„Beszélgetni kell, segítséget kell kérned. Nincs ebben semmi szégyellnivaló” - Lakatos Márk 10 kedvenc idézete, amire szüksége van a mentális egészségednek

Nem csak divattémákban, hanem a mentális egészséggel kapcsolatban is érdemes a stylist tanácsait megfogadni
Nem csak divattémákban, hanem a mentális egészséggel kapcsolatban is érdemes a stylist tanácsait megfogadni
Fotó: BolegaNiki/GLAMOUR

Fontos vagy, fontos az egészséged, a jól léted, és fontos, hogy jól érezd magad a bőrödben. Lakatos Márk stylist, műsorvezető, divatszakember tíz idézetet gyűjtött össze neked, és egészítette ki saját gondolataival. Érdemes időt szánni rá, elgondolkodni rajta, és időről-időre visszatérni hozzájuk, hogy mindig te maradj a legfontosabb.

A test sosem lehet trend. Szükség van az inkluzivitásra a kifutókon, hogy a test ne egy trend legyen. – Felicity Hayward, plus-size model

Rengeteget hozzátenne az emberek mentális egészségéhez, ha elfogadnánk, hogy nem testideálokat kell keresni, ne aszerint éljünk, hogy most éppen ilyen test a szép, két hónap múlva pedig másmilyen. Fogadjuk el, hogy mindig is sokféle testtípus élt a Földön, és ez a jövőben is így lesz.

Azt mondani egy depressziós embernek, hogy lendülj túl rajta, az annyira hasznos, mint egy rákos embernek azt mondani, hogy hagyd abba a rákot – Ricky Gervais, humorista

Az összes mentális betegség, betegség. Nagyon sok olyan gyógyászati trend van, ami összeköti a lelket és a betegséget. Ha fizikai tünet van, annak fel kell tárni az esetleges lelki okait, de a lelki betegségnek az okait is fel kell tárni, majd gyógyítani.

Elvesztettem barátokat, akik véget vetettek az életüknek, mert nem akartak segítséget kérni. Beszélgetni kell, segítséget kell kérned. Nincs ebben semmi szégyellnivaló. –Dwayne Johnson, színész

Nagyon fontos, hogy az ismert emberek is beszéljenek arról, hogy ők is ugyanazokkal a problémákkal küzdenek. A hírességeknek hatalmas felelőssége van, ez egyszerre óriási lehetőség, ugyanakkor veszély, ha rosszul használják.

Ha akár fizikailag, akár érzelmileg éhezel, soha nem fogsz száz százalékosan működni. Soha nem fogod a legjobb formádat hozni, és akkor soha nem azt a lehető legjobb életet éled, amit élhetnél. – Lilly Collins, színésznő

Ha nagyon kívülállónak érzed magad, sokszor evéssel szerzed meg az elfogadást és a szeretetet, vagy éppen azzal, hogy megtagadod magadtól az ételt. Az evés az érzelmeinket reprezentálja. Azokban a társadalmakban, ahol mentális problémái vannak az embereknek, ott étkezési problémáik is vannak, mert az fejezi ki a mentális igényeket, szükségleteket, hiányokat.

glamour plusz ikon Csernus Imre: „A magyarok nem mernek beszélni a hiányosságaikról, miközben tagadják a hibáikat”

Csernus Imre: „A magyarok nem mernek beszélni a hiányosságaikról, miközben tagadják a hibáikat”

A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább százszor megtettem. – Mark Twain, író

Sokféle addikció létezik, de mindben közös, hogy az ember nem a maga ura. Ki kell töltenie magában egy űrt, és ezzel ki is nyomja onnan saját magát. Az addikciónál a lelket kell gyógyítani, meg kell találni, mi az a hiány, amit a kábítószer, az alkohol, cigi vagy bármi segít elnyomni.

Nem szégyellem, hogy nőnek öltözök, mert nem gondolom, hogy szégyen nőnek lenni. – Iggy Pop, énekes

Évezredek óta a rangunknak, pozíciónknak, nemünknek megfelelő ruhát kell viselnünk, miközben ha elfogadjuk azt, hogy az öltözködés a lelkünk kivetülése a testünkön, méghozzá ruhák formájában, akkor sokkal inkább egy kifejezési eszköz kellene, hogy legyen, nem pedig a hatalomnak, mindenféle ideiológiáknak a testünkre írt szabályrendszere és kötelező diktatúrája. Ahhoz, hogy az ember megőrizze valahogy a mentális egészségét, meg kell tanulnia, hogyan tartson be olyan szabályt, amit muszáj, miközben saját magát is ki tudnia fejezni.

Minél rosszabbul állnak a dolgaid, annál jobban kell kinézned! – Coco Chanel, divattervező

Az öltözködésünkkel kommunikálhatunk, és hatással lehetünk a hangulatunkra is, a fizikai jóllétünket is befolyásolni tudja, ezért fontos ezt tudatosan művelni. Van, aki ha rosszul érzi magát, szépen felöltözik, van, aki elbújik egy gendersemleges ruhában. Igenis tudjuk módosítani és befolyásolni a ruhákkal a viselkedésünket, a hangulatunkat, a pszichénket.

Fitnesz: ha palackban lenne, akkor mindenkinek nagyszerű teste lenne – Cher, énekesnő

A testmozgás sokkal fontosabb dolog annál, minthogy milyen lesz a testünk képe. Ha elfogadjuk azt, hogy a test mennyire különböző és sokféle, akkor a saját tested egészségét, életben tartását kell célul tűzni, nem egy képet, mert az nagyon rossz irányba visz.

glamour plusz ikon Steiner Kristóf: „Már nem ahhoz mérem magam, hol vagyok ahhoz képest, ahol mások tartanak”

Steiner Kristóf: „Már nem ahhoz mérem magam, hol vagyok ahhoz képest, ahol mások tartanak”

Ha Isten tud jobbat a szexnél, azt biztosan megtartja magának. – Sting, énekes

Hasonlóan az étkezéshez, a szex is egy fajfenntartó, biológiai funkcióból lett szociális jelenség az ember tudata miatt. Már egyáltalán nem az a lényege, hogy abból gyerek szülessen. A szex ma nem csak arról szól, hogy a Föld fennmaradjon, főleg akkor, amikor nyolcmilliárd ember él rajta.

Az embereknek igénye van arra, hogy erről beszéljünk, hogy elfogadjunk, hogy empatikusak legyünk a másik felé, hiszen a szexualitás legfontosabb része, hogy az érdekeljen, mi a jó a másiknak, és ekkor tud párbeszéd kialakulni. Erről szól a SZX_MCHN című előadásunk a Trojkával is. A szexualitás a lehető legjobb dolog lehet akkor, ha nem szorítjuk mindenféle gyűlölködés és tabuk közé, hanem adott kor és szabad döntés után mindenkinek a legjobb élmény lehet.

A kreatív tevékenység a legfontosabb számomra, és azt hiszem, mindenki lelkének jót tesz, bármi is legyen az. Nem kell filmrendezőnek lenni, kertészkedhetsz is, de szerintem mindenkinek alkotni kell valamit. – Ricky Gervais, humorista

A kreativitás mindenki számára fontos, akkor is, ha nem ebben dolgozik. A kreatív hozzáállás elengedhetetlen az élethez. Az egyik legszebb dolog, amikor valamiből kreál valaki egy újat. Lehet az egy növény nevelése, egy hobbi, egyszerűen csak keresni kell az újat, mert akkor érzed azt a szabadságot, hogy ura vagy a saját életednek.