Eddig rosszul tisztítottad a fülhallgatódat, és nem is tudtál róla

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A fülhallgatónkhoz nyúlunk, mikor zenét szeretnénk hallgatni, mikor nem szeretnénk kihangosítva beszélni, de mégsincs éppen szabad kezünk, vagy éppen úgy néznénk sorozatot, esetleg rövid videókat, hogy azzal másokat ne zavarjunk. De tudod azt, hogy egy fülhallgató mivé tud válni ha nem tisztítod rendszeresen?

fülhallgato-tisztitas
Nem elég leszedni a fülhallgató tisztítása során a szemmel látható koszt
Fotó: Tiero / Getty Images

Mikor tisztítottad meg utoljára a fülhallgatódat? És most ezalatt nem azt értjük, hogy leszedted róla a szemmel látható koszt, hanem úgy igazán, hogy időt szántál rá, és alapos voltál. Ne aggódj, ha erre az a válasz, hogy soha, elég sokan vannak ezzel így, pedig a fülhallgatók tele vannak fülzsírral, baktériumokkal és más szennyeződésekkel, amit nap mint nap beletolsz a füledbe. Ez tény, nem jelenti azt, hogy bármilyen gond lenne a higiéniával, nem tudsz ellene tenni semmit, csak azt, hogy rendszeresen eltávolítod a szennyeződéseket.

Mi baj lehet belőle?

Érdemes minden típusú fülhallgatót rendszeresen tisztítani. Alapvetően a fejhallgatókat sem árt, de most fókuszáljunk a fülhallgatókra. Ide soroljuk az in-ear, vagy hétköznapi nevén “agybadugós” változatokat, és az open-ear fülhallgatókat is, amelyeknek nincs kis szilikon harang a végén, de így is a hallójáratba kell behelyezni. Szóval ezek tele vannak mindenféle olyan dologgal, amelyeknek semmi keresnivalója a hallójáratban. Egyrészt azért mert rosszabbul szól miatta a zene, másrészt azért, mert a baktériumok fülgyulladáshoz vezethetnek, ami nagyon kellemetlen és fájdalmas dolog.

Nem csak amiatt érdemes tisztítani a fülhallgatódat, hogy ne ijeszd el a másikat, ha meglátja, milyen állapotban van
Fotó: Unsplash

Az alapos tisztítás kicsit körülményes

Nem szépítjük, ha valaki rendesen meg akarja pucolni a fülhallgatóját, ahhoz kicsit jobban elő kell készülni. Míg más termékeket meg lehet mosni folyóvíz alatt, esetleg lehet rá lehet fújni az alkoholos fertőtlenítőt, a fülhallgató ennél egy fokkal macerásabb, de azért mégsem nehéz feladat. És a jó hír az, hogy a legnagyobb gyártók segítenek is ebben, és vannak hivatalos útmutatók, hogyan érdemes nekilátni a fülhallgató tisztításának.

Szorongsz? A mentális jóllétedhez is hozzájárulhat a zene

Szorongsz? A mentális jóllétedhez is hozzájárulhat a zene

Az alapszabályok egyértelműek

Van néhány alapszabály, miszerint merev sörtéjű kefével soha nem szabad nekiesni, mert az összekarcolhatja, vagy hogy a töltésben kulcsszerephez jutó kis fém érzékelőket soha ne takarítsuk nedves felületű kendővel, mert az korrózióhoz vezethet. A legtöbb gyártó nem tanácsolja, hogy bármilyen vegyszert alkalmazz. Ha a fülhallgatókat csak hébe-hóba használod, akkor ehhez mérten kell a tisztítás rendszerességét megejteni, azonban ha napi szinten az életed részei, akkor érdemes egy-két hetente megejteni egy kis pucolást. Egyébként van a piacon olyan fülhallgató, aminek a tokja UV-fénnyel minden használat után tisztítja a fülhallgatókat, de érdemes ennek ellenére is időként megszabadítani a portól, fülzsírtól, szöszmöszöktől és az egyéb szennyeződésektől a fülhallgatókat.

Ha minden nap használod, érdemes kéthetente tisztítani a fülhallgatód
Fotó: Unsplash

A víztől óvni kell

Lehetséges, hogy a fülhallgatód valamennyire vízálló, és bírja, mikor az edzőteremben izzadsz vagy mikor esik az eső. De azt talán mondanunk sem kell, hogy azt egészen biztos nem szereti, ha csapvíz alatt suvickolod, vagy beáztatod. Gyakorlatilag az összes gyártó tisztítási útmutatója ezzel kezdődik. Viszont általában a nedves (véletlenül sem vizes) rongy megengedett, a lényeg az, hogy szöszmentes legyen. Mielőtt pedig visszateszed a töltőtokba, mindenképpen győzödj meg róla, hogy megszáradt a fülhallgató. Az Apple engedélyezi az alkoholos törlőkedőt, de arra érdemes odafigyelni, hogy a fém hálók, érzékelők nem feltétlenül szeretik. A Samsung nem rajong a vegyszeres tisztításért, maximum a töltőtok külső tisztítására, és ugyanezen a véleményen van a Huawei is. A szilikon harangot pedig érdemes levenni, és szappanos vízben átmosni, majd teljesen megszárítani, mielőtt visszahelyezzük a fülhallgatóra.

Száraz vattakorong és fülpiszkáló

A száraz vattakorong tökéletes mikrofon és a hangszóróháló tisztítására. Száraz, puha sörtéjű kefe is használható óvatosan, ezekkel a töltőnyílást is meg lehet tisztítani. Mindig úgy kell gondolkozni tisztítás közben, hogy a cél az, hogy ami ott van, az kikerüljön, ne pedig mélyebbre és elérhetetlenebb helyre tömködjük. Ügyeljünk arra, hogy nagyon gyengéd mozdulatokat használjunk, és ha makacs, lerakódott szennyeződést látunk, azt is próbáljuk inkább száraz vattakoronggal eltávolítani. A hivatalos tisztítószettek kellékei között található vékony fa pálcika is, amivel az összeillesztések közé beépülő koszt lehet kiszedni. Próbálkozhatunk ugyan házilag fogpiszkálóval, de ügyeljünk arra a már előbb említett alapvetésre, hogy a cél az, hogy kijöjjön onnan minden, nem az, hogy például szálkával bővítsük az összeillesztésnél található koszt. Akinek van otthon hozzá eszköze, az tisztítópumpával is fújhat levegőt, a hagyományos ráfújásos módszert azért nem ajánljuk feltétlenül, mert az nem feltétlenül lesz száraz. A lényeg a rendszerességen van, és azon, hogy egyáltalán láss hozzá a dolognak, mert ezzel nem csak a saját egészségedért teszel, hanem a fülhallgatód is sokkal tovább bírja majd.

Ne maradj le a többi hasznos tippünkről sem!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Breaking: Katalin hercegné visszatér, friss fotóval adott ki közleményt az állapotáról

Breaking: Katalin hercegné visszatér, friss fotóval adott ki közleményt az állapotáról

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)