Zsuzsi-e vagy? A botrány másik szereplője

2015.augusztus.10.

Milyen szerepe volt a cégednek, a Moviebar Productionsnek, a sok figyelmet kapó Zsuzsi-e vagy? videoklipben?
A Zsuzsi-e vagy? valójában egy szeretetkampány része, egy kis lépés egy toleránsabb magyar társadalomért, ahol Lakatos Márk ötletgazda vezetésével sok magyar híresség kéri, hogy fogadjuk el és ne ítélkezzünk, ha valaki bármiben, akármiben más. Ennek a projektnek a létrejötte igazi csapatmunka volt. Sok jó erő gyűlt össze, éreztük, hogy ez egy hasznos ügy, ahol hiteles arcokkal adhatunk át egy fontos üzenetet. Márk meghallgatta és ki is kérte a véleményünket, Vermes Orsi zenei menedzserrel és Miki357 rendezővel négyen együtt döntöttünk minden kérdésben. Az én szűkebben vett feladatom — miután filmproducer vagyok — az volt, hogy a Moviebarral a filmgyártás részét megoldjuk, lehetővé tegyük úgy, hogy ez egy teljesen low budget produkció. Ez nagy varázslást igényelt és fantasztikus kollégákat, itt külön megemlíteném a Bényei Andrea és Rozgonyi Berta alkotta gyártási csapatot, akik nélkül ez a projekt nem jöhetett volna létre. Rengeteg filmes szakember támogatott még minket a kamera-lámpa kölcsönző cégtől, Gulyás-Kiss Zoli kaszkadőrön át, egészen az operatőrünkig, Buk Mikiig, a hangmérnökig és még sorolhatnám. Sokan ingyen, vagy kevés pénzért jöttek el nekünk dolgozni.

Fotó: Éder Krisztián
Fotó: Éder Krisztián

Miért kell ilyen klipeket készíteni Magyarországon?
Annak idején egy olyan gimibe kezdtem járni, ahol baj volt, ha valaki egyéniség. A középszer és az unalom volt ott az elfogadott. Ez traumatikusan hatott rám, és mindenfélébe menekültem. Aztán átkerültem egy másik, nyitottabb szellemiségű helyre, és hirtelen jó lett minden. Szerintem a mai napig van egy ilyen vonulat itthon, hogy legyél középes, mert az a jó. Legyél olyan, mint az átlag, és semmiben ne különbözz, ne akarj kitűnni. Szerintem meg legyél valamilyen, ha neked úgy jó, de leginkább önmagad! Úgy érzem, mostanában különösen nem jó felé halad ez az ország, pedig annyira jó hely lehetne. Túl sok a gyűlölködés, az értelmetlen bűnbakkeresés, ellenségkép állítás. Bízom benne, hogy bizonyos folyamatokat meg lehet állítani.

Hogyan sikerült az ügy mellé állítani ennyi ismert, sikeres embert?

A Zsuzsi projekt ötlete Lakatos Márktól származik teljes egészében! Ő találta ki, hogy feldolgozza a régebbi Sickratman-dalt. Mi Márkkal egy általános iskolába jártunk, azóta vagyunk jóban. Felkért, hogy segítsek neki összehozni a Zsuzsi projektet, én pedig egyből igent mondtam. A többiekkel konzultálva és egyetértve megkeresett sok ismert embert, akiket fontosnak gondoltuk az ügyünk mellé állítani. Ez a lista bővült például a rendezőnk hatására is, hiszen képvisel egy markáns stílust, és ő is hozott egy pár arcot. Nyilván volt, aki nem vállalta a szereplést, mert mondjuk nem illik bele az imázsába, de ilyen nem túl sok akadt szerencsére, a nagy többség, hacsak nem volt épp külföldön, jött.

Mi volt számodra a legizgalmasabb munka közben?
Alapvetően szeretek néha egy-egy ilyen kezdeményezés mellé állni a reklámfilmek és a különböző filmes munkák mellet. A Moviebar 2004 óta létezik, Trepper Viki nevű másik producerrel rengeteg reklámon vagyunk túl, ahol az üzenet leginkább annyi, hogy "Kedves vevő, vedd meg a termékünket!" A filmes munkákkal pedig — akár egy amerikai nagyjátékfilmmel, vagy most épp egy nagyszabású ZDF-ORF koprodukcióban készülő osztrák-német kosztümös tv-játékkal — történetet mesélünk. A Zsuzsi egészen más, itt a legizgalmasabb az volt, hogy valami olyanban vehetünk részt, ami társadalmi ügy és üzenettel bír, és talán a sok komoly névvel elérhetünk egy minimál hatást, hogy változzon valami itthon.

Mekkora sikere van a klipnek?
A kampány elején vagyunk még, és máris rengetegen beszélnek róla. Erre a legjobb példa eddig az volt, hogy a napokban egy ismeretlennel elkezdtem beszélgetni, akinek egy közös ismerősünk mesélte, hogy az Eszterék csinálták a Zsuzsi-e vagy kampányt, és azonnal tudta, miről van szó.

Olvastad a Youtube kommenteket?

Nem igazán érdekelnek a kommentek. Hiszek abban, hogy létrehozni, alkotni kell, nem kritizálni. Idealista vagyok, és szeretném hinni, hogy ilyen jellegű összefogásoknak, kezdeményezéseknek van értelme, és talán fény gyúl bizonyos agyakban ilyen ügyek hatására. Legyen már ez az ország szerethetőbb, élhetőbb, kevésbé kirekesztő és acsarkodó!

Mi lesz a folytatás és mi a célotok?
Nekem és a Moviebarnak az a folytatás, hogy felkért épp a svéd állami televízió egy tévés dokumentumfilmes projektre, amivel Magyarország nagyon rossz ottani megítélésén próbálunk változtatni. Gyerekekkel fogunk forgatni, akik mind-mind más és más háttérrel rendelkeznek, akár különböző etnikumúak, de magyarok, és mind szuper cukik. Bízom benne, hogy Magyarország egyszer egy még klasszabb hely lehet!

Kattints ide és nézd meg a Zsuzsi-e vagy? című klipet a legnagyobb hazai sztárok vendégszereplésével:

Ez is érdekelhet

Selena Gomez is beszállt a szezon legmenőbb trendjébe, a blézerruhák tarolnak most mindenhol

Selena Gomez is beszállt a szezon legmenőbb trendjébe, a blézerruhák tarolnak most mindenhol

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő