Új Facebook-kamu terjed az üzenőfalakon, még csak véletlenül se dőlj be neki!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Facebook folyamatosan újít a szolgáltatásain, hiszen ezt várják el a felhasználók. Éppen emiatt időként felbukkan egy-egy olyan mendemonda, városi legenda, de a nevén nevezve átverés, amit sokan elhisznek, és osztják meg az üzenőfalukon. Most visszatért egy ilyen kamu, aminek nem érdemes bedőlni, inkább elmagyarázzuk, mit is érdemes tenned, ha félsz attól, hogy illetéktelen kezekbe kerülnek a bejegyzéseid, vagy hogy bárki visszaél a személyes adataiddal.

facebook atveres
Segítünk, hogyan tudod valóban megvédeni a Facebook bejegyzéseidet
Fotó: Anete Lusina / Pexels

A Facebook bejegyzés, amit sokan osztogatnak, nem új, hasonló korábban is jelent már meg. Az egész lényege, hogy azt a látszatot kelti, mintha a felhasználónak az üzenőfalán kellene nyilatkozni az adatvédelmi beállításairól. A helytelen magyarsággal megfogalmazott, konkrétumokat nem tartalmazó szöveget sokan osztják meg, és bár mondhatjuk azt, hogy ebből még baj nem lehet, de a valóság az, hogy ha másra nem is, arra tökéletes, hogy kiderüljön a többi felhasználó számára, kik azok, akik hajlamosak kritika és gondolkodás nélkül cselekedni, és ezzel akár más csalások tökéletes célpontjaivá tenni magukat.Már nem először terjed ez a szöveg a Facebookon, ne hidd el!
Fotó: GLAMOUR archívum

Álljunk meg egy percre!

Sokszor, sokan elmondták már, de mi is hangsúlyozzuk, hogy a Facebookon szembejövő tartalmak elég nagy százaléka nem igaz. Persze vannak algoritmusok, amelyek szűrik ezeket, de egyrészt még mindig nem működnek tökéletesen, másrészt az ennél jóval nagyobb horderejű átverésekre állnak rá, és van is dolguk bőven.

Egyébként sem szabad az álhírek világában arra hagyatkozni, hogy majd valami megszűri helyettünk a tartalmakat, hanem fontos az egyéni tudatosság. Vegyük végig a szöveget, és nézzük meg, mire érdemes legközelebb is figyelni.

Az online csalók gyomorforgató módszerekkel tévesztik meg karácsonykor a vásárlókat

Az online csalók gyomorforgató módszerekkel tévesztik meg karácsonykor a vásárlókat
  • Ki mondja? Forrás nincs, csak aki megosztotta. Nincs megnevezve, hogy ezt az egészet valamilyen hivatalos szerv vagy netán a Facebook kéri az emberektől, honnan az információ, hogy ez történik majd, és honnan tudhatjuk, hogy valóban ilyen nyilatkozatot kell tenni, és az megfelelő lesz.
  • Hogyan fogalmaz? Elég csak átfutni a szöveget, kesze-kusza, magyartalan, helytelen. Szerencsére, a magyar nyelv nem egyszerű, egyelőre nincs az az algoritmus, fordítóprogram, ami tökéletesen fordítja, így akár hivatalosnak tűnő e-mailt kapsz, akár egy hasonló, hivatalosnak tűnő bejegyzést látsz, mindig figyelj a furcsa megfogalmazásra, mert általában ez a legegyértelműbb jele annak, hogy átveréssel van dolgod. 
  • Mi a tartalma? Nyilvánvalóan ez a legfontosabb, és már a szöveg első mondataiból kiderül, hogy valami nagyon nem kerek. „Hivatalos. Aláírva 10:33-kor. Még a tv-ben is megjelent." Az enyém tényleg kék lett. Ne feledjétek, holnap kezdődik az új Facebook szabály (alias... új név META), ahol felhasználhatják a fényképeidet.“ Ez csak a bejegyezés legeleje, de máris számtalan kérdést felvet. Mi az, hogy hivatalos? Jogszabály? Új törvény? Mit írtak alá 10:33-kor? Kik? Egyáltalán miért fontos a pontos idő? Milyen tévében jelent meg és mi? Milye lett kék az illetőnek? Mi az az új név META? Hogyan jön a Facebook anyacégének évekkel ezelőtti névváltozása a fotóidhoz? Ha már az elején ennyi sebből vérzik a bejegyzés, már akkor szólaljon meg a fejedben a vészharang, hogy valami nagyon nincs rendben a felhívással. 
  • Mit vált ki belőled? A csalók egyik legfontosabb ismertetőjegye, hogy az érzelmeidre hatnak, és azonnali reakciót várnak tőled. Lesokkolnak azzal, hogy furcsa tranzakciót érzékeltek a számládon, és azonnali reakciót várnak, mikor azt kérik, hogy utald át egy “biztonsági számlára” a pénzed. Vagy hogy valamelyik szeretted balesetet szenvedett, és azonnal pénzre van szüksége. Itt is megfigyelhető ez a jelenség: “ma van a határidő” - egyáltalán mit jelent a “ma”? Mi a pontos dátum? Azonnali cselekedést vár el tőled, hiszen ha nem másolod be az üzenetet azonnal, a Facebook az összes nyaralós fotódat ellopja, és az elmosódott bográcsozós képetek, amibe belelógott a fotós ujja, egy nemzetközi reklámkampányban jelenik majd meg újra... 
  • Mi az értelme? Ha még mindig kétségeid vannak, hogy ez akár igaz is lehet, akkor itt az ideje teljesen elolvasni a szöveget, és végiggondolni. Mire akarja használni a Facebook a bejegyzéseidet? Mi ennek az egész bejegyzésnek az értelme? És vajon ez a hibásan megírt magyar nyelvű nyilatkozat hogyan talál utat magának a Facebook beállításaihoz? 

Megosztás helyett irány a beállítások

Egyébként van arra mód, hogy korlátozd, ki találhat rá a bejegyzéseidre, ehhez menj a beállítások menüre, amit a kezdőoldalon a profilképedre kattintva érhetsz el. Válaszd a “Beállítások és adatvédelem” menüben a “Beállítások ellenőrzése” lehetőséget, ahol nagyon egyszerűen megnézheted és módosíthatod az eddigi preferenciáidat. Itt adhatsz engedélyt arra, hogy ki lássa a bejegyzéseidet, legyen szó fotókról vagy bejegyzésekről. De arra is lehetőséged van, hogy bizonyos mappákat csak a kiválasztott emberekkel oszd meg.

A Facebook titkos funkciói mindvégig ott lapultak, és nem is tudtál róluk

A Facebook titkos funkciói mindvégig ott lapultak, és nem is tudtál róluk

A legfontosabb és legjobb megoldás

Ha biztonságban szeretnéd tudni a személyes adataidat, akkor neked kell nagyon észnél lenned. Van az a mondás, hogy “Az internet nem felejt”, és ez nagyon igaz. Azok a bejegyzések, amelyeket mások is láthatnak, talán nyilvánossá válnak. Elég egy képernyőfotó, és egy olyan ismerős, aki szerint ezt másnak is látni kell, és megállíthatatlanul elkezd terjedni a bejegyzésed. Ez ellen az egyetlen megoldás, ha mindig végiggondolod, mit osztasz meg és kiről.

Csak olyan bejegyzéseket és fotókat tegyél közzé, amelyeket nem sajnálsz, ha esetleg kikerülnek, és csak olyan bejegyzéseket, írásokat ossz meg, amelyeknél szintén nem bánod, ha esetleg a világ is látja, akár évek múlva is. Légy kedves, és ne bánts másokat, ha pedig szeretnéd a magánéletedet megőrizni magadnak, akkor ne tedd közzé az interneten, hanem inkább fókuszálj a hús-vér barátságokra és ismerősökre. Hidd el, az online világnál sokkal szórakoztatóbb a valódi.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Bika féltékeny, a Szűz lazítson - május 21.

Napi horoszkóp: A Bika féltékeny, a Szűz lazítson - május 21.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)