Egy nem mindennapi programozó édesanya története: Így lettem újszülött mellett informatikus

2019.május.17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Divat lett a programozás és végre már nem csak a fiúkat vonzza ez a szakma, hanem egyre menőbb az, ha a nők is megtanulnak programozni. Dőlnek a szelfik a #devgirls és a #girlswhocode hashtagekre. Retro fejhallgató, agyonmatricázott laptop, kávé. Raklap a bútor, babzsák a fotel. Újabb kockát rántunk ki az előítéletek Jenga-tornyából! Ha azt is akarod tudni, hogy a NŐ programozók sikere mögött milyen egyéni sorsok vannak, akkor kövesd rovatunkat.

Az iskolai ünnepségekről egyszerű kép él a fejünkben: gyerekek énekelnek, mindenki kap virágot, majd otthon vár apa a főztjével, esetleg étteremben vacsorával. Mi van az egyedülálló anyukákkal, akiknek ráadásul még olyan kicsi a gyerekük, hogy beszélni is alig tud, nem hogy fellépne az iskolai ünnepségen, és akiknek az éttermi kiruccanás sem feltétlenül opció? Nekik szól Réka története, aki az idei anyák napját új szakmájával, és új állással ünnepelte, és tudja, hogy gyereke egyszer még biztosan hálás lesz ezért neki.

Réka tíz évig dolgozott agrármérnökként a NÉBIH-nél, ahol elsősorban a problémamegoldásokat elősegítő feladatok és a rendszerszervezési munkák kötötték le.

Út a Barbie babáktól a kockaságig - Nők az IT világában

Út a Barbie babáktól a kockaságig - Nők az IT világában

Bár a munkahelyén jól érezte magát, mégis úgy gondolta, hogy eljött a váltás ideje. Amikor Réka várandósan magára maradt, rádöbbent, hogy nem várhat tovább és megteszi a kezdő lépést egy új szakma felé. Programozóként dolgozó bátyja vezette be először a kódolás világába, amikor megmutatta neki, milyen feladatokkal kerül szembe munkája során és milyen problémákat kell megoldani egy szakmabelinek. Innen már nem volt visszaút: Réka beleszeretett a programozásba.

Hogyan tovább?

Rékának olyannyira megtetszett a programozás sokszínűsége és a számtalan lehetőség, amit meglátott benne, hogy elhatározta, utánajár, milyen módszerekkel kerülhet minél előbb álmai állásához. "A felsőoktatást, mint lehetőséget hamar kizártam, mert nem szerettem volna újabb éveket eltölteni az elméletek megtanulásával, hogy azután a gyakorlati részt az új munkahelyem tudjam csak megtanulni" – meséli Réka, akinek emellett kisgyermekére is vigyáznia kellett.

Alapos utánajárás után jelentkezett a Codecool programozóiskolába, ahol rövid idő alatt a gyakorlati képzésnek köszönhetően megtanult mindent, ami egy sikeres pályakezdéshez szükséges. Réka a képzés elején eltökélte, hogy még a gyed lejárta előtt egyéves gyermeke mellett egy év alatt elvégzi az iskolát.

5+1 ok, hogy megtanulj kódolni

5+1 ok, hogy megtanulj kódolni

Természetesen Rékának kijutott a nehézségekből is ezalatt az év alatt, hiszen nem volt egyszerű feladata: végig kellett csinálnia a képzést és közben gondoskodnia kellett a kisbabájáról. "Nagy lelki támogatást kaptam a Codecoolban, főleg al mentoromtól. A szüleim segítsége nélkül nem sikerült volna. A kisfiam 20 hónapos volt, amikor a bölcsit elkezdte, és ez nagy könnyebbséget jelentett. Tudtam, hogy végig kell csinálnom az iskolát. Soha nem az volt a kérdés, hogy megcsinálom-e, hanem az, hogyan." Amikor Rékának volt egy kis ideje, azt tanulással töltötte. Próbált sportot is beiktatni, mert így jobban bírta a kialvatlanságot. "Erőt adott a tudat, hogy belátható időn belül végezni fogok, és a baba se fog örökké éjjelente sűrűn kelni."

Tervei a nem várt mértéket is túlszárnyalva teljesültek, mivel a záróvizsga előtt pár héttel már több állás is kilátásba került az édesanyánál. Még ő sem számított arra, hogy hamarabb is elérheti a célját, mint gondolta, hiszen még a záróvizsga előtt felvették a Capture IT Services Kft-hez, ahol az iskola elvégzése után már másnap tudott kezdeni.

Megtanulni programozni? Oké! De hogyan?

Megtanulni programozni? Oké! De hogyan?

Neked is sikerülhet!

Ha Rékának negyven év felett egyedülálló édesanyaként sikerült, neked miért ne sikerülhetne? Lehet, hogy mást tanultál az egyetemen és lehet, hogy eddig úgy gondoltad, a programozáshoz elengedhetetlen az előzetes tudás, de Réka példája bizonyítja, hogy eltökéltségen és szorgalmon kívül nincs is szükség másra!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője