Apróságon csúszik el a fogaid egészsége

Lehet, hogy nem is gondolnád, de ahhoz, hogy tökéletes szájhigiénét érj el, egy egyszerű fogmosás közel sem elegendő! Minden esetben szükség van valamilyen kiegészítő eszközre.

fogselyem
Szép-szép, de a fogselyem itt is elmaradt
Fotó: Pexels

Számtalan alternatíva létezik a szájhigiéniás eszközök között, melyek közül talán a fogselyemről hallottak a legtöbben. Vajon milyet válasszunk, hogyan használjuk és egyáltalán, fontos-e, hogy használjuk? Ezekre a kérdésekre a Profimed szakértője Dr. Sárközy Edit fogorvos válaszol.

Fogorvosként mit gondolsz a fogselyem használatáról? Fontos lenne?

Személy szerint semmi bajom a fogselyemmel, azt viszont fontosnak tartom elmondani, hogy a parodontológusok, akik kifejezetten a fogágy védelmével foglalkoznak nem preferálják az eszköz használatát. De nem azért, mert nem lehet jól használni, hanem mert sokan nem használják jól. Sok esetben berántják a fogközbe, ezzel megvágva az ínyt, másrészt felfelé préselik a lepedéket, melyek együttese gyulladást és hosszú távon ínyvisszahúzódást okozhat.

Mi a használat helyes technikája?

Amikor a fogselymet bevezetjük a két fog közé – és normál esetben a fogak oldaluknál érintkeznek – az egyik fog felszínén végig vezetve kifelé söprő mozdulatot végzünk, majd vissza kihúzzuk. Ugyanebbe a fogközbe bevezetve ugyanezt a mozdulatot megismételjük a másik fog felszínén is. Addig, amíg ezzel a technikával nincs tisztában valaki és nem tudja alkalmazni, többet árt vele, mint használ. Sok esetben ezt kissé nehéz elvégezni a felső-hátsó fogaknál, épp ezért, ez rengeteg gyakorlást és nem utolsó sorban kézügyességet igénylő procedúra.

3 dolog, amit soha ne csinálj a fogaiddal, és 3 dolog, amit kötelező!

Milyen típusú fogselymek léteznek, illetve melyiket érdemes választani?

Ha valaki emellett az eszköz mellett dönt, én mindenképpen a hagyományos, ujjra feltekerhető verziót preferálom. Ugyanis amellett, hogy könnyebben kontrollálható, egyszerűen tudunk szakaszt váltani minden egyes fogköz tisztítása után. Ha pedig valaki a pálcikás megoldást választja, minden fogköz után alaposan öblítse le a fogselymet és csak úgy térjen át a következőre! Mindezek után érdemes egy számunkra megfelelő szájvízzel öblögetni, hogy teljeskörű legyen a tisztítás.

Fontos a fogmosás, de nem elég
Fotó: Unsplash

Mi a helyzet akkor, ha valakinek meglehetősen szorosan helyezkednek el a fogai és nehezen tudja áthúzni a szálat?

Nem minden esetben a fogselyem a legjobb megoldás. Ha nagyon szorosan helyezkednek el a fogak, akkor sokszor az ételmaradék sem tud közéjük beférkőzni. Ilyenkor olyan eszközt érdemes választani, mely a kontaktpont elkerülésével, az alá vezetve használható, mint például a szájzuhany vagy az interdentális kefe. Fontos, hogy semmit nem szabad erőltetni, kérjük inkább szakember segítségét a megfelelő módszer megtalálásához.

Cikkünk eredetileg a GLAMOUR 2021 májusi számában jelent meg.

Tudj meg még többet a megfelelő fogápolásról!

Ez is érdekelhet

Selena Gomez elhozta a tavaszi körömtrendek legmenőbb verzióját

Selena Gomez elhozta a tavaszi körömtrendek legmenőbb verzióját

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói