Kiderült, hányadik kapcsolat a legboldogabb az életünkben

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Számodra mi a legfőbb mozgatórugó egy kapcsolatban? Az elsöprő szenvedély, a mély intimitás vagy a biztonság és az elkötelezettség? Egy elmélet szerint az életünkben összesen háromféle szerelmet élünk át, és mindegyik más-más alapokra épül. Azonban egy közülük sokkal nagyobb boldogságot hozhat, mint a többi.

Az elmélet szerint három különböző szerelem létezik, de nem mindegyik egészséges
Az elmélet szerint három különböző szerelem létezik, de nem mindegyik egészséges
Fotó: Profimedia

A 3 szerelem elmélete szerint mindannyian három nagy szerelmet tapasztalunk meg az életünkben, amelyek közül az utolsó a legegészségesebb. Az első szerelem a vágyról, a szenvedélyről szól, és elsősorban a szexuális vonzalmon alapul, a második pedig az intimitásra és a kompatibilitásra épül. A tuti befutó azonban a harmadik szerelem, ugyanis ott minden megtalálható, ami az első kettőben külön-külön bukkan fel: a vonzalom és az intimitás is, pluszban pedig egy nagyon fontos elemmel, az elkötelezettséggel egészül ki. Ezek a biztos alapok teszik lehetővé azt, hogy a harmadik kapcsolat lehessen a legboldogabb az életünkben. De nézzük részletesebben, hogy miről is van szó!

Egy jó kapcsolat ismérvei

Ezt az elméletet Helen Fisher antropológus munkája ihlette, aki megállapította, hogy az egészséges kapcsolat három alapvető szakaszból áll: a vágyból, az intimitásból és végül az elkötelezettségből. Megfigyeléseit a 3 szerelem elméletének alapjaként használták fel, amely szerint átlagosan három nagy szerelmet élünk át életünk során. Mindegyik egészségesebb, mint az előző, és időközben fejlődünk, illetve megtanuljuk, mire van szükségünk egy kapcsolatban. Fisher munkája hasonló Robert Sternberg szerelem háromszög elméletéhez, amely szerint az egészséges párkapcsolat három fő összetevője ugyancsak a szenvedély, az intimitás és az elkötelezettség.

Első szerelem: Vágy

Ezt szoktuk tinédzser románcnak nevezni, amikor még szinte gyerekek vagyunk, és először csap meg minket a szerelem szele. Ez az intenzív és mindent elsöprő érzés akkor tombol bennünk, amikor még fiatalok és tapasztalatlanok vagyunk, miközben a hormonjaink ezer hőfokon égnek. Olyan, akár egy tűzijáték, de amilyen gyorsan jön, általában annyira gyorsan is távozik az életünkből. Gyakran a szexuális vonzalom fűti, de az mint tudjuk, önmagában még nem elég egy jó párkapcsolathoz. Egy ilyen szerelem általában akkor ér véget, amikor mindkét partner megismeri önmagát, illetve a másikat, és rájön, hogy a köztük lévő kémia még nem feltétlenül jelent kompatibilitást.

Második szerelem: Intimitás

Ha túl vagy az első, mindent elsöprő és vágytól izzó szerelmen, akkor a következő állomáshoz már sokkal bölcsebben és tapasztaltabban érkezel. Ilyenkor általában idősebb is vagy, és tudod, hogy többre van szükséged a puszta testiségnél - bármilyen elementáris legyen is az -, ugyanis tartós és kölcsönös bizalomra épülő kapcsolatra vágysz. Fontos, hogy a partnereddel tudj beszélgetni, és kiakuljon köztetek egy bensőséges, intim viszony. A második szerelem az elsőhöz hasonlóan vonzalommal kezdődik, de ez már nem csak a szexről szól, hanem lelkileg is annyira egy hullámhosszon vagytok, hogy befejezitek egymás mondatait, és akár egy pillantásból is tudjátok, mire gondol a másik.

Az örök szerelemnek igenis van receptje a pszichológus szerint

Akkor mégis miért nem állunk itt meg, és élünk boldogan, míg meg nem halunk? Azért, mert ebből a kapcsolatból is hiányzik valami, az pedig a hosszú távú elkötelezettség. A második szerelemhez való ragaszkodás általában nagyobb, mint az elsőnél volt, de még mindig elsősorban az „újdonságon” alapul. Ahogy te és a párod megunjátok egymást - kicsit szebben fogalmazva ellaposodik a kapcsolatotok -, a szenvedély valószínűleg elhal, és a szerelem véget ér. Továbbá olyan is elő szokott fordulni, hogy rábredtek: nem egy irányba halad az életetek és/vagy egy-egy nehezebb élethelyzetet már nem tud túlélni a kapcsolatotok.

Harmadik szerelem: Elkötelezettség

A harmadik szerelem nemcsak a szexről és kompatibilitásról, hanem az egymás iránti mély és kitartó elkötelezettségről is szól – most és a jövőben egyaránt. A második szerelemnél elképzelhető, hogy mindketten elköteleződtetek egymás iránt, de az a jelen pillanatra vonatkozott, míg ebben az esetben azon túl is terveztek egymással. A harmadik szerelem bölcs, és tudja, hogy a folytatás egy komoly döntésen múlik, és ilyenkor felteszed magadnak a kérdést: „El tudom képzelni, hogy vele élem le az életemet?"

Ha egyértelműen igen a válasz, akkor itt már el lehet gondolkodni a közös ház vásárlásán és a családalapításon. A második szerelmükben élő párok is fontolgathatják az együttélést, de mivel kapcsolatuk elsősorban a szenvedélyre épül és "most"-központú, valószínűleg gyengébb lesz az egymás iránti elkötelezettségük. A harmadik szerelemben élő párok azonban elérhetik a kötődésnek azt a szintjét, amikor teljességgel kiegészítik egymást és úgy érzik: testileg, lelkileg és érzelmileg is összetartoznak.

Forrás: wikihow.com, ovewhatmatters.com

Tudj meg többet a szerelem dinamikájáról:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Hozd ki a legtöbbet az otthoni moziestekből! Így válhat igazi élményprogrammá a tévézés

Hozd ki a legtöbbet az otthoni moziestekből! Így válhat igazi élményprogrammá a tévézés

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Szabadulj meg a szarkalábaktól: ezzel az otthoni kezeléssel látványos eredményt érhetsz el (x)

Szabadulj meg a szarkalábaktól: ezzel az otthoni kezeléssel látványos eredményt érhetsz el (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)