Az apai ösztön létezik, és a férfiak agya tényleg megváltozik, ha gyerekük születik

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy kisbaba érkezése megváltoztatja az egész család életét. Az nem újdonság, hogy a nőre milyen hatással van, ha édesanyává válik, viszont kiderült, hogy a férfiak agya is megváltozik, ha apukák lesznek.

Gyakorló apukák vallanak arról, hogyan változott meg teljesen az életük.
Gyakorló apukák vallanak arról, hogyan változott meg teljesen az életük.
Fotó: Getty images/Glamour

A tudomány pár éve kezdett el tüzetesebben is foglalkozni azzal, hogy az apukáknál is kialakul hasonló, mint az “anyai ösztön”. Az apai gondoskodás idegi és hormonális mechanizmusai megváltoznak, az anyukák és apukák is hasonló hormonális változásokon mennek keresztül, melyek az agyukkal és a viselkedésükkel kapcsolatos. Hasonlókról meséltek az általunk megkérdezett friss apukák, akiknek teljesen megváltozott az életük, mióta kiderült, hogy bővül a család.

HIRDETÉS

Az apaság megélése

Dávidék nagyon tudatosan készültek a gyermekvállalásra. „Minden olyan szépen történt, ahogyan azt elterveztük, de nagyon tudatosak is voltunk. Sokat olvastunk, nagyon készültem rá én is, de van, amire nem lehet. Nem vagyok pánikolós, de mikor beindultak a fájások, akkor azért kétségbe estem, hogy mit is kell csinálni” - meséli. Leviben is akkor tudatosult az egész, mikor megszületett a gyereke, bár előtte is beszélt hozzá. „Más egy nőnek, aki folyamatosan érzékeli a babát. Persze én is megfogtam és éreztem, ahogy mocorog, de talán számomra az első nagyobb változás az volt, amikor láttam az ultrahangon, hogy hoppá, tényleg ott van egy kis ember. És mikor megszületett, akkor realizálódott úgy igazán minden."

Attiláéknál még pár hónap, amíg megérkezik a baba, de már ő is készül rá, leginkább még azzal, hogy minden készen álljon, minden meglegyen, de már most beszél ő is a gyerekhez, és próbál minél több információhoz jutni. „Most még távolinak tűnik, előre nem stresszelek rá, majd ha itt lesz, kiderül, hogyan alakul a napi rutin. Beszélgetek olyan barátaimmal, akiknél pár hónapja érkezett a baba, van, aki azt mondja, miközben a babakocsit tologatja, hogy még mindig hihetetlen, hogy tényleg megtörtént, és szülők lettek” - szerinte benne is akkor fog igazán tudatosulni minden, mikor már hárman mennek haza.

Már a terhesség alatt kialakul a kapcsolat

Azt is megfigyelték a kutatásokban, hogy az, hogy melyik férfinak mennyire változik meg mérhetően is az agyműködése, attól is függ mennyit kommunikál a gyermekével, és mennyire veszi ki a részét a gondoskodásból. Az apukák arról számoltak be, hogy mindannyian beszéltek gyermekükhöz már az anyaméhben is. „Nagyon érdekes volt, hogy mikor megszületett, ott voltunk a szobában, de a szülésznő elvitte, és nagyon sírt, én odamentem hozzá, elkezdtem beszélni, és azt gondolom, megismerte a hangom, mert nyugodtabb lett. Ennél meghatóbb dolgot nem éltem át, örökre megmarad bennem” - mesélte Dávid. Attiláék szintén apás szülést terveznek, úgy érzi, ki nem hagyná, hogy az első perctől ott legyen ő is, és együtt csinálják ezt is végig a feleségével. „Nagyon érdekes, hogy rendszeresen beszélek a babához, és mikor ráteszem a kezem a feleségem pocakjára, és megszólítom a gyereket, hogy minden rendben van-e odabent, rúg egyet” - meséli.

Fogantatás, öt nap szabadság és munka kifulladásig - hogyan lehet egy apa szerepe több, mint amit a rendszer enged?

Fogantatás, öt nap szabadság és munka kifulladásig - hogyan lehet egy apa szerepe több, mint amit a rendszer enged?

A természet tökéletes

A terhesség, a szülés és a szoptatás hormonális változásokat okoz az anyákban, de a kutatók szerint a férfiaknál is hasonló történik. Állatokon és embereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az újdonsült apáknál megnövekszik az ösztrogén, az oxitocin, a prolaktin és a glükokortikoid hormonok szintje – derül ki Elizabeth Gould pszichológus és a Princetoni Egyetem munkatársai által végzett tanulmányokból. Úgy gondolják, hogy a csecsemő érintése, a gondoskodás váltja ki az apukákból ezt a folyamatot. Az oxitocin emelkedése például azért izgalmas, mert egyrészt a gondozás váltja ki a termelődést, másrészt a megemelkedett szint ösztönzi a további gondoskodást, tehát ez egy olyan 22-es csapdája a természetnek, ami tökéletes. A velünk beszélgető édesapák is alá tudják ezt támasztani. Leviéknél nem volt a családban gyermek, ezért az első időszak a bizonytalanságról szólt, aztán minden megváltozott. „Először sokkolt, hogy úristen, életben kell tartani egy embert. Azt se tudtam, hogyan kell megfogni, tele voltam bizonytalansággal, hogy nem túl szoros a pelenka, vagy nem túl laza? De aztán ez gyorsan átváltott magabiztosságba, és elmúlt az az érzés, hogy ez egy olyan új terület, amiről semmit sem tudok” - meséli Levi.

A friss apukáknak is vannak félelmeik
Fotó: Kelly Sikkema / Unsplash

A segítség mindenkinek fontos

Ugyanez a félelem már most megvan Attilában is. „Szerintem a szülés utáni pár hét nagyon nehéz lesz, kihasználom az apaszabadságot, és utána is úgy tervezem, hogy mivel a munkám megengedi, itthonról dolgozok majd, mert ez biztosíték a feleségem részére is. Ha nem tudjuk, mit kellene csinálni, akkor legalább ketten tudunk kitalálni valamit” - mondja. Abban minden apuka egyetértett, hogy a gyermek születése után az élet többé már nem lesz ugyanolyan. Az alváshiány és az azzal járó fáradtság, türelmetlenség mindenkinél előjön, de egyik apuka sem problémaként utalt erre, inkább egy olyan szakaszként gondoltak rá, ami majd idővel jobb lesz. „Az első hat hét tényleg nehéz, de igazából azóta egyre csak jobb lett” - mondja Levi. „Tudom, hogy ha kicsit türelmetlenebbül szól hozzám, az nem nekem szól, hanem annak a fáradtságnak, amit az alváshiány okoz” - meséli Dávid.

A fürdetések az enyémek, és próbálom mindenben kivenni a részem, mert hiszem azt, hogy ott kell lenni egy támogató pasinak, aki segít neki, ha fáradt, és azt is látja, ha éppen arra van szüksége, hogy egy kicsit kimozduljon otthonról. Ilyenkor minden a gyerekről szól, de nagyon fontos, hogy az anyuka is megtalálja magát” - meséli Dávid, aki imádja figyelni az egy éves gyerek feljődésének a mérföldköveit. Egyébként Levi is azt emelte ki, hogy szolidarít a feleségével, és inkább kevesebbet, de együtt mozdulnak ki, illetve ő is azt mondta, mennyire izgalmas látni, ahogyan a négy hónapos gyermeke újabb dolgokra képes, elkezdi jobban felfedezni a környezetét, vagy éppen ő tanul, és már a sírásból tudja, hogy éhes, álmos vagy éppen a hasa fáj. Attila pedig azt várja, hogy vajon milyen lesz a gyerek személyisége, milyen lesz, mikor még csak pár napja érkezett meg, de már mégis megmutatja a személyisége első morzsáit.

A tudomány igazolta, hogy a gondoskodás az apukák agyát is megváltoztatja
Fotó: Seif Eddin / Unsplash

Az apai ösztön

Amiről Levi beszél, az nem véletlen, hanem tudományos tény. Sokáig azt gondolták, hogy az “anyai ösztön” valami nehezen megmagyarázható, talán már spirituális kapcsolat az oka annak, hogy az édesanyák felismerjék a gyerekük egyedi sírását, de tanulmányok szerint az apukák ugyanolyan jók ebben, mint az édesanyák. 27 apát és 29 anyát kértek meg arra, hogy öt csecsemő sírása közül ismerjék fel a saját gyerekük sírását.

A férfiak ugyanolyan jól teljesítettek benne, mint a nők, és az esetek 90 százalékában felismerték a saját gyermekük sírását. Azt is megfigyelték, hogy a férfiak agya úgy változik, ha gyermekük születik, mint mikor egy új képességet vagy nyelvet sajátít el valaki. Sőt, azt is mérték, hogy egynemű férfi szülők esetén, azok a férfi apák, akik elsődleges gondozók voltak, erőteljesebb agyi működést mutatnak, mint a másodlagos gondozó apukák. Az agyban azok a részek aktiválódnak a férfiaknál is, amelyek a vizuális feldolgozáshoz, a figyelemhez és az empátiához köthetőek.

A jövőért aggódnak

Abban minden apuka egyetértett, hogy a jövő kérdése sokkal jobban foglalkoztatja őket, mióta apák lettek, és sokkal jobban aggódnak is miatta. „Ha vannak is nyomasztó gondolatok a várakozás alatt, az inkább a távoli jövő miatt van” - mondja Attila. Levi gyakorló apaként szintén nem a jelenen, hanem a későbbieken gondolkodik már előre.

Nem érzek olyan nyomást, hogy ezt vagy azt meg kell csinálnom, különben rossz apuka leszek. Inkább a problémamegoldáson gondolkodok, hogy például utánanézek a családtámogatásoknak, vagy valakitől hallottuk, hogy nincs elég óvodai hely a kerületben, és annak nyomozok utána, és ki is derült, hogy inkább a bölcsődei hely kevés. Hogy mit csináljunk majd, ha olyan iskola tetszik, ami másik körzethez tartozik, szóval távoli dolgok is előkerülnek, és sokat beszélgetünk a feleségemmel arról is, hogyan tudjuk majd a világra nyitott, kritikusan gondolkodóvá nevelni, mint amilyenek mi is vagyunk” - foglalja össze.

A tudomány arra is magyarázatot adott, hogy az agy változásában résztvevő spanyol férfiak miért mutattak szignifikánsabban jobb eredményeket: egyszerűen azért, mert tovább maradhattak otthon az újszülött mellett. Ezért jobban kivehették a részüket a gondoskodásban, jobban átalakult az apai agy, ez pedig motiváltabbá tette őket abban, hogy folyamatosan részt vegyenek a gyakorlati ellátásban, ez pedig hosszabb távon is javít a szülői kapcsolatokon. A kutatások készítői éppen ezért azt üzenik a döntéshozóknak, hogy az apáknak járó szabadságokkal és lehetőségekkel bánjanak bőkezűbben, mert azzal az egész társadalom csak nyerhet.

Ne maradj le a cikkeinkről a témában!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Emlékszel még a kisfiúra az Igazából szerelemből? Most feleségül vette gyönyörű menyasszonyát

Emlékszel még a kisfiúra az Igazából szerelemből? Most feleségül vette gyönyörű menyasszonyát

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

6 dolog, amit ha betartasz, elkerülheted az intim fertőzéseket (x)

6 dolog, amit ha betartasz, elkerülheted az intim fertőzéseket (x)

A nyári bőrápolás 5 leggyakoribb tévhite, amiket sose kövess el (x)

A nyári bőrápolás 5 leggyakoribb tévhite, amiket sose kövess el (x)

Nagyon fontos: ezt semmiképp se hagyd otthon, ha nyaralni mész (x)

Nagyon fontos: ezt semmiképp se hagyd otthon, ha nyaralni mész (x)

Töredezett a hajad? Ez a hajápoló csodákra képes (x)

Töredezett a hajad? Ez a hajápoló csodákra képes (x)