persze nekünk is megfordult már a fejünkben, hogy a karkötőn kívül létezik még más ékszer is…Hosszú távon szeretnénk magunkat globálisan is megmérettetni.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

4 lépés a változástól való félelem legyőzéséhez, hogy merj szakmát váltani – a Jooble állásportál tippjei

4 lépés a változástól való félelem legyőzéséhez, hogy merj szakmát váltani – a Jooble állásportál tippjei

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője